Γνωστή και ως το Νησί της Αποκάλυψης, η Πάτμος είναι μια πραγματική αποκάλυψη και ειδικά την περίοδο του Πάσχα, όταν η κατανυκτική ατμόσφαιρα βρίσκεται στο απόγειό της.

Από την Κατερίνα Φωτοπούλου ([email protected]

Έχει συνδέσει το όνομά της με τον θρησκευτικό τουρισμό και αποτελεί διεθνή τόπο προσκυνήματος με το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης να προσελκύουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.

Ανήκουν και τα δύο στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η επίσκεψη αποτελεί πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία!

Ξεκινήστε από το Σπήλαιο, που συνδέεται μέσω μονοπατιού (10΄-15΄) με τη Μονή, όπου ο Ιωάννης εξορίστηκε και συνέγραψε την Αποκάλυψη και συνεχίστε προς τη Μονή, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω από τη Χώρα.

Είναι αλήθεια! Πάσχα στην κατανυκτική Πάτμο σε πεντάστερο ξενοδοχείο, μόνο με 65€ το άτομο, αποκλειστικά στο travelstyle.gr! (Photos)

Χτισμένη σαν φρούριο, με ακανόνιστα τείχη και ψηλούς πύργους στεφανωμένους με επάλξεις, εκτός από τη σημαντική ιστορία της, διαθέτει σήμερα έναν μοναδικό πλούτο συλλογών με βυζαντινά χειρόγραφα, εικόνες και ιερά κειμήλια.

Το Πάσχα στην Πάτμο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία που ξεκινά από την Κυριακή των Βαΐων, όταν στις εκκλησίες του νησιού μοιράζονται στους πιστούς δημιουργήματα από βάγια τα οποία είναι σαν κεντήματα που άλλοτε έχουν σχήμα σταυρού και άλλοτε ψαριού. Προχωρώντας προς την κορύφωση του θείου δράματος, την Μεγάλη Τετάρτη οι ντόπιοι και οι επισκέπτες προσέρχονται στις ενορίες τους, ώστε να τους «αλείψει» ο ιερέας με το λειτουργημένο και αγιασμένο λάδι προς ίαση ψυχής και σώματος και τη Μεγάλη Πέμπτη, αυτό που κεντρίζει την προσοχή, είναι η ιδιαίτερη τελετή του Νιπτήρος που λαμβάνει χώρα το πρωί στη Χώρα σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις και είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα.

Την  Μεγάλη Παρασκευή φυσικά όλοι περιμένουν την περιφορά των επιταφίων, ενώ μετά την πρώτη Ανάσταση, και συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή γίνεται η δεύτερη ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες, ενώ από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα όλο το νησί εορτάζει την Ανάσταση μαζί με τους επισκέπτες της Πάτμου στην πλατεία της Σκάλας όπου ο Δήμος και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, αυγά, πατινιώτικες τυρόπιττες και γλυκά, κρασί και ένα εντυπωσιακό θέαμα με τοπικούς χορούς, οι οποίοι χορεύονται από νέους και νέες του νησιού ντυμένους με την πατμιακή φορεσιά.

Πάτμος: Οι 10 TOP παραλίες, στο νησί της Αποκάλυψης! (PHOTOS)

Ολόκληρο το νησί, βέβαια, κρύβει πολλούς ακόμα «θησαυρούς», ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι αναδεικνύεται σε έναν από τους κοσμοπολίτικους, trendy και classy προορισμούς, με υψηλού επιπέδου τουρίστες και πολύ προσεγμένες επιλογές.

Πάτμος δεν σημαίνει μόνο Αποκάλυψη… (Photos)

Πώς να πάτε: Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά θα φτάσετε στην Πάτμο με Blue Star Ferries (www.bluestarferries.com) από €80 με επιστροφή, Ι.Χ. από €188 με επιστροφή.

Με πληροφορίες από patmos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ