Ο τίτλος υπόσχεται κάτι που ανήκει στην φαντασία μας: να βρεθεί μία χαμένη ήπειρος που αιώνες πριν «έσπασε» σε κομμάτια και εξαφανίστηκε. Και όμως βρέθηκε. Οι επιστήμονες αποκαλούν τη «νέα» ήπειρο Μαυριτία καθώς τα θραύσματά της ανακαλύφθηκαν στον τροπικό παράδεισο, στο νησί του Μαυρίκιου.

Αυτά είναι τα 10 πιο μυστηριώδη χαμένα μέρη πάνω στον πλανήτη!
Πρόκειται για μία επιστημονική ιστορία ασυνήθιστη. Πως γίνεται να υπάρχουν περισσότερες από επτά ηπείρους; Και αν υπάρχουν περισσότερες, που βρίσκονται;

Ψάχνοντας τη χαμένη ήπειρο της «Μαυριτίας» (Photos, Video)«Η απάντηση είναι ότι οι γεωλόγοι κατανοούν τις ηπείρους διαφορετικά από τους περισσότερους ανθρώπους» εξηγεί στο CNNi, ο Lewis Ashwal, ο επιστήμονας που έκανε αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη.

Η νέα ανακάλυψη δεν αποτελεί ένα κομμάτι γης το οποίο μπορούν να επισκεφθούν οι άνθρωποι. Πρόκειται για κομμάτια της «νέας ηπείρου» που έσπασε και βρίσκονται «κρυμμένα» σε διάφορες περιοχές του Μαυρίκιου.

Ψάχνοντας τη χαμένη ήπειρο της «Μαυριτίας» (Photos, Video)

Ο καθηγητής εξηγεί ότι ο στον Μαυρίκιο δεν υπάρχει τίποτα πάνω ηλικίας άνω των εννέα εκατομμυρίων ετών. Όμως στη «νέα» ήπειρο η ερευνητική ομάδα εντόπισε ένα ορυκτό, το ζιρκόνιο, σε βράχους που είχαν βγει μαζί με τη λάβα κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων και διαπίστωσαν πως τα υπολείμματα του ορυκτού ήταν πάρα πολύ παλαιά για να ανήκουν στο ίδιο το νησί του Μαυρικίου.

Διαβάστε ακόμα:
7 παραθαλάσσια γραφικά μικρά χωριά που θα λατρέψετε - Ιδανικοί προορισμοί για διακοπές

Ψάχνοντας τη χαμένη ήπειρο της «Μαυριτίας» (Photos, Video)«Τα ζιρκόνια χρονολογούνται περίπου πέντε ή έξι εκατομμύρια χρόνια πριν» λέει ο Ashwal και προσθέτει: «Η Γη είναι μόλις 4,5 δισεκατομμύρια έτη. Αυτό μας δείχνει ότι τα ζιρκόνια υπήρξαν από τις πρώτες ημέρες του πλανήτη».

Ψάχνοντας τη χαμένη ήπειρο της «Μαυριτίας» (Photos, Video)

«Που πηγαίνουμε για να βρούμε βράχους τόσο παλαιούς όσο και τα ζιρκόνια; Πηγαίνουμε στις ηπείρους. Δεν υπάρχει τίποτα στον ωκεανό τόσο παλιό. Ο Μαυρίκιος είναι ένα νησί, και δεν υπάρχει βράχος ηλικίας μεγαλύτερης των 9 εκατομμυρίων ετών στο νησί. Ωστόσο, μελετώντας τους βράχους στο νησί, βρήκαμε ζιρκόνιο ηλικίας μέχρι και 3 δισ. ετών. Το γεγονός ότι έχουμε βρει ζιρκόνια τέτοιας ηλικίας αποδεικνύει πως υπάρχουν πολύ παλαιότερα κρυσταλλικά υλικά κάτω από τον Μαυρίκιο, που θα μπορούσαν να έχουν προέλθει μόνο από μια ήπειρο. Βρέθηκαν επίσης σε περιοχές που είναι προσβάσιμες και τις οποίες επισκέπτονται τουρίστες. Αξίζει να σταματήσουμε και να ρίξουμε μία ματιά, μόνο και μόνο για να θαυμάσουμε τα μυστήρια που κρύβονται σε αυτές τις απίθανες περιοχές» υπογραμμίζει.

Ασύλληπτο: Λύθηκε το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων; Δεν φαντάζεστε ποιο χαμένο πολιτισμό κρύβει!

Ψάχνοντας τη χαμένη ήπειρο της «Μαυριτίας» (Photos, Video)

Ψάχνοντας τη χαμένη ήπειρο της «Μαυριτίας» (Photos, Video)

Ψάχνοντας τη χαμένη ήπειρο της «Μαυριτίας» (Photos, Video)

Ψάχνοντας τη χαμένη ήπειρο της «Μαυριτίας» (Photos, Video)

Πηγή: cnn.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ