Η οδύσσεια του κοριτσιού της φωτογραφίας που έκανε τον γύρο του κόσμου…Ήταν τον Ιούνιο του 1985, όταν το τεύχος του Νational Geographic δημοσίευσε στο εξώφυλλό του την φωτογραφία μιας 12χρονης κοπέλας.

Η κοπέλα κοιτούσε τον φακό με πόνο, τρόμο και οργή, με τα καταπράσινα μάτια της να σκιαγραφούν την ζωή που είχε στο καταυλισμό προσφύγων του Πακιστάν. Έγινε γνωστή ως το «Αφγανό κορίτσι», με την ταυτότητά της να παραμένει άγνωστη για 17 χρόνια.

Ο φωτογράφος Steve McCurry βρέθηκε στο Πακιστάν το 1984. Το κορίτσι ήταν μια από τους μαθητές ενός πρόχειρού σχολείου που είχε στηθεί στον καταυλισμό. Ήταν η πρώτη φορά που την φωτογράφιζε κάποιος και την εξόργισε που ένας άγνωστος πήρε αυτήν την πρωτοβουλία. Μέχρι και το 2002, όταν ο φωτογράφος την ανακάλυψε ξανά, δεν την είχαν φωτογραφίσει ξανά.

Οι καλύτεροι προορισμοί για οικονομικά ταξίδια στο εξωτερικό

Μια φωτογραφία μόνο, που έκανε τον γύρο του κόσμου. Έγινε η πιο γνωστή φωτογραφία του National Geographic και το «Αφγανό κορίτσι», η προσωποποίηση των προσφύγων. Ο McCurry δημιούργησε μια ομάδα ώστε να την ανακαλύψει. Τον Ιανουάριο του 2002, 17 χρόνια μετά την φωτογραφία, ο φωτογράφος έφτασε στον καταυλισμό που υπήρχε ακόμα. Ένας δάσκαλος τον οδήγησε σε μια γυναίκα με το όνομα Alam Bibi, που όμως δεν ήταν αυτή.

https://www.nytimes.com/2016/10/27/world/asia/afghan-woman-in-famed-national-geographic-photo-is-arrested-in-pakistan.html

Ένας άλλος άντρας ισχυρίστηκε πως ήταν μαζί της στον καταυλισμό και πως είχε επιστρέψει πριν από χρόνια στο Αφγανιστάν. Ο Mc Curry όταν την είδε ήταν σίγουρος πως ήταν αυτή. Το όνομά της είναι Sharbat Gula. Είχε βρεθεί στο Πακιστάν όταν οι Σοβιετικοί είχαν εισβάλει στην χώρα. Έμεινε εκεί για περίπου μια δεκαετία, ώσπου επέστρεψε στην χώρα της. Πριν κλείσει τα 16 παντρεύτηκε και έκανε τρεις κόρες. Δεν είχε δει ποτέ την φωτογραφία της…

Ο πανύψηλος μονόλιθος που «διεκδικούν» 2 πόλεις!

Το 2012, ο σύζυγός της πέθανε από Ηπατίτιδα C. Πριν κλείσει τα 40 της, η Sharbat έμεινε χήρα με τρία παιδιά, αν και η μεγαλύτερη της κόρη ήταν τότε 23 ετών. Το 2015 προσπάθησε να περάσει στο Πακιστάν μαζί με δυο άντρες που δηλώθηκαν ως γιοι της. Τον επόμενο χρόνο, συνελήφθη από της πακιστανικές αρχές, επειδή ζούσε στην χώρα με πλαστά έγγραφα. Καταδικάστηκε σε 15 ημέρες κράτηση και απελάθηκε στο Αφγανιστάν. Η Διεθνής Αμνηστία κατέκρινε αυτή την κίνηση του Πακιστάν.

http://www.thehindu.com/news/Afghan-Girl%E2%80%99-to-arrive-in-Bengaluru-for-treatment/article16444473.ece

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι, την υποδέχτηκε θερμά στο παλάτι και υποσχέθηκε πως θα την βοηθήσει οικονομικά. Πριν από έναν μήνα, η Sharbat Gula, το κορίτσι με τα πράσινα μάτια που έγινε σύμβολο του National Geographic, βρήκε επιτέλους μια ήσυχη ζωή, όπως την ονειρευόταν όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Ποια πόλη φτιάχτηκε για εσάς; Μία εφαρμογή «βρίσκει» τα ιδανικότερα ταξίδια για εσάς!

Η κυβέρνηση της χάρισε μια κατοικία 3.000 τετραγωνικών μέτρων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Η κυβέρνηση επίσης της δίνει 700 δολάρια των μήνα για καθημερινά και ιατρικά έξοδα. Το «Αφγανό κορίτσι» κατάφερε να γίνει για δέυτερη φορά στην ζωή του σύμβολο. Πριν από 32 χρόνια έγινε σύμβολο των προσφύγων. Και πριν από έναν μήνα, έγινε σύμβολο επιστροφής στην πατρίδα για τους εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες. Δεν το ζήτησε ποτέ. Αλλά η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε το πρόσωπο της να σημαίνει πολλά περισσότερα από ότι θα φανταζόταν…

Πηγή: E-Radio.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ