- Advertisement -

Διαχρονικά η Ευρυτανία ήταν από τους αγαπηµένους προορισµούς όσων αναζητούσαν ένα weekend μακριά από την καθηµερινότητα! Τα χωριά της αξίζουν ένα προς ένα να τα ανακαλύψετε και να χαθείτε στην οµορφιά τους µέσα στο απόλυτο ορεινό τοπίο! Ένα από τα πιο γραφικά… το Κρίκελλο!

Ταξίδι-ρεπορταζ: Τίτη Βελοπούλου ([email protected])
Κείµενο: Κατερίνα φωτοπουλου ([email protected]) Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ 
Διότι εδώ θα ανακαλύψετε την… Ελβετία της Ελλάδας. Είναι ένα αυθεντικό χωριό µε sui generis κατοίκους και value for money ποιοτικές επιχειρήσεις!

ΤΙ ΝΑΔΕΙΤΕ
Μια φιδογυριστή ανάβαση διάρκειας 35′-40′, σε απόσταση 28 χλµ. από το Καρπενήσι, θα σας συνεπάρει µε τη µαγεία που ξεδιπλώνει σαν βεντάλια µπροστά σας το φυσικό τοπίο, πνιγµένο στα έλατα. Η ευτυχής… κατάληξη ακούει στην ονοµασία Κρίκελλο! Το γραφικό αυτό χωριό µε την υπέροχη κεντρική πλατεία του όπου δεσπόζει ο καθεδρικός ναός του Αγ. Νικολάου, ατενίζει τον… κόσµο από υψόµετρο 1.120 µέτρων και θα γίνει έρωτας µε την πρώτη µατιά χάρη στα κουκλίστικα σπιτάκια µε τις κεραµοσκεπές και τους zen ήχους από τα νερά του Κρικελλοπόταµου. Η αυθεντικότητα των ντόπιων αλλά και η αγάπη όσων επέλεξαν να εγκατασταθούν µόνιµα εδώ είναι διάχυτες στις επιχειρήσεις του χωριού.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
• Ξεχωρίζουν τα δωµάτια του πέτρινου Αρχοντικού Αιολίδες για το mountain ύφος τους και το χουχουλιάρικο καθιστικό µε το τζάκι, µόλις 100 µ. από την κεντρική πλατεία. Από €65 (τηλ. 22370 71093, www.archontiko-aiolides.gr).

Αρχοντικό Αιολίδες 

• Δίπλα στην πλατεία θα βρείτε και τον Ξενώνα Έφη, µε σπιτικό χαρακτήρα, λιτή διακόσµηση και low budget τιµές. Από €35-€50 (τηλ. 22370 71295, 6977 995982, www.xenonasefi.gr).

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ/ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ
Όσο για το κεφάλαιο «γεύση»; Έχει την τιµητική του στην καρδιά του χωριού, στο Φαγοτόπι του Μουσούλια (τηλ. 22370 71093), ξακουστό για τις λαχταριστές πίτες και το κυνήγι, που θα απολαύσετε σε ένα ρουστίκ σκηνικό γύρω από το τζάκι, ενώ παραδοσιακές νοστιµιές θα γευθείτε και στην παλαιότερη ταβέρνα του χωριού, αυτήν της Αντιγόνης (τηλ. 22370 71250).

Φαγοτόπι του Μουσούλια

Ένας πρωινός καφές στο παρεΐστικο café-bistrot Ο Μαύρος Γάτος (τηλ. 22370 71084) συνοδευµένος µε σπιτικά γλυκίσµατα είναι ό,τι καλύτερο για να αντλήσετε ενέργεια και να ακολουθήσετε τα µονοπάτια του χωριού σε πεζοπορικές διαδροµές µέσα στη φύση (από εδώ µάλιστα περνάει και το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4), αλλά και τις βουνίσιες ευωδιές που θα υποδεχτούν… σαν βάλσαµο οι πνεύµονές σας!

Ο Μάυρος Γάτος 

Μη φύγετε αν δεν κάνετε και µια στάση στην Ανέµη (τηλ. 22370 71113) στην είσοδο του χωριού για να προµηθευτείτε σπιτικά γλυκά του κουταλιού και µαρµελάδες από άγρια φρούτα και προϊόντα της περιοχής (από κάστανο και καρύδι µέχρι κράνο, µύρτιλο και βατόµουρο), χειροποίητα ζυµαρικά, µεθυστικά λικέρ και ντόπια βότανα.

Ανέμη

SMART TIP
Το χωριό προσφέρει την πιο εύκολη πρόσβαση προς το φηµισµένο Φαράγγι Πάντα Βρέχει, ένα µικρό θαύµα της φύσης που θας σας µαγέψει µε την οµορφιά του. Τα νερά που έρχονται από το βουνό της Καλιακούδας, πηγαίνοντας να ενωθούν µε αυτά του Κρικελλοπόταµου, βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού και σχηµατίζουν καταρράκτες. Αυτοί, όµως, λόγω του µεγάλου ύψους δεν έχουν συµπαγή ροή αλλά δηµιουργούν µια συνεχή «τεχνητή βροχή», στην οποία οφείλεται και το πρωτότυπο όνοµα του µέρους! Στη βάση των καταρρακτών δηµιουργούνται φυσικές πισίνες µε κρυστάλλινα νερά για όσους θέλουν να τολµήσουν µια βουτιά, σηµειώστε όµως ότι το φαράγγι είναι προσβάσιµο µόνο κατά τους καλοκαιρινούς µήνες.


ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Από την Αθήνα οδικώς, αρχικά µέσω της Ε.Ο. Αθηνών-Λαµίας και στη συνέχεια ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Ράχης Τυµφρηστού-Δοµνίστας (294 χλµ., περ. 3 ώρες & 50΄).

Διαβάστε ακόμα περισσότερες προτάσεις για εξορμήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο Icons Travellers που κυκλοφορεί.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ