Πρέσπα

Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, μαζί με τα γύρω βουνά, σχηματίζουν έναν παράδεισο από αυτούς που δεν συναντάς συχνά.

Έναν παράδεισο για τον άνθρωπο αλλά και τη φύση. Η λεκάνη των Πρεσπών που αποτελεί προνόμιο τριών χωρών, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, αποτελεί μετά από δεκαετίες επίμονης προσπάθειας ένα πρότυπο τοπικής ανάπτυξης και συνδιαχείρισης, διεθνούς συνεργασίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρέσπες

Μοναδικός προορισμός: Ο παραδοσιακός ελληνικός οικισμός στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας

Η περιοχή των Πρεσπών

Η Πρέσπα είναι μία περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική αξία για πολλούς λόγους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και το επιβλητικό τοπίο, τα πουλιά, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα αξιόλογα βυζαντινά μνημεία. Το πιο σημαντικό της όμως χαρακτηριστικό είναι ότι συγκεντρώνει πάρα πολλές μορφές ζωής σε τόσο μικρή έκταση.

prespes

Λόγω της απομόνωσης της περιοχής, πολλά από τα σπάνια είδη που φιλοξενεί είναι ενδημικά της Πρέσπας ή/και των Βαλκανίων, δηλαδή υπάρχουν μόνο στην Πρέσπα και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Επιπλέον, φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη στον κόσμο αποικία αργυροπελεκάνων, είδος που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση.

Διαβάστε ακόμα:  Στο 100% οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Θέαμα που προκαλεί δέος: Πάγωσε η Μικρή Πρέσπα και η εικόνα της συγκλονίζει! (Photos)

Σε εθνικό επίπεδο, η περιοχή προστατεύεται από πολλές εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις και νόμους.

Πρέσπα, όμως, δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον. Σε μία γρήγορη περιήγηση ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί πολύ γρήγορα και το πολιτιστικό περιβάλλον.

Πρέσπες

Οι οικισμοί της Πρέσπας, τα εξαίρετα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα πλινθόκτιστα ερειπωμένα σπίτια, τα θρησκευτικά μνημεία τα οποία περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο έξοχα δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, μαρτυρούν την έντονη παρουσία του ανθρώπου στο βάθος της ιστορίας.

Εθνικό Πάρκο Πρεσπών…εικόνες γαλήνης και χαλάρωσης!

Αυτή η «αρμονική συνύπαρξη» ανθρώπου και φύσης αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης για τις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας της περιοχής.

Πηγή: www.bovary.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ