Εκατομμύρια πολίτες στην Τουρκία κλήθηκαν χτες, Κυριακή του Πάσχα, να αποφασίσουν εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετατραπεί και τυπικά σε σουλτάνο της νέας αυτοκρατορίας που ονειρεύεται να κτίσει ή εάν θα μείνει ένας «απλός» πρόεδρος της χώρας του. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η έννοια δημοκρατία και τουρκική πολιτική ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετους δρόμους, ενώ μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου ο Ερντογάν φρόντισε να πράξει ό,τι ήταν δυνατόν για να πατάξει πραγματικούς ή φανταστικούς εχθρούς, οδηγώντας, όμως, ταυτόχρονα την οικονομία της χώρας από την περίοδο του «αναπτυξιακού θαύματος» σχεδόν στην ανυπαρξία.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία – μετά τη booking, κλείδωμα και σε tripadvisor και trivago;

 

Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι πλέον ανύπαρκτα (εις όφελος της Ελλάδας)  λόγω της σωρίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα, οι ξένοι επενδυτές φοβούνται ότι οι συνθήκες δεν είναι πλέον οι κατάλληλες και ότι πιθανώς δεν θα είναι καλοδεχούμενοι σε ένα ισλαμικό κράτος, ενώ οι μεγαλύτεροι Τούρκοι επιχειρηματίες βρίσκονται είτε εντός φυλακής, είτε ύπο τον φόβο ότι κάποια στιγμή θα πάψουν να είναι αρεστοί στο καθεστώς και η τύχη τους θα αρχίσει να… αγνοείται.

Τέλος στο τουρκικό θαύμα

Παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δίνουν οι κυβερνητικές Αρχές, η άλλοτε ακμάζουσα οικονομία της Τουρκίας δείχνει σημάδια αδυναμίας. Αναπτύχθηκε κατά 3,5% στο δ’ τρίμηνο του 2016 και κατά 2,9% στο σύνολο του 2016, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να αγγίζει τα 10.807 δολάρια, χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και σημαντικά χαμηλότερα από την αύξηση κατά 6,1% το 2015.

Τα στοιχεία αυτά ήταν, φυσικά, ευπρόσδεκτα από την κυβέρνηση. Σε πρόσφατη ομιλία του στην Άγκυρα ο Ερντογάν είπε ότι η ανάπτυξη του 2,9% το 2016 δεν είναι αρκετή για την Τουρκία, αλλά είναι πάνω από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, τους οποίους ο ίδιος επέκρινε στο παρελθόν. Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προβλέψει την ανάπτυξη της Τουρκίας να κινείται στο 2,1% το 2016, ενώ οίκος αξιολόγησης Moody’s στο 2%.

Τουρκία: Μηδέν στον τουρισμό 

Οι προοπτικές του τουρισμού στην Τουρκία, ενός σημαντικού τομέα της οικονομίας της, είναι δραματικές για τα επόμενα 2 χρόνια. Οι αυξημένες επιθέσεις του ISIS και των Κούρδων ανταρτών οδήγησαν τη χώρα στη χειρότερη ύφεση του τουρισμού τόσο το 2015 όσο και και 2016. Όλα τα διεθνή τουριστικά γραφεία έχουν αποκλείσει την χώρα τουλάχιστον έως και το 2018. Εάν θα ενταχθεί και πάλι από το 2019 και μετά θα αποφασιστεί προφανώς μετά το δημοψήφισμα.

Η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά δεν βιώνει την αύξηση της παραγωγής που οδήγησε στις χρυσές εποχές της περιόδου μεταξύ του 2002 και του 2006, με το ΑΕΠ να αυξάνεται περισσότερο από 10% ετησίως.

Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντινούπολη – Όλα όσα χρειάζεσαι γι’ αυτό το ταξίδι

 

Υποχωρεί συνεχώς η ισοτιμία λίρας-δολαρίου 

Η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της κατά το τελευταίο έτος, οι εκροές από τις μετοχές της Τουρκίας άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα τα υψηλά 43 εβδομάδων, ενώ οι θέσεις στα τουρκικά assets διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών, σύμφωνα με την Bank of America – Merrill Lynch, η οποία ωστόσο παραμένει overweight στις τουρκικές μετοχές. Όπως εξηγεί, οι επενδυτές που έφυγαν τον Ιούλιο μετά το πραξικόπημα δεν επέστρεψαν ποτέ και οι αποτιμήσεις της αγοράς είναι 10%-20% χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο.

Πηγή: mononews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ