castells

Η UNESCO είναι ίσως ο πιο γνωστός οργανισμός για την προστασία ιστορικά και πολιτιστικά σημαντικών χώρων και αξιοθέατων, όπως το Σινικό Τείχος της Κίνας ή η Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Ο πολιτισμός, ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από κτίρια, μνημεία και φυσικά θαύματα.

Πολλές φορές, όπως εξηγεί η UNESCO, μπορεί να είναι προφορικές παραδόσεις, τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, τελετουργίες, εορταστικά γεγονότα, γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν.

Για το σκοπό αυτό, η UNESCO διαθέτει τον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που παρακολουθεί και εργάζεται για να προστατεύσει τις πιο εφήμερες πτυχές του πολιτισμού. Ακολουθούν μερικά βίντεο που προβάλλουν παράξενες άυλες πολιτιστικές παραδόσεις που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO.

Unesco: Η πίτσα Ναπολιτάνα κατατάχθηκε στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας!

Castells, Καταλονία

Έτσι ονομάζονται οι ανθρώπινοι πύργοι που δημιουργούνται στην Καταλονία και προστέθηκαν στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2010. Οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της βάσης αυτών των πύργων, αλλά μόνο εκείνοι που έχουν τις γνώσεις και τις περνάνε από γενιά σε γενιά μπορούν να βοηθήσουν να σχηματίσει ο πύργος.

Jultagi, Κορέα

Όλοι έχουμε δει είτε στην τηλεόραση είτε από κοντά ανθρώπους να ισορροπούν και να περπατάνε πάνω σε σκοινί, ωστόσο αυτή είναι μια κορεατική παράδοση, που προστέθηκε στη λίστα το 2011. Περιλαμβάνει κωμικές σκηνές, ακροβατικά και ζωντανή μουσική. Ο Σύνδεσμος των Jultagi παρέχει την απαιτούμενη εκπαίδευση για τη διαιώνιση της παράδοσης.

Το Ρεμπέτικο εντάχθηκε στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO!

Χορός lad’s, Ρουμανία

Αγόρια και άνδρες ηλικίας 5 έως 70 ετών φορούν παπούτσια χορού για αυτές τις εορταστικές παραστάσεις κάνοντας συγκεκριμένες κινήσεις που βγάζουν έναν ιδιαίτερο ήχο. Στον κατάλογο προστέθηκαν το 2015, καθώς προσφέρουν μια ευκαιρία για πολιτιστική ποικιλομορφία, διότι κάθε κοινότητα έχει διαφορετικές παραλλαγές.

Ψάρεμα γαρίδας με άλογα, Βέλγιο

Δώδεκα οικογένειες στο σύνολο ψαρεύουν γαρίδες με τη βοήθεια αλόγων δύο φορές την εβδομάδα στο Oostduinkerke, στο Βέλγιο, καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις όπως φεστιβάλ. Αυτή η μέθοδος ψαρέματος γαρίδας απαιτεί εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους  και στα άλογα, αλλά απαιτεί και γνώσεις από τα άλογα για να διαβάσουν την άμμο. Η πολιτιστική αυτή παράδοση αναγνωρίστηκε από την UNESCO το 2013.

Χορός με ψαλίδια, Περού

Αυτή η ανταγωνιστική μορφή χορού περιλαμβάνει δύο άνδρες που χτυπάνε σφυρήλατο σίδερο, που συχνά μοιάζει με ψαλίδι, σε ρυθμό ταιριαστό με τη μουσική ενώ ταυτόχρονα εκτελούν απαιτητικά βήματα και ακροβατικά. Αυτοί οι χοροί μπορούν να διαρκέσουν 10 ώρες και αναγνωρίστηκαν το 2010.

Η κουζίνα της Μακεδονίας βάζει υποψηφιότητα για τους καταλόγους της Unesco!

Χορευτική πομπή, Λουξεμβούργο

Επαναλαμβανόμενη από το 1100, αυτή η πομπή τραγουδιστών και χορευτών τελειώνει με θρησκευτική τελετή την Τρίτη της Πεντηκοστής, σε μια περιοχή του ανατολικού Λουξεμβούργου. Προσχώρησε στον κατάλογο των πολιτιστικών παραδόσεων το 2010.

Πηγή: perierga.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ