Πόσες φορές έχετε πάει να περάσει ένα κόκκινο φανάρι επειδή είστε απορροφημένοι στο κινητό σας; Στο μέλλον, δεν θα χρειάζεται να αφήνετε τα μάτια σας από την οθόνη του κινητού για να περάσετε το δρόμο.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλα, καθώς έναν πραγματικά περίεργο τρόπο ανακάλυψε μία πόλη στην Ολλανδία για κρατήσει ασφαλείς τους «απρόσεχτους» πολίτες της.

- Advertisement -

Ο ολλανδικός δήμος Bodegraven-Reeuwijk δοκιμάζει ένα νέο σύστημα φωτεινών σηματοδοτών που ενσωματώνει μια λεπτή λωρίδα LED στο πεζοδρόμιο πριν από πολυάσχολους δρόμους, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι εκείνοι που έχουν καρφωμένο το βλέμμα στη οθόνη του κινητού τους ενώ περπατούν δύσκολα δεν θα προσέξουν την ένδειξη.

Οι Γάλλοι αποθεώνουν το Σταύρος Νιάρχος: «Η διαμαντόπετρα στης γης το δακτυλίδι»

Το έργο, που ονομάζεται «+ Light Line», υλοποιείται από την ολλανδική εταιρεία HIG Traffic Systems και η λειτουργία του δεν διαφέρει από τα συμβατικά φανάρια. Αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το πότε είναι ασφαλές να διασχίσει κανείς τον δρόμο (κόκκινο και πράσινο) και αναβοσβήνουν λίγο πριν την μεταβολή χρώματος του σηματοδότη.

«Ταξίδι» στην Ολλανδία μέσα από υπέροχες φωτογραφίες!

Μέχρι σήμερα τα δοκιμαστικά φανάρια έχουν εγκατασταθεί σε διασταυρώσεις κοντά σε πολλά σχολεία, αλλά η HIG ελπίζει να αναπτυχθεί εάν το σχέδιο είναι επιτυχημένο.

Ρότερνταμ: Η…φουτουριστική πλευρά της Ολλανδίας

Ο Mark Hofman της HIG δήλωσε στην ολλανδική ιστοσελίδα ειδήσεων OmroepWest: «Η χρήση των Smartphone από τους πεζούς και τους ποδηλάτες αποτελεί μείζον πρόβλημα. Τα τραμ στη Χάγη σταματούν πολλές φορές εκτάκτως επειδή κάποιος κοιτάζει το κινητό του τηλέφωνο αντί της κίνησης του δρόμου. Δεν μπορούμε εύκολα να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση, γι΄ αυτό θέλουμε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, αλλά θέλουμε να την προβλέψουμε».

Πολιτιστικές Πρωτεύουσες 2018: Μια αγροτική πόλη της Ολλανδίας και η Μπαρόκ Μάλτα

Ωστόσο, το πιλοτικό αυτό σύστημα έχει αρκετούς επικριτές που τονίζουν πως «δεν είναι καλή ιδέα να βοηθάς τους χρήστες κινητών να κοιτάζουν στην οθόνη». «Δεν θέλουμε ανθρώπους να κάνουν χρήση κινητού ενώ είναι στη μέση του δρόμου. Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να κοιτάζουν γύρω τους ώστε να ελέγχουν αν τα αυτοκίνητα σταματούν πραγματικά στους κόκκινους σηματοδότες», ανέφερε ο Jose de Jong, εκπρόσωπος της ολλανδικής Ομοσπονδίας για την Οδική Ασφάλεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ