Τα κριτήρια πολλές φορές δεν είναι μόνο πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά… Υπάρχουν και άλλα πολλά που καθορίζουν τον κόσμο!

Αποτέλεσμα εικόνας για πιζα

Στις μέρες μας η παγκόσμια ατζέντα καθορίζεται κυρίως με πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά κριτήρια. Ωστόσο, για κάποιες χώρες η δύναμη πηγάζει μέσα από τον πολιτισμό τους και την εικόνα που έχουν στον υπόλοιπο κόσμο. Πρόσφατα, το U.S. News and World Report παρουσίασε κατάλογο με τις χώρες που επηρεάζουν περισσότερο τον κόσμο σε θέματα κουλτούρας. Παράγοντες αξιολόγησης ήταν η μόδα, η ευτυχία, το κύρος και η διασκέδαση.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιταλια

Ιταλία

Η Ιταλία είναι μία εκ των πέντε πρώτων χωρών που καθορίζουν την παγκόσμια κουλτούρα, καθώς η Ρώμη κατά κύριο λόγο και το Μιλάνο, θεωρούνται από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς. Η μόδα είναι το ατού των Ιταλών, που βαθμολογήθηκαν με άριστα όσον αφορά τη μόδα. Ακόμη ένας παράγοντας που κάνει την Ιταλία να κυριαρχεί στον χώρο είναι η κουζίνα της, καθώς οι μακαρονάδες και οι πίτσες έχουν «εισβάλει» σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για παρισι

Γαλλία

Μόδα και κύρος… Αυτά ξεχώρισε ο κόσμος για τη Γαλλία! Η Πύργος του Άιφελ αποτελεί σήμα κατατεθέν της χώρας, ενώ τα κρασιά του Μπορντό φαίνεται να κερδίζουν την υφήλιο. Ωστόσο, οι ίδιοι οι Γάλλοι δεν πίστευαν την επιρροή που έχει η χώρα τους στον υπόλοιπο κόσμο. Μιλώντας στο BBC ένας κάτοικος του Παρισιού, δήλωσε έκπληκτος που σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας γνωρίζουν τον Μολιέρο, έναν από τους σπουδαιότερους Γάλλους συγγραφείς.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηπα

ΗΠΑ

Χόλιγουντ… Μια λέξη αρκεί για να καταλάβει κάποιος την επιρροή που ασκού οι Ηνωμένες Πολιτείες στον υπόλοιπο κόσμο. Οι αμερικανικές ταινίες έχουν κατακλύσει τον κόσμο, μεταφέροντας την εικόνα της χώρας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παράλληλα, η διεθνής μουσική σκηνή αρχίζει και τελειώνει στις ΗΠΑ με την αφρόκρεμα των καλλιτεχνών να βρίσκεται εκεί. Τέλος, οι ΗΠΑ κυριαρχούν και στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς εκεί εδρεύουν εταιρείες όπως το Facebook, η Google, η Amazon και το Twitter. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το «Αμερικανικό Όνειρο» κατάφερε να γίνει… παγκόσμιο!

Διαβάστε ακόμα:  Σε πτήση προς την Κω επιβάτης άναψε τσιγάρο στην τουαλέτα του αεροπλάνου

Αποτέλεσμα εικόνας για μαδριτη

Ισπανία

10 προορισμοί για γρήγορες αποδράσεις του καλoκαιριού

Τάπας, ταυρομαχίες και ισπανικά… Η επιρροή της Ισπανίας στον κόσμο είναι εμφανής, μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι στη Λατινική Αμερική όλες οι χώρες, πλην της Βραζιλίας, μιλούν ισπανικά. Εκεί οι Ισπανοί καθιέρωσαν τις δικές τους συνήθειες και έθιμα. Ακόμη, οι ταυρομαχίες και τα όλε είναι ευρέως γνωστά, ενώ τα τάπας… είναι κύριο χαρακτηριστικό της ισπανικής κουζίνας.

Αποτέλεσμα εικόνας για λονδινο

Βρετανία

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι τα αγγλικά αποτελούν, μαζί με τα κινέζικα, την πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο, βάζει τη Βρετανία στον χάρτη με τις χώρες που καθορίζουν την παγκόσμια κουλτούρα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό… Η Βρετανία αποτελεί βιομηχανικό κέντρο (προς το παρόν, αφού άγνωστο τι θα γίνει μετά το Brexit), και πολλοί είναι αυτοί που μεταναστεύουν και αναζητούν εργασία στη χώρα.

Σχετική εικόνα

Οι… εκτός

Εκτός του Top5 έμειναν χώρες όπως η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Ελβετία και η Σουηδία, που και αυτές με τη σειρά τους έχουν προσφέρει κάτι στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική λίστα η Ελλάδα καταλαμβάνει την 15η θέση, καθώς ο Παρθενώνας και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη με το Χόλιγουντ και τις πίτσες των Ιταλών.

Πηγή: politis.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ