Ένας υψηλός πολιτισμός γεννήθηκε, περίπου 2.000 χρόνια αργότερα από αυτούς της Ασίας, στην Μεσοαμερική, το σημερινό Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα είδος αστρολογίας εμφανίστηκε νωρίς και συνέχισε να εξελίσσεται στο πέρασμα των αιώνων. Δεν φαίνεται να υπήρξαν σημαντικές εξωτερικές επιδράσεις ώστε να ….

Σχετική εικόνα
 τροποποιήσουν την ανάπτυξή της, μέχρι την άφιξη των Ισπανών πριν από πεντακόσια χρόνια, όταν οι Μάγια ήταν σε κατάσταση παρακμής και οι Αζτέκοι ήταν στο απόγειο της αυτοκρατορίας τους.

 

Τρομερό: Όντως κυκλοφορεί το ταξί του Ρornhub στην Αθήνα;

Τα αποτελέσματα της ισπανικής εισβολής στη γηγενή αστρολογία ήταν καταστροφικά. Οι καθολικοί καλόγεροι βάλθηκαν να εξαλείψουν συστηματικά τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα, ώστε να αντικατασταθούν από χριστιανικά. Ο λοιμός αποδεκάτισε τον πληθυσμό, εξαλείφοντας σχεδόν όλους όσους ήταν γνώστες των αστρολογικών παραδόσεων. Το χειρότερο από όλα είναι πως κάηκαν και τα περισσότερα βιβλία. Μόνο λίγα κειμήλια, μερικά βιβλία και η προφορική παράδοση διατήρησαν ζωντανή την πραγματικά εγγενή αμερικανική αστρολογία.

Αποτέλεσμα εικόνας για ζώδια μαγια

Το κλειδί για την κατανόηση της αστρολογικής παράδοσης της Μεσοαμερικής, είναι η αντίληψη ότι ο χρόνος -και όχι μόνο ο χώρος- μπορεί να είναι σημάδι ή να κατέχει συμβολική αξία. Η δυτική αστρολογία, κυρίως αυτή της Μεσοποταμίας, έντονα τροποποιημένη από τους Έλληνες, είναι χωρική. Έχουμε αστερισμούς που υπολογίζονται σε σχέση με τα άστρα, οίκους που μετρούνται σε σχέση με τον ορίζοντα και τον μεσημβρινό και όψεις που υπολογίζουν την απόσταση μεταξύ των πλανητών.

Ενώ είναι αλήθεια πως ορισμένα στοιχεία της δυτικής αστρολογίας συνδυάζουν τόσο τον χρόνο όσο και τον χώρο, στο μεγαλύτερο μέρος της όμως είναι χωροταξική. Στην μεσοαμερικανική αστρολογία, ο χρόνος χρησιμεύει ως σημάδι. Η βασική μονάδα μιας μέρας, μιας περιστροφής της γης γύρω από τον εαυτό της, αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζονται οι άλλες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών 13 ημερών του κάθε ζωδίου.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του

Τα 20 ημερήσια ζώδια
Οι αρχαίοι Μάγια και οι Αζτέκοι, υπολόγιζαν τις ημέρες σε σετ των είκοσι. Όπως στον δυτικό πολιτισμό δόθηκαν, -στις περισσότερες γλώσσες- ονόματα από τους επτά ορατούς πλανήτες στις επτά ημέρες της εβδομάδας, η αρχαίοι Μεσοαμερικάνοι έδωσαν συμβολικά ονόματα στις είκοσι ημέρες της δικής τους εβδομάδας. Επίσης, όπως συμβαίνει με την δική μας εβδομάδα, η σειρά των είκοσι ημερών επαναλαμβάνεται αέναα. Ορισμένοι αναγνώστες ίσως γνωρίζουν πως για μεγάλο χρονικό διάστημα της Δυτικής ιστορίας, θεωρείτο ότι η μέρα της εβδομάς που γεννήθηκε κάποιος, είχε σημαντική αστρολογική επίδραση.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε τι λέγεται για τους σαββατογεννημένους. Η έννοια εδώ, και το ίδιο ισχύει για τους Αζτέκους και τους Μάγιας, ήταν ότι την ημέρα που γεννηθήκατε, σφραγίζει κατά κάποιο τρόπο την προσωπικότητα σας. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι Μεσοαμερικάνοι εξέλιξαν αυτή την ιδέα πολύ περισσότερο. Συνδύασαν τα 20 ημερήσια ζώδια με κύκλους των δεκατριών (20 x 13 = 260) και κατέληξαν σε αυτό που αποκαλείται ιερό αστρολογικό ημερολόγιο 260-ημερών του αρχαίου Μεξικού. Το όνομα των Μάγιας για αυτό το ημερολόγιο ήταν Τζόλκιν (Tzolkin).

Το αστρολογικό ημερολόγιο 260-ημερών προέρχεται από τα βάθη του παρελθόντος του αρχαίου Μεξικού. Για πάνω από 2.000 χρόνια οι μεσοαμερικάνοι αστρολόγοι διατήρησαν ευλαβικά, ζωντανή και σταθερή την καταμέτρηση των 260 ημερών. Όταν εορταζόταν η πρώτη ημέρα των είκοσι ζωδίων στην πρωτεύουσα των Αζτέκων Tenochtitlan, το ίδιο εορτάζονταν επίσης και στη μακρινή γη των Μάγιας. Η αντιστοιχία μεταξύ αυτού του αστρολογικού ημερολογίου και του χριστιανικού ημερολογίου, έχει στοιχειοθετηθεί από αρχαιολόγους και αρχαίους αστρονόμους και μπορείτε να έχετε πρόσβαση στους πίνακες αυτούς (βλ. το βιβλίο How to Practice Mayan Astrology από τους Barry C. Orr, Bear & Company, 2007) ή μέσω διαδικτύου (Mayan Astrology Report υλικό που προσφέρεται από την σελίδα Astrology.com).

Κατά τη γνώμη του συγγραφέα, οι αρχαίοι Μεσοαμερικάνοι αστρολόγοι είχαν ανακαλύψει δύο «βιορυθμούς» με μεγάλη σημασία για την ανθρωπότητα, τους ρυθμούς των 20 και 13 ημερών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους μόνο μία φορά κάθε 260 ημέρες.

Τα 20 ημερήσια ζώδια είναι το κλειδί για ολόκληρο σχεδόν τον Μεσοαμερικανικό συμβολισμό. Οι ποιότητές τους προβάλλονται και σε άλλες μετρήσεις, ομοίως όπως τα ζώδια στη Δυτική αστρολογία προβάλλουν την βασική τους σημασία στους οίκους. Η σύντομη σκιαγράφηση παρακάτω βασίζεται εν μέρει σε πρωτογενείς πηγές, κυρίως όμως σε γραπτά από την εποχή μετά την κατάκτηση από τους Ισπανούς, και εν μέρει σε προσωπικές παρατηρήσεις.

Όπως θα παρατηρήσετε, κάθε ζώδιο συνδέεται μ’ ένα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και εξυπηρετούν τον ίδιο σχεδόν σκοπό όπως και τα στοιχεία Φωτιά / Αέρας / Γη / Νερό στην Δυτική αστρολογία. Η Ανατολή συμβολίζει την πρωτοβουλία, ο Βορράς το μυαλό, η Δύση τις σχέσεις και τις συναναστροφές, και ο Νότος τα αισθήματα και τα συναισθήματα. Το όνομα στην γλώσσα των Μάγιας για κάθε ζωδιακή ημέρα σημειώνεται πριν από την κατεύθυνση.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του
Δείτε παρακάτω τα ζώδια του ημερολογίου των 
Μάγια και μια σύντομη ερμηνεία τους 

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του

  Ιστορική ανατροπή: Έχεις δίπλωμα οδήγησης; Όχι για πολύ! Δες τι σε πειμένει με τους νέπους νόμου


Ch’en: 2 Ιανουαρίου – 21 Ιανουαρίου

Οι γεννημένοι τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους είναι άνθρωποι της ‘νύχτας’. Οι ώρες από το σούρουπο και μέχρι την πρώτη ακτίνα φωτός από τον ήλιο είναι ώρες δύναμης και τα άτομα λειτουργούν σαφώς καλύτερα. Μπορείτε να χρησιμοποιείται τις βραδινές-νυχτερινές ώρες για να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας και να γεμίσετε ενέργεια. Έχετε ψυχοσύνθεση που επηρεάζεται πολύ από τους κύκλους της Σελήνης και γι’ αυτό θα σας κάνει καλό να φοράτε φεγγαρόπετρα μιας και με αυτή θα μπορέσετε να συνδεθείτε πιο εύκολα με τη σεληνιακή σας φύση. Το σημείο του Ορίζοντα που σας ανήκει είναι η Δύση και θα κάνει καλό να κοιτάζεται προς αυτή την κατεύθυνση όταν διαλογίζεστε ή όταν ασχολείστε με κάτι σημαντικό.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του
Yax: 22 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου

Οι γεννημένοι αυτές τις μέρες μοιράζεστε κοινά στοιχεία με αυτούς που έχουν γεννηθεί κάτω από το ζωδιακό σύμβολο Yaxk’in. (23 Νοεμβρίου-12 Δεκεμβρίου). Ο πλανήτης που σας επηρεάζει είναι η Αφροδίτη και είστε από τη φύση σας ευγενικοί και γεμάτοι αγάπη. Να είστε πάντα σε επαφή με τα στοιχεία της αγάπης γιατί έτσι μπορείτε να φέρετε αρμονία στους άλλους και να έχετε ήρεμες και καλές σχέσεις. Ειδικά μάλιστα αυτούς τους καιρούς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε αυτός που φέρνει ισορροπία και ευτυχία στον κόσμο! Το σημείο του ορίζοντα που σας ευνοεί είναι ο Νότος.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του
Sac: 11 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου

Οι γεννημένοι τότε έχετε μια συμπάθεια και σχέση με το φως και τις πρωινές ώρες. Νωρίς το πρωί αισθάνεστε γεμάτοι και ζωντανοί και γι’ αυτό το λόγο η πρωινή ζώνη είναι καλύτερη για τις ασχολίες σας και μπορείτε να γεμίζετε με περισσότερη ενέργεια τότε. Φροντίστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο το πρωί για να διαλογίζεστε γιατί έτσι θα αποκτήσετε μεγάλη σοφία και κατανόηση. Το σημείο του ορίζοντα που είναι ευνοϊκό για εσάς είναι ο Βορράς και το τοτεμικό ζώο δύναμης είναι ο Βάτραχος. Το νόημα που κρύβεται πίσω από αυτό το ζώο είναι η προσαρμοστικότητα και η αποδοχή της αλλαγής. Οι βάτραχοι μπορούν να πηδήσουν εύκολα από ένα σημείο σε ένα άλλο χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Δεχτείτε λοιπόν τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σας γιατί στις αλλαγές κρύβεται η δύναμή σας.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του
Keh: 3 Μαρτίου – 22 Μαρτίου

Οι γεννημένοι κάτω από αυτό το ζωδιακό σύμβολο έχουν μια στενή σχέση με τη φύση και τη φυσική ισορροπία. Με το παράδειγμά σας μπορείτε να βοηθήσετε ώστε να υπάρξει τάξη και αρμονία στο περιβάλλον σας. Η ενέργειά σας είναι όμοια με αυτήν της φωτιάς και το κόκκινο είναι ένα χρώμα δύναμης για εσάς. Αποδεχτείτε λοιπόν αυτή τη δύναμη και αφήστε την να εκδηλωθεί μέσα από εσάς. Ο διαλογισμός στα δάση θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε τις ικανότητές σας και το σημείο του ορίζοντα που σας ευνοεί είναι η Ανατολή. Το τοτεμικό σας ζώο είναι το Ελάφι, φυσικά!

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του  
Mak: 23 Μαρτίου – 11 Απριλίου

Όσοι έχετε γεννηθεί αυτή την περίοδο ανήκετε στο πιο μυστηριώδες ζωδιακό σύμβολο του πολιτισμού των Μάγια γιατί πολύ λίγα πράγματα έχουμε συμπεράνει και καταλάβει για αυτό! Είστε λοιπόν και εσείς οι ίδιοι ένα μυστήριο για τους άλλους και σας κάνει καλό όταν κρατάτε ένα κομμάτι του εαυτού σας μακριά από τους άλλους…κάτι μόνο για τον εαυτό σας. Καλό είναι να περνάτε χρόνο με διαλογισμό και με σκέψη. Το τοτεμικό σας ζώο είναι η Αρκούδα η οποία κάθε τόσο πέφτει σε χειμερία νάρκη και εξαφανίζεται για κάποιο διάστημα για να κοιμηθεί μακριά από όλα. Αν αφιερώσετε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο θα ανακαλύψετε σιγά σιγά τα μυστήρια της Ύπαρξης από μόνοι σας. Ο μαγικός σας αριθμός είναι το 3 και συμβολίζει τη θεότητα, την ισορροπία και την ολοκλήρωση σύμφωνα με τους Μάγια.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του
K’ank’in: 12 Απριλίου – 1 Μαΐου 

Όσοι έχετε γεννηθεί τη συγκεκριμένη περίοδο είστε άνθρωποι της Γης και του Ήλιου! Έχετε μια πολύ στενή σχέση τόσο με τον πλανήτη, που βρίσκεται κάτω από τα πόδια σας, όσο και με την ενέργεια που έρχεται από τον Ήλιο. Να περνάτε χρόνο κάτω από τις ακτίνες του ήλιου γιατί αυτό σας κάνει καλό και διαλογιζόμενοι επάνω στο φως θα συνειδητοποιήσετε πολλές αλήθειες. Να περνάτε χρόνο επίσης ερχόμενοι και σε επαφή με τη γη. Αν μπορείτε, θα σας έκανε καλό να επισκέπτεστε σπήλαια και νοιώστε πώς είναι να βρίσκεσαι μέσα στη μήτρα της Μητέρας Γης! Το τοτεμικό σας ζώο είναι ο σκύλος που εκτός από το ότι είναι γνωστός για την πίστη του, είναι και σύμβολο μιας απίστευτης εσωτερικής δύναμης και αυτή ακριβώς είναι η δύναμή σας.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του  
Muwan: 2 Μαΐου – 21 Μαΐου

Οι γεννημένοι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχετε μια στενή σχέση με τη φωτιά και το νερό. Αποδεχτείτε, αγκαλιάστε και ενσωματώστε αυτά τα δύο στοιχεία με όλους τους πιθανούς τρόπους. Ειδικά όταν έξω μαίνεται μια καταιγίδα, φαινόμενο κατά το οποίο συνυπάρχουν και το νερό (βροχή) και η φωτιά (κεραυνοί) την ίδια στιγμή. Η καταιγίδες σας γεμίζουν ενέργεια και μπορείτε να αντλήσετε μεγάλη δύναμη από αυτές. Το τοτεμικό σας ζώο είναι η Κουκουβάγια. Οι Κουκουβάγιες έχουν πάρα πολύ καλή όραση και η δύναμή σας έγκειται στο ότι μπορείτε να βλέπετε καλά και να διακρίνετε πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα γύρω σας.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του  
Pax: 22 Μαΐου – 10 Ιουνίου

Για εσάς που έχετε γεννηθεί τη συγκεκριμένη περίοδο το τοτεμικό σας ζώο είναι το Τζάγκουαρ. Οι Ιαγουάροι ήταν πολύ σημαντικά ζώα στην κουλτούρα των Μάγια. Αντιπροσώπευαν την έννοια της ηγεσίας. Όπως και αυτά έτσι και εσείς λοιπόν έχετε γεννηθεί για να ηγείστε και να οδηγείτε τους άλλους. Δεχτείτε και εναρμονιστείτε με αυτή την ιδέα. Από τη φύση σας είστε άτομα με ευθύ, ξεκάθαρο χαρακτήρα όπως ακριβώς είναι και το βέλος που εκτοξεύεται και φτάνει στον στόχο του. Ο ήχος από το τύμπανο είναι ήχος που σας ενισχύει και σας ενδυναμώνει δίνοντάς σας σταθερότητα και ισορροπία. Το στοιχείο που σας αντιστοιχεί είναι ο ατμός, ένας συγκερασμός γης, νερού και φωτιάς. Ο ατμός ανεβαίνει ψηλά ξεκινώντας από τη χαμηλή γη μέσω της ενέργειας της φωτιάς. Θα σας κάνει καλό να συνδυάζετε αυτά τα τρία στοιχεία στη ζωή σας.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του  
Kayab: 11 Ιουνίου – 30 Ιουνίου

Όσοι έχετε γεννηθεί κάτω από αυτό το σύμβολο έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με τη Σελήνη και τις πνευματικές αναζητήσεις. Συνήθως ψάχνετε το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων και τους διάφορους κρυμμένους, μυστικούς, αόρατους συσχετισμούς ανάμεσα σε φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα της καθημερινής ζωής. Το τοτεμικό σας ζώο είναι η Χελώνα. Οι χελώνες κουβαλάνε στην πλάτη τους τον κόσμο και όλη την αρχαία γνώση.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του  
Kumk’u: 1 Ιουλίου – 20 Ιουλίου 

Οι γεννημένοι κάτω από αυτό το αστρολογικό σύμβολο έχετε μια δυαδική φύση. Τις περισσότερες φορές μπορείτε να δείτε και τις δύο πλευρές του νομίσματος και τιμάτε τη σοφία που κάθε πλευρά κουβαλάει ή αυτό που κάθε πλευρά μπορεί να προσφέρει. Το τοτεμικό σας ζώο είναι ο Κροκόδειλος. Οι κροκόδειλοι έχουν την ικανότητα της επιβίωσης, της υπομονής και του σωστού τάιμινγκ. Είναι από τα πολύ λίγα ερπετά που επέζησαν της μεσοζωικής περιόδου, εποχή κατά την οποία τα περισσότερα ερπετά και οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν! Είστε άνθρωποι με σταθερότητα και μακροζωία. Δεν είστε των αλλαγών και παρότι γύρω σας συνεχώς αλλάζουν τα πράγματα αυτές οι αλλαγές δε σας επηρεάζουν.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του  
Wayeb: 21 Ιουλίου – 25 Ιουλίου

Οι γεννημένοι κάτω από το συγκεκριμένο ζωδιακό σύμβολο αποτελείτε μια ιδιαιτερότητα μέσα στο σύνολο του ημερολογίου των Μάγια. Τα χρονικό πλαίσιο που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα άλλα ζώδια είναι 20 ημέρες ενώ για εσάς η διάρκεια του ζωδίου σας είναι μόνο 5 μέρες! Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ημερών οι Μάγια θεωρούσαν ότι αναταρασόταν η φυσική ισορροπία και ήταν γι’ αυτούς μια περίοδος που διάφορες ”άλλες” δυνάμεις, όχι της Φύσης, εισχωρούσαν στην πραγματικότητα των ανθρώπων και έβρισκαν έδαφος για δράση… Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι εσείς που έχετε γεννηθεί σε αυτές τις ιδιαίτερες μέρες είστε κακότυχοι αλλά ότι έχετε μια βαθιά σύνδεση με άλλα επίπεδα ύπαρξης. Αποδεχτείτε λοιπόν τις υπεραισθητικές σας ικανότητες και περπατήστε σε παράλληλους κόσμους.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του  
Pop: 26 Ιουλίου – 14 Αυγούστου

Οι γεννημένοι κάτω από αυτό το σύμβολο είστε από τη φύση σας ηγέτες. Στην ιεραρχική διαβάθμιση της κοινωνίας των Μάγια τόσο ο Αρχηγός όσο και ο Ιαγουάρος ήταν στην ίδια βαθμίδα. Μπορείτε να εμφυσήσετε ένα λαμπρό όραμα  και να χαράξετε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση σε αυτούς που είναι γύρω σας ενώ παράλληλα είστε συντονισμένοι και αφουγκράζεστε τις προσωπικές τους ανάγκες. Η ικανότητά σας είναι η σταθερή και σωστή καθοδήγηση. Έχετε μια βαθιά σχέση με τη γη και το να γειώνεστε συχνά θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ταλέντων σας.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του
Wo: 15 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου

Οι γεννημένοι αυτή την περίοδο έχετε ομοιότητες με αυτούς που έχουν γεννηθεί κάτω από τα σύμβολα Che’n (2 Ιανουαρίου-21 Ιανουαρίου) και Sec (14 Οκτώβρη- 2 Νοέμβρη). Οι πιο ευνοϊκές ώρες για εσάς είναι μετά το σούρουπο και μέχρι την ανατολή του ηλίου. Το τοτεμικό σας ζώο είναι ο Βάτραχος και όπως ο βάτραχος μπορεί εύκολα να πηδήσει από το ένα σημείο στο άλλο έτσι και εσείς μπορείτε εύκολα να μεταπηδήσετε από ένα επίπεδο συνειδητότητας σε ένα άλλο. Είστε άνθρωποι που σας τραβάει το μυστήριο και αναζητάτε την κρυμμένη σοφία.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του
Sip: 4 Σεπτέμβρη – 23 Σεπτέμβρη

Όσοι έχετε γεννηθεί τη συγκεκριμένη περίοδο έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με το στοιχείο της φωτιάς και του αέρα. Το τοτεμικό σας ζώο είναι το Ελάφι αλλά κυρίως ο Τάρανδος. Τα ελάφια είναι σύμβολο της χάρης, της ευλυγισίας αλλά και της σύνδεσης με το δάσος και τη φύση. Ο τάρανδος από την άλλη είναι ο ευγενής ηγέτης των ελαφιών και όλων των κατοίκων του δάσους. Αποδεχτείτε την ενέργεια της χάρης και της ευγένειας και εισάγετε αυτές τις ιδιότητες στην καθημερινή σας ζωή. Το χρώμα που σας δίνει δύναμη είναι το κόκκινο.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του
Sots: 24 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου

Όσοι έχετε γεννηθεί κάτω από το συγκεκριμένο σύμβολο έχετε δύο τοτεμικά ζώα. Τη Νυχτερίδα και το Ψάρι. Παρουσιάζει ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι και τα δύο ζώα έχουν από τη φύση την ελευθερία να κινούνται παντού, το ένα στον αέρα και το άλλο στο νερό. Ο αέρας λοιπόν και το νερό είναι τα στοιχεία με τα οποία νοιώθετε πιο άνετα και έχετε βαθύτερη ενεργειακή επαφή. Οι νυχτερίδες συνδέονται με τη Μητέρα Γη μιας και κάθε μέρα επιστρέφουν στη μήτρα της γης, τις σπηλιές για να κοιμηθούν. Είστε πολύ ευαίσθητα πλάσματα όπως ακριβώς και οι νυχτερίδες και οι ικανότητές σας έχουν να κάνουν με τη διαίσθηση, την ευαισθησία και το να μπορείτε να βλέπετε μέσα από το ψέμα. Το ψάρι αντιπροσωπεύει το βάθος και το υποσυνείδητο. Έχετε λοιπόν μια πολύ βαθιά αντίληψη και κατανόηση που δεν την έχουν όλοι οι άνθρωποι.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του
Sec: 14 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου

Οι γεννημένοι την παραπάνω χρονική περίοδο σχετίζεστε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο με τη γη και τον ουρανό. Τα στοιχείο που είναι ευνοϊκό για εσάς είναι ο αέρας. Είναι πολύ πιθανόν να σας γοητεύει ο ουρανός και οτιδήποτε σχετίζεται ή έρχεται από αυτόν. Ο αέρας είναι στοιχείο που σχετίζεται με τις διανοητικές ικανότητες και η γη είναι στοιχείο που συνδέεται με την πρακτικότητα. Έχετε την ικανότητα να εξετάζετε κάθε κατάσταση και θέμα εξονυχιστικά και να βρίσκετε πάντα την πιο πρακτική και αποτελεσματική λύση. Μπορείτε να φανείτε πολύ χρήσιμος με αυτή σας την ικανότητα στον κόσμο μιας και οι γειωμένες απόψεις σας είναι ασφαλείς και εφαρμόσιμες.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του
Xul: 3 Νοεμβρίου – 22 Νοεμβρίου

Οι γεννημένοι κάτω από αυτό το σύμβολο έχουν μια στενή σύνδεση με το τοτεμικό τους ζώο, τον Σκύλο. Ο σκύλος ήταν σημαντικός για τους Μάγια οι οποίοι πίστευαν ότι οι σκύλοι οδηγούσαν και συνόδευαν τους ανθρώπους στο ταξίδι τους προς την επόμενη ζωή μετά το θάνατο του υλικού τους σώματος. Σαν αποτέλεσμα αυτού εσείς που έχετε γεννηθεί τη συγκεκριμένη περίοδο χαρακτηρίζεστε από τα στοιχεία της πίστης, της δύναμης και της αφιέρωσής σας σε άτομα και σκοπούς σε αυτή τη ζωή. Επίσης επειδή έχετε κατά ένα τρόπο σύνδεση με το Επέκεινα, μπορείτε να βοηθήσετε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του  
Yaxk’in: 23 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου

Όσοι έχετε γεννηθεί κάτω από το συγκεκριμένο αστρολογικό σύμβολο συνδέεστε και βρίσκεστε κάτω από την προστασία του ηλιακού θεού Ah Kin των Μάγια. Ο θεός αυτός έδινε προστασία από το σκοτάδι, την ξηρασία και τις αρρώστιες. Εσείς λοιπόν έχετε κατά κάποιο τρόπο θεραπευτικά χέρια, είστε θεραπευτές του περιβάλλοντός σας είτε σαν γιατρός κυριολεκτικά είτε μέσα από τα θεραπευτικά σας λόγια. Έχετε όμως και ένα ελάττωμα και αυτό είναι η αμφιβολία. Ο Ah Kin έφερνε μαζί του την αμφιβολία και την αναποφασιστικότητα. Μάθετε σε αυτή τη ζωή να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στους άλλους. Ευνοϊκό χρώμα για εσάς το πράσινο.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του  
Mol: 13 Δεκεμβρίου – 1 Ιανουαρίου

Οι γεννημένοι τη συγκεκριμένη περίοδο συνδέεστε με πολλούς τρόπους με το στοιχείο του νερού. Οι Μάγια πίστευαν  ότι τα άτομα αυτά μπορούσαν να φέρουν το νερό και να προκαλέσουν βροχές. Δώστε σημασία στις καιρικές μεταβολές και στον βαθμό που σας επηρεάζουν και θα καταλάβετε πολλά. Οι δυνάμεις σας συνδέονται με το νερό και τη βροχόπτωση! Το τοτεμικό σας ζώο είναι το Τζάγκουαρ το οποίο αντιπροσωπεύει τη μυστήρια γνώση των σαμάνων και τη δύναμη των αρχηγών. Είστε φτιαγμένοι από στοιχεία ηγεσίας και γνώσης και πολύ εύκολα η ζωή μπορεί να σας οδηγήσει στο να γίνεται ένας πνευματικός ηγέτης κατά κάποιο τρόπο

 

Κροκόδειλος (Imix, Ανατολή): Ενεργειακός, προστατευτικός και δεσποτικός με πατρικό τρόπο. Ευαίσθητος και εσωστρεφής.

Άνεμος (Ik, Βορράς): Επικοινωνιακός, πνευματώδης, εύστροφος, έξυπνος και πολύπλευρος. Ιδεαλιστής και ρομαντικός. Ενδιαφέρεται για την μόδα ή τις τέχνες.

Σπίτι (Akbal, Δύση): Ισχυρός, λογικός, οργανωμένος, βαθύς, στοχαστικός και συντηρητικός. Ανθεκτικός, εσωστρεφής.

Σαύρα (Kan, Νότος): Ενδιαφέρον για την ηγεσία και τις επιδόσεις. Ενεργός, δυναμικός και σεξουαλικός. Ασκεί επιρροή, συντηρεί υψηλές αρχές.

Όφις (Chiccan, Ανατολή): ισχυρογνώμων, εξτρεμιστής, ισχυρός και χαρισματικός. Έχει έντονα συναισθήματα ή προσωπικές δυνάμεις που επηρεάζουν βαθιά τους άλλους.

Θάνατος (CIMI, Βορράς): Χρειάζεται ασφάλεια, υλιστής, αυτοθυσιάζεται και είναι εξυπηρετικός. Ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική.

Ελάφι (Manik, Δύση): Ειρηνικός, γενναιόδωρος, συνεργάσιμος, καλλιτεχνικός και πηγή έμπνευσης. Αντίφαση: νομαδικός, ειλικρινής και νεωτεριστής, παρόλα αυτά χρειάζεται συντροφικότητα.

Κουνέλι (LAMAT, Νότος): Ενεργειακός, πολυάσχολος, νευρικός, έξυπνος και παιχνιδιάρης. Ευφυής, αλλά κάπως παρανοϊκός. Του αρέσει να μάχεται.

Νερό (Muluc, Ανατολή): Συναισθηματικός, ευρηματικός, ψυχικά ρομαντικός και επιρρεπής στις φαντασιώσεις. Κυριαρχεί εύκολα τους άλλους προβάλλοντας έντονα συναισθήματα.

Σκύλος (Oc, Βορράς): Συνεργάσιμος, συνεπής, πιστός και εξυπηρετικός. Λειτουργεί καλά σε ομάδα και προσχωρεί εύκολα σε αυτές, αλλά και καλός ηγέτης. Χρειάζεται αρκετή ποικιλία στη ζωή του.

Πίθηκος (Chuen, Δύση): Αποσπά την προσοχή, καλλιτεχνικός, έξυπνος και εκδηλωτικός. Έχει πολλαπλά ενδιαφέροντα, επικοινωνιακός και πολύ περίεργος.

Χορτάρι (Eb, Νότος): Χαλαρός, ευγενικός, προσεκτικός και ωφέλιμος. Επίσης είναι ευαίσθητος, ευερέθιστος και πληγώνεται εύκολα. Φιλόδοξος και εργατικός.

Καλαμιά (Ben, Ανατολή): Δημοφιλής, βαθυστόχαστος, ολοκληρωμένη προσωπικότητα, χαρισματικός. Ένας μαχητής για τις αρχές, ένας σταυροφόρος. Επιδεκτικός στις προκλήσεις.

Πάρδαλις (ΙΧ, Βορράς): Μυστικοπαθής, ευαίσθητος, έξυπνος και ψυχοδυναμικός. Τον αφορά η θρησκεία ή η πνευματικότητα. Επιθετικός αλλά αποφεύγει τις άμεσες αντιπαραθέσεις.

Αετός (Men, Δύση): Ανεξάρτητος, φιλόδοξος και ονειροπόλος. Επιστημονικός, με τεχνική κλίση, κριτικός και ακριβής. Έχει απαράμιλλες ιδέες για τη ζωή.

Όρνεο (CIB, Νότος): Σοβαρός, σοφός, βαθύς, ρεαλιστής και πραγματιστής. «Σκληρό καρύδι», ενδιαφέρεται για την κοινωνική καταξίωση. Μερικές φορές, κυριαρχείται από τους άλλους. Έχει πολύ υψηλά πρότυπα.

Σεισμός (Caban, Ανατολή): Οξυδερκής, εκλογικεύει, έξυπνος αλλά και πρακτικός. Συνήθως φιλελεύθερος και προοδευτικός. Συχνά αμφιλεγόμενος. Έχει υψηλό φρόνημα.

Μαχαίρι (Etz’nab, Βορράς): Πρακτικός, έχει κλίση στην μηχανική, με καλό συντονισμό. Κοινωνικός, αλλά δυσκολεύεται σε στενές σχέσεις. Συμβιβαστικός και αυτοθυσιάζεται, αλλά καταπιέζει τον θυμό του.

Βροχή (Cauac, Δύση): Νεανικός, ανήσυχος, φιλικός και εξυπηρετικός. Πολύπλευρος, καλός μαθητής και δάσκαλος. Έλκεται από τη φιλοσοφία ή τη θρησκεία. Ενδιαφέρεται για την θεραπεία και τον εξαγνισμό.

Λουλούδι (Ahau, Νότος): Στοργικός, αφοσιωμένος, καλλιτεχνικός, ονειροπόλος και ρομαντικός. Κοινωνικά αμήχανος, αλλά με καλές προθέσεις. Πεισματάρης και ασυμβίβαστος.

Εκτός από τις κατευθύνσεις, υπάρχουν κι άλλες λεπτές αποχρώσεις στη σειρά των ημερίσιων ζωδίων . Τα πρώτα τέσσερα ζώδια, αρχίζοντας με τον κροκόδειλο, ολοκληρώνουν μία πλήρη περιστροφή των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα και φαίνεται να σηματοδοτούν τα τέσσερα στάδια της προσωπικής και ατομικής ανάπτυξης. Κάθε ένα από αυτά τα ζώδια δείχνει πολύ βασικά πρότυπα ή προσωπικά θέματα. Ο δεύτερος κύκλος των τεσσάρων σημείων, αρχίζοντας από φίδι, φαίνεται να ασχολείται με τον κοινωνικό κόσμο των σχέσεων.

Το Νερό ξεκινάει τον επόμενο κύκλο και φαίνεται να συμβολίζει την εξέλιξη των συναισθημάτων και των συγκινήσεων. Ο κύκλος του Καλαμιού επικεντρώνεται στην διάνοια και τον κόσμο του νου. Ο τελευταίος από τους πέντε κύκλους, που αρχίζει με τον Σεισμό, φαίνεται να ασχολείται με την συμφιλίωση του ανθρώπου με τον κόσμο, με μια ιδεαλιστική ή πνευματική έννοια. Χρησιμοποίησα τη λέξη «φαίνεται» παραθέτοντας αυτά τα πέντε επίπεδα ή φάσεις, διότι η διάκριση αυτή είναι δική μου παρατήρηση, δεν βρέθηκε γραμμένη σε κάποια κείμενα.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του

Οι περίοδοι 13-ημερών ή TRECENAS
Όπως προαναφέρθηκε, τα ημερήσια ζώδια υπολογίζονται επίσης σε 13 περιόδους, εντός του συνολικού πλαισίου των 260 ημερών. Αυτές οι περίοδοι των 13-ημερών ονομάζονται trecenas. Ξεκινώντας από το πρώτο ημερήσιο-ζώδιο, 1-Κροκόδειλος, επισυνάπτονται αριθμοί σε κάθε ημέρα έως ότου να φτάσει στο 13-Καλαμιά. Την επόμενη ημέρα, η Πάρδαλις, έγινε 1- Πάρδαλις και ακολουθείτο από το 2-Αετός, κλπ. Μετά από 20 κύκλους των 13 αριθμών, οι 260 ημέρες ολοκληρώνονταν. Η διευθέτηση αυτή παράγει μια δεύτερη σειρά ημερήσιων-ζωδίων, εάν πάρει κανείς όλα τα ζώδια που αρχίζουν με τον αριθμό ένα με τη σειρά εμφάνισής τους.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αστρολόγους εδώ, είναι ότι αυτοί οι 13 περίοδοι των ημερίσιων ζωδίων, που το καθένα ξεκινά με τον αριθμό 1 και ονομάζεται με το ζώδιο που ξεκινά την περίοδο, χρησιμοποιήθηκαν για να οριοθετήσουν κοσμικά γεγονότα, όπως εκλείψεις και συνόδους. Για παράδειγμα, όταν αρχίζει μια περίοδος 13-ημερών με την ημέρα 1-Νερό, και αυτό σχετίζεται με μια συγκεκριμένη ημερομηνία (για παράδειγμα, 21, Δεκεμβρίου 2010 – 2 Ιανουαρίου 2011), οι γενικές τάσεις του κόσμου θα ευθυγραμμίζονται με αυτό το ζώδιο και οποιαδήποτε σημαντική πλανητική δραστηριότητα θα κριθεί επίσης ανάλογα με αυτήν την επιρροή.

Με άλλα λόγια, εδώ είναι ένα στοιχείο της αστρολογίας των Μάγιας που η Δυτική αστρολογία μπορεί να θέλει να εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή. Ανεξάρτητοι ερευνητές για το θέμα αυτό συγκλίνουν ως προς το αποτελέσματα πώς αυτοί οι περίοδοι 13-ημερών, είναι τμήματα του χρόνου. Από την άποψη της προσωπικότητας, το trecena στο οποίο ένα άτομο γεννιέται, φαίνεται να υποδεικνύει παρόμοιες ιδιότητες με εκείνες που περιγράφονται από τη Σελήνη στη Δυτική αστρολογία. Η περίοδος 13-ημερών σκιαγραφεί ενστικτώδεις, ενδεχομένως υποσυνείδητες, ποιότητες της προσωπικότητας. Δείχνει τα βαθύτερα ένστικτα και τους πόθους ενός ατόμου.

Άλλα στοιχεία
Ο συνδυασμός του ημερήσιου ζωδίου και η περίοδος 13-ημερών, δίνει μια αρκετά ολοκληρωμένη περιγραφή της προσωπικότητας, ίσως το ίδιο καλή ή ακόμα και καλύτερη από ό, τι ο δυτικός των 12 ζωδίων. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν μόνο την μερική ανακατασκευή αυτού που ήταν κάποτε ένα πολύ πιο σύνθετο σύστημα. Υπάρχουν άλλες στοιχειώδεις αρχές που έχω αναπτύξει, με σκοπό να σχηματίσω μια πιο ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση του συστήματος της αστρολογίας των Μάγιας:

Οι Άρχοντες της νύχτας:
Ένας κύκλος εννέα ημερών που «έτρεχε» ταυτόχρονα με τα ημερήσια ζώδια. Κάθε ημέρα συνδεόταν με μια συγκεκριμένη θεότητα (Άρχοντας).
Ο Ετήσιος Κύκλος: Κάθε έτος-365 ημερών στο αστικό ημερολόγιο των Μάγιας, συνδεόταν με έναν κατευθυντικό και αριθμητικό συμβολισμό, που επηρέαζε τον χαρακτήρα αυτών που γεννήθηκαν μέσα στο εν λόγω έτος.
Ο κύκλος της Αφροδίτης: Οι Μάγια παρατηρούσαν προσεκτικά την Αφροδίτη και σημείωναν τη θέση του πλανήτη στον κύκλο 584 ημερών που διαγράφει. Συνέδεαν τις διάφορες φάσεις της Αφροδίτης (αυγερινός, αποσπερίτης, κ.λπ.) με ορισμένα γεγονότα από τον μύθο του Quetzalcoatl και συγκεκριμένα συμβάντα στη γη.

Το Mayan Astrology Report, περιλαμβάνει περιγραφές προσωπικότητας, με βάση τους ανωτέρω παράγοντες που υπολογίζονται σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησης του ατόμου. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το υλικό, στο βιβλίο μου How To Practice Mayan Astrology (γραμμένο μαζί με τους Barry C. Orr, Bear & Company, 2007).

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι πότε, κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρχίζουν να έχουν επιρροή τα ημερήσια ζώδια στην προσωπικότητα. Όπως προκύπτει από την εμπειρία, η μετάβαση από το ένα ημερήσιο ζώδιο στο άλλο αρχίζει γύρω στο ηλιοβασίλεμα με βάση την κεντρική ώρα Αμερικής. Υπάρχουν κάποιες ιστορικές ενδείξεις ότι οι Αζτέκοι και οι Μάγια άρχιζαν σημαντικές τελετές κατά το ηλιοβασίλεμα, γεγονός που υποδηλώνει πως ήταν ένα σημείο αλλαγής για αυτούς. Ο συγγραφέας αλλά και άλλοι, έχουν επίσης παρατηρήσει πως οι περισσότεροι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το ηλιοβασίλεμα, εκδηλώνουν τις ιδιότητες του ημερησίου ζωδίου το οποίο ξεκινά τα μεσάνυχτα της επόμενης μέρας.

Αν και αυτό το ζήτημα δεν έχει εντελώς διευθετηθεί, συνιστάται στα άτομα που γεννήθηκαν μετά το ηλιοβασίλεμα, να θεωρούν ως ημερήσιο ζώδιο τους αυτό της επόμενης μέρας. Όσοι γεννήθηκαν σε μεγάλη απόσταση από τη ζώνη ώρας του Μεξικού, η οποία είναι η βάση της κεντρικής ώρας Αμερικής, μπορεί να θέλουν να μετατρέψουν τον χρόνο γέννησής τους στην εν λόγω ζώνη και στη συνέχεια να καθορίσουν το ημερήσιο ζώδιο τους. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη πρέπει ν’ αφαιρούν 6 ώρες και εκείνοι που γεννήθηκαν στην Ανατολική Ασία ν’ αφαιρούν μέχρι 16 ώρες, και μπορεί να μετατεθεί η γέννησή τους ακόμα και στην προηγούμενη μέρα.

Πολιτισμός των Μάγια: Δες τα ζώδια των Μάγια, βρες το ζώδιο σου και τα χαρακτηριστικά του

Συμπέρασμα
Τα ημερήσια ζώδια φαίνεται να επηρεάζουν έντονα την προσωπικότητα. Η γέννηση που συμβαίνει σ’ ένα συγκεκριμένο ημερήσιο ζώδιο δέχεται την σφραγίδα του, καθώς και αυτήν της περιόδου 13-ημερών που ισχύει εκείνη την ώρα. Οι προσωπικότητες που περιγράφονται με την χρήση των ημερησίων ζωδίων είναι ιδιαίτερα εύστοχες, ίσως περισσότερο από αυτήν που χρησιμοποιεί τα απλά ηλιακά ζώδια. Η επίδραση των ημερησίων ζωδίων φαίνεται να είναι ηλιακού χαρακτήρα, με άλλα λόγια το ημερήσιο ζώδιο δείχνει άμεση ταυτότητα ενός προσώπου και επηρεάζει χαρακτηριστικές συμπεριφορές του.

Η περίοδος των 13-ημερών, φαίνεται πως υποδηλώνει μια πιο λεπτή επιρροή, κατ’ ουσίαν, τον σεληνιακό χαρακτήρα. Τα ένστικτα ενός ατόμου και οι φυσικές του ιδιότητες, τα οποία λειτουργούν χωρίς ορθολογική συνείδηση, φαίνεται να προκύπτουν από τη δευτερεύουσα αυτή επιρροή. Έχει διατυπωθεί η άποψη μου ότι το ημερήσιο ζώδιο δηλώνει ποιο είναι άτομο, η περίοδος των 13-ημερών υπογράφει το ποιος επιθυμεί να είναι. Αν και υπάρχουν μια σειρά άλλων παραγόντων που συνθέτουν το ωροσκόπιο των Μάγιας ενός ατόμου, αυτοί οι δύο φαίνεται να είναι οι πιο σημαντικοί, όσο σημαντικοί είναι ο Ήλιος και η Σελήνη στη δυτική αστρολογία.

Το που ακριβώς θα μας οδηγήσει η μελέτη της αστρολογίας των Μάγιας είναι αβέβαιο. Πιθανότατα, τα στοιχεία του συστήματος θα βρουν την θέση τους στη δημιουργία ενός μελλοντικού παγκόσμιου αστρολογικού συστήματος. Προς το παρόν, αυτή η παράδοση προκαλεί τους εξερευνητές των συμβολισμών, των αριθμών και των κοσμικών ρυθμών, να την εξερευνήσουν. Πολλά στοιχεία εξακολουθούν να παραμένουν κρυφά.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ