Παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια,στενά καλντερίμια, μια υπέροχη γέφυρα μνημείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και φυσικά θαυμαστές φυσικές εικόνες που κάνουν την βόλτα σε αυτήν την πόλη-σύμβολο ιστορικής μνήμης, αξέχαστη.

Το Mostar, που το όνομά της σημαίνει «αυτός που φυλάει τη γέφυρα», υπήρξε από την αρχαιότητα  ακμάζον σταυροδρόμι, διευκολύνοντας τα ταξίδια, το εμπόριο και την κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων. Στις όχθες του ποταμού Neretva, κάτω από το καταπράσινο βουνό Velez, στην Βοσνία-Εζεργοβίνη  πλέον προσελκύει φοιτητές και τουρίστες… καθώς, διαθέτει  δύο πανεπιστήμια,  που την έχουν μετατρέψει σε πόλη της νεολαίας, ενώ το 2005 η Παλιά Πόλη ανακηρύχθηκε από την UΝΕSCΟ Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

mostar1

Το παρελθόν της βαρύ, πολιορκήθηκε και βομβαρδίστηκε πολλές φορές, με τις στρατιωτικές δυνάμεις να καταστρέφουν σπουδαία μνημεία της όπως η περίφημη Παλιά Γέφυρα , που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της,  και η οποία χτίστηκε μεταξύ 1557-1566 από τον Τούρκο αρχιτέκτονα  Hajrudin, καταστράφηκε ολοσχερώς στις 9 Νοεμβρίου 1993, για να ξαναχτιστεί πλήρως το 2004. Μια πόλη που δεν εγκαταλείφθηκε πότε, μια πόλη που επέζησε αλλά και «άνθισε», μια πόλη που η αύρα της δημιουργεί πολλά συναισθήματα στον επισκέπτη καθώς διαβαίνει τα πλακόστρωτα δρομάκια της.

Περπατήστε την… και χαζέψτε τα γραφικά της σπίτια και μαγαζάκια, τους προσεγμένους κήπους, τους παραδοσιακούς  καφενέδες, τους  καλλιτέχνες του δρόμου,  τα «κιτς» σουβενίρ ανάκατα με τις λεβάντες, μυρωδιές από κεμπάπ στα κάρβουνα, και ένα πολύχρωμο πλήθος από τουρίστες και ντόπιους. Το βράδυ βολτάρετε στην γέφυρα και επισκεφτείτε τα μαγαζάκια κάτω από αυτήν ή αν είστε με παρέα απολαύστε μια ρομαντική βαρκάδα στον ποταμό της κάτω από τα αστεριά!

mostar2

BOX

Επισκεφτείτε επίσης:

1.       Το τζαμί Ταμπάκικα και το τουρκικό χαμάμ. (στα 50μ. από τη μεγάλη γέφυρα, με τον παραπόταμο Ραντομπόλγε να ρέει από κάτω, το τζαμί κοντά στον ταμπχανά, στα βυρσοδεψεία. Είναι το μοναδικό όχι μόνο στο Μόσταρ αλλά και σε όλη την Ερζεγοβίνη)

2.       Τη γέφυρα Κρίβα Κουπρίγια. (Κοντά στη Στάρι Μοστ, στη δεξιά όχθη του Νερέτβα, βρίσκεται το μικρό αυτό γεφυράκι που λέγεται ότι είναι παλαιότερο από τη Στάρι Μοστ και ότι χτίστηκε το 1558)

3.       Το Τζαμί του Πασά. ( 100μ.  βόρεια της Στάρι Μοστ, πάνω από τη βραχώδη αριστερή όχθη του Νερέτβα, βρίσκεται το Τζαμί του Πασά ή αλλιώς το Κιόσκι του Μεχμέτ. Και ο μιναρές του είναι επισκέψιμος)

4.       Το περίφημο τζαμί Καραντιόζ Μπεκ. (Στο κέντρο της πόλης ανάμεσα στα μοντέρνα κτήρια βρίσκεται το μεγαλύτερο και ωραιότερο ίσως τέμενος της Ερζεγοβίνης)

5.       Τη παλιά γέφυρα Στάρι Μοστ… και τους πύργους Τάρα και Χαλεμπίγια (Το ύψος της καμάρας από το ποτάμι είναι 20 μέτρα και το μήκος της γέφυρας 29 μέτρα. Επιπλέον, πάνω στη γέφυρα σμιλεύθηκαν δύο κανάλια ώστε να φεύγουν τα νερά της βροχής. Η γέφυρα πήρε πολλά ονόματα, όπως «Η γέφυρα του Σουλτάνου», «Η Νέα», «Η Μεγάλη», και καταστράφηκε από βομβαρδισμούς στις 9 Νοεμβρίου του 1993, κατά τον πόλεμο της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης) (Δύο φρουριακοί πύργοι χτίστηκαν σε κάθε πλευρά της γέφυρας, και οι δύο με πολύ χοντρούς τοίχους και χωρίς παράθυρα: ο πύργος Χαλεμπίγια δεξιά και ο πύργος Τάρα στην αριστερή πλευρά σε ημικυκλική φόρμα που σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Παλιάς Γέφυρας)

mostar3

6.       Τα παλιά οθωμανικά σπίτια και τα μέγαρα της αυστροουγγρικής περιόδου.(η οικία Μπισέβικ (1635), η οικία Κατζτάτζ, χτισμένη στα τέλη του 18ου αιώνα, η οικία Μουσλιμπέγκοβιτς, του 19ου αιώνα, την αυστροουγγρική περίοδο το Στάρα Γκιμνάζιγια, του 1898, το Γκράντσκα Μπάνια, του 1914- τα δημόσια λουτρά, σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα Ρούντολφ Τόνις σε ψευδο-μορέσκ στυλ)

7.       Τον Πύργο του Ρολογιού (Σάατ Κούλα)

8.       Τη παλιά αγορά Κουγιουντζιλούκ. (στην αριστερή όχθη του Νερέτβα)

9.       Το μοναστήρι των Φραγκισκανών

mostar4

Πώς θα πάτε:

Στο Μόσταρ μπορείτε να μεταβείτε αεροπορικώς από το Ντουμπρόβνικ στο οποίο θα φτάσετε απευθείας από Αθήνα. Η πόλη συνδέεται αεροπορικά και με το Σαράγεβο αλλά και τη μεσαιωνική πόλη της Κροατίας,Σπλιτ. Με το Ντουμπρόβνικ και το Σπλιτ συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκώς, αλλά μπορείτε να πάτε και οδικώς με υπεραστικό λεωφορείο με συχνά δρομολόγια. Στην Παλιά Πόλη μετακινείστε με τα πόδια, ενώ στη νέα πόλη για τις μετακινήσεις σας χρησιμοποιείτε λεωφορείο ή ταξί που θα πάρετε από τους κατά τόπους σταθμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ