Η Κούβα είναι μια εντυπωσιακή χώρα που μας απασχολεί συχνά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πολλά για αυτήν. Μιας και λόγω του θανάτου του ιστορικού της ηγέτη, ήρθε πάλι στο προσκήνιο, ας μάθουμε 10 πράγματα που δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την Κούβα.

1. Παρόλο που το 2015 η απαγόρευση της εισαγωγής κουβανέζικων πούρων έπαψε να ισχύει, αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος John F. Kennedy αγόρασε 1.200 κουβανέζικα πούρα λίγο πριν ανακοινώσει το εμπάργκο.

%ce%b61

2. Λέγεται ότι η Κούβα είχε πάνω από 150 πυρηνικά όπλα στο ζενίθ της διεθνούς κρίσης τον Οκτώβριο του 1962.

%ce%b62

3.Στην Κούβα οι εγχειρήσεις αλλαγής φύλου νομιμοποιήθηκαν το 2008. Καλύπτονται δε κι από το εθνικό σύστημα υγείας για όσους πληρούν τα κριτήρια.

%ce%b63

4. Το να φυσάς τη μύτη σου δημοσίως στην Κούβα είναι εξαιρετικά αγενές.

%ce%b64

5. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν στην Κούβα περίπου 4.085 δολ. το χρόνο για την παραχώρηση 45 τετραγωνικών μιλίων για τη Ναυτική Βάση του Γκουαντάναμο. Λέγεται ότι η Κούβα έχει εξαργυρώσει μόνο μία επιταγή από όλες κι αυτό από λάθος, σύμφωνα με έκθεση του Φιντέλ Κάστρο

%ce%b65

6. Η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στο Δυτικό Ημισφαίριο το οποίο σημείωσε δραματική πτώση από τη δεκαετία του ’70. Το 2013 καταγράφηκαν μόνο 9,51 γεννήσεις για κάθε 1.000 κατοίκους.

%ce%b66

7. Ένας από τους λόγους του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων είναι και το γεγονός ότι οι Κουβανοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Ο μέσος μισθός είναι μόλις 20 δολ. το μήνα παρόλο που το μηνιαίο κόστος διαβίωσης υπολογίζεται περίπου στα 50 δολ.

%ce%b67

8. Παρόλο που οι αναφορές ποικίλουν σχετικά με το εάν είναι νόμιμο ή όχι, το να φωτογραφίζεις οτιδήποτε σχετίζεται με την αστυνομία ή το στρατό μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα και κινδυνεύεις να χάσεις και τη φωτογραφική σου μηχανή.

%ce%b68

9. Η Κούβα έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά αναλφαβητισμού στον κόσμο. Το 99,8% των Κουβανών γνωρίζει γραφή και ανάγνωση.

%ce%b69

10. Η Κούβα είναι η μία από τις δύο χώρες όπου απαγορεύεται η πώληση της Coca-Cola. Παρόλο που ήταν μία από τις πρώτες χώρες εκτός ΗΠΑ η οποία είχε εργοστάσιο εμφιαλώσεως το 1906, όταν ο Κάστρο άρχισε να κρατικοποιεί τις ιδιωτικές εταιρείες στη δεκαετία του ’60 η Κόκα Κόλα έφυγε κι από τότε δεν βρίσκεις πουθενά το αναψυκτικό αυτό.

%ce%b610

Πηγή: www.msn.com

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ