Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
10.8 C
Athens
HomeΕυρώπηΙταλίαΠοιος είναι ο λόγος που δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας; Τι...

Ποιος είναι ο λόγος που δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας; Τι απαντάει Έλληνας καθηγητής;

Χρονολογείται από το 1280 καθώς παρουσιάζει μια κλίση 3-4 μοιρών και εξακολουθεί να παραμένει όρθιος παρά τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή στα 500 χρόνια της ύπαρξης του.

Τώρα, ομάδα επιστημόνων μηχανικών από την Βρετανία και την Ιταλία ανακοίνωσε ότι βρήκε την απάντηση στο ερώτημα: γιατί δεν πέφτει ο ύψους 58 μέτρων πύργος της Πίζας;

Οι ερευνητές αποδίδουν τη σταθερότητα του πύργου της Πίζας στο μαλακό έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί. «Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι, το ίδιο αυτό μαλακό έδαφος που προκάλεσε την κλίση και έφερε τον Πύργο στα όρια της κατάρρευσης, ήταν αυτό που συνέβαλε στο να αντέξει στις σεισμικές επιδράσεις», δηλώνει ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ο -ελληνικής καταγωγής- καθηγητής Τζορτζ Μυλωνάκης.

- Advertisement -

Τα 14 πιο όμορφα μέρη της Ιταλίας! Ένα μαγικό ταξίδι από τον Βορρά μέχρι το Νότο… (photos)

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, ο συνδυασμός της ανθεκτικής κατασκευής του Πύργου και του μαλακού εδάφους δεν δημιουργεί ταλαντώσεις κατά τη διάρκεια των σεισμών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατασκευή αυτή να έχει σχεδόν τον καλύτερο δείκτη της λεγόμενης δυναμικής αλληλεπίδρασης κτίσματος και εδάφους, με τον οποίο οι μηχανικοί αξιολογούν την σταθερότητα ενός κτιρίου κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής δόνησης.

Ποια είναι τελικά η σημασία της λέξης «Ιταλία» ;

Ο καθηγητής Τζορτζ Μυλωνάκης προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα 16 ερευνητών υπό την εποπτεία του καθηγητή Καμίλο Νούτι του Πανεπιστήμιου της Ρώμης 3 (Roma Tre University), για να μελετήσουν το μυστήριο της Κλίσης του Πύργου της Πίζας, που προβληματίζει τους μηχανικούς επί χρόνια.

10 φράσεις που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις όταν βρεθείς στην Ιταλία!

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα αποτελέσματα της μελέτης των 16 βρετανών και ιταλών μηχανικών έχουν ήδη παρουσιασθεί σε διεθνή ομάδα εργασίας και τυπικά θα ανακοινωθούν στο 16η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Σεισμών και Μηχανικής (16th European Conference in Earthquake Engineering) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο διάστημα 18-21 Ιουνίου.

πηγή:europost.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,083LikesLike
88,770 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ