Από την Μαρίτα Κωτσαντή

Ο ιδανικός προορισμός για περιπέτεια και δράση, εν όψει φθινοπώρου, βρίσκεται σε απόσταση 30 λεπτών από την Πάτρα, ανατολικά του ποταμού Εύηνου. Το γεμάτο από ασβεστολιθικά πετρώματα τοπίο αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για όσους λατρεύουν την εξερεύνηση και θέλουν να βάλουν στη ζωή τους αδρεναλίνη.

vara2

Η Βαρασόβα βρίσκεται σχεδόν 3 ώρες μακριά από την Αθήνα και ενδείκνυται για ορειβασία. Οι πρώτες απόπειρες ορειβασίας στην περιοχή έγιναν το 1958. Το βουνό ανεβαίνει κάθετα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 900 μέτρα και για αυτό αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς της αναρρίχησης. Σε αντίθεση, με τα Μετέωρα, που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, στη Βαρασόβα, ιδιαίτερα τις καθημερινές, μπορεί να έχεις την τύχη να απολαύσεις ολομόναχος το βουνό!

ΟΡΕΙΒΑΣΊΑ : Η Βαρασόβα που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Χάλκεια, έχεις 3 κορυφές που έχουν σχεδόν όμοια ανύψωση. Οι βράχοι είναι υγροί και πολύ κοφτεροί, στα χρώματα του γκρι και κίτρινου ασβεστόλιθου. Οι λάτρεις της αδρεναλίνης εκτιμούν ιδιαίτερα το έδαφος της Βαρασόβας, καθώς είναι πλούσιο σε απότομες πλάκες, γωνίες και κάθετες ρωγμές.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : Οι 200 περίπου διαδρομές της Βαρασόβας περιλαμβάνουν διαφορετικό δείκτη δυσκολίας, με τις πιο απλές αθλητικές διαδρομές αλλά και με αυτές που χαρακτηρίζονται σαν πιο περιπετειώδεις. Μια από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στις εν λόγω διαδρομές αποτελεί “ο κήπος των ηρώων”, μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τις μεγάλες δυσκολίες.

vara3

INFO : Υπάρχουν δυο παλαιότεροι αναρριχητικοί  οδηγοί τους οποίους μπορείς να συμβουλευτείς: 1.  Ορειβασία (Αναλυτικό τεχνικό εγχειρίδιο) του Άρη Θεοδωρόπουλου (1996) και 2. Βαρασοβα-Αναρριχητικός Οδηγός του Γιάννη Αληγιάννη (2006).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ : Εάν έχετε ιδιαίτερες αντοχές, αξίζει να εξερευνήσετε και τους άλλους γκρεμούς της Πάτρας, Χατζούρι, Αλεποχώρι και Κλεισούρα. Διαφορετικά, ειδικά αν είστε λάτρεις της χειμερινής κολύμβησης, μπορείτε να βουτήξετε στα νερά της Βαρασόβας. Μπορείτε επιπλέον να κατευθυνθείτε προς το Μεσολόγγι που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα για να περπατήσετε ή να βγάλετε μερικές αξέχαστες φωτογραφίες.

vara4

vara5

vara6
- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ