Από την Κατερίνα Ρίγκου

Στη γη των µαχαραγιάδων…

Tο Ρατζαστάν, µε την ιστορία του να έχουν πλέξει µύθοι, θρύλοι και παραδόσεις, είναι εκείνος ο προορισµός-ευκαιρία για δυνατές αναµνήσεις… και ένας τόπος που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να συµπεριλάβει στη λίστα του. Τώρα, δε, είναι η καλύτερη περίοδος να το επισκεφτείτε, αφού διοργανώνεται το µεγαλύτερο και πιο φηµισµένο στον κόσµο φεστιβάλ της Ινδίας, οι Γιορτές της Πουσκάρ!

shutterstock_33616687

Η πολιτεία του Ρατζαστάν
Δεν µπορεί παρά να χαρακτηριστεί once in a timelife experience… και ένα ταξίδι από εκείνα που προσφέρουν αναµνήσεις για µια ζωή! H γη των πολεµιστών Ρατζπούτ, µε τους πολλούς µύθους και τη µεγάλη παράδοση να τη συνοδεύουν, κάποτε απαρτιζόταν από 22 βασίλεια, τα οποία συνενώθηκαν το 1956, δηµιουργώντας το σηµερινό Ρατζαστάν. Είναι µία από τις 28 πολιτείες που συγκροτούν την Ινδία, έχει πρωτεύουσα την περίφηµη Τζαϊπούρ, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τµήµα της χώρας, συνορεύοντας µε το Πακιστάν, απέχει από το Νέο Δελχί 440 χλµ. και για τους περισσότερους επισκέπτες αποτελεί αυτοτελή ταξιδιωτικό προορισµό.

Η ιστορία του Ρατζαστάν χάνεται στον χρόνο, πίσω στον αρχαίο πολιτισµό της Κοιλάδας του Ινδού. Η σηµερινή εικόνα του αποτυπώνει µε σαφήνεια την πολιτιστική κληρονοµιά και την κουλτούρα µιας πολιτείας άµεσα επηρεασµένης από το παρελθόν της, αισθητά διαφορετικής από αυτήν της Δύσης. Τα πάλαι ποτέ βασίλεια έχουν διακριτή πολιτιστική και αρχιτεκτονική παρουσία σε όλες σχεδόν τις πόλεις, µε µέγαρα, φρούρια και παλάτια να είναι κάποια από τα στοιχεία που µαρτυρούν την ιστορική συνέχεια και διαµορφώνουν ένα πολιτιστικό µωσαϊκό µιας µοναδικής σύνθεσης της κουλτούρας των µαχαραγιάδων και του ινδικού φολκλόρ. Άλλωστε, οι πρίγκιπες-πολεµιστές ήταν εκείνοι που έχτισαν τις πιο σηµαντικές πόλεις του Ρατζαστάν, όπως την Τζαϊπούρ, την Ουνταϊπούρ και την Τζαϊσαλµέρ, µε εµφανή στοιχεία λαµπρότητας. Όλες τους αποτελούν must see.

Γεµάτη αρώµατα, χρώµατα και ήχους, αντιθέσεις και περιπέτειες, από άκρη σε άκρη, η περιοχή δεν είναι τυχαία από τους αγαπηµένους προορισµούς της Ινδίας. Αποτελεί ένα… υπαίθριο πανηγύρι απρόσµενων εικόνων. Βορειοδυτικά του Δελχί, τα κατακίτρινα λιβάδια δίνουν τη θέση τους σε όλο και πιο ξερά τοπία, µέχρι που θα βρεθείτε σε µια απόλυτα φιλόξενη, αχανή, πολύχρωµη και επιβλητική… έρηµο. Ακόµη, θα δείτε φυλάκια, ναούς και παλάτια, αρχιτεκτονικά αριστουργήµατα που λάµπουν µέσα στα θερµά σύννεφα άµµου, πολλούς, µα πάρα πολλούς ανθρώπους, γιορτές και διάφορων ειδών ιεροτελεστίες (είναι, άλλωστε, µέρος της καθηµερινότητας εδώ), παζάρια µε λογής – λογής αντικείµενα, παραδοσιακές µουσικές και χορούς γεµάτους συναισθήµατα – µέχρι και ζούγκλες! Στα βορειοδυτικά της πολιτείας συναντάµε τη µεγαλύτερη έρηµο της χώρας, τη Thar, αλλά και τα δύο καταφύγια για τίγρεις, το Ranthambore και το Sariska Tiger Reserve.

 

shutterstock_92682811

Πρώτος σταθµός…
…φυσικά η πρωτεύουσα Τζαϊπούρ ή, αλλιώς, η Ροζ Πόλη. Ο µαχαραγιάς Τζάι Σινγκ Β’ ήταν εκείνος που την έχτισε, το 1727, από ροζ ψαµµόλιθο, για να ταιριάζει µε το χρώµα του ηλιοβασιλέµατος! Επιβλητική και πολύ ζωντανή, µοιάζει µε µια πρώτη µατιά χαώδης, αλλά, ουσιαστικά, απλώς κινείται µε τους δικούς της ρυθµούς, τις προτεραιότητες και τη φιλοσοφία της. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν «Παρίσι της Ινδίας», καθώς είναι πανέµορφη, µε αρχοντιά και, φυσικά, πολλά αξιοθέατα.

Το πρώτο που θα ξεχωρίσετε, το περίφηµο παλάτι Τζαλ Μαχάλ, το οποίο χτίστηκε για τον έρωτα µιας γυναίκας, είναι µοναδικό σε αρχιτεκτονική και θυµίζει «Χίλιες και µία νύχτες». Βρίσκεται πάνω στον Λόφο του Μαχαραγιά, όπου µπορεί κάποιος να πάει και µε ελέφαντα. Τα βλέµµατα ελκύουν και το Χάουα Μαχάλ, που πλέον λειτουργεί ως µουσείο, το Σίτι Πέλις και το Φρούριο Άµπερ µε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Ρατζπούτ. Στα σηµαντικά αξιοθέατα περιλαµβάνεται και το αρχαίο Αστεροσκοπείο, όπου θα µάθετε πολλά και εντυπωσιακά πράγµατα για τα «πιστεύω» των ντόπιων. Η Τζαϊπούρ φηµίζεται, ακόµη, για το εµπόριο πολύτιµων λίθων: Τεράστιοι, για τα δυτικά δεδοµένα, από αµέθυστο και σµαράγδια µέχρι ό,τι βάλει ο νους σας! Εδώ µπορεί να µην υπάρχουν µαγαζιά µε τη µορφή που γνωρίζουµε, αντικαθίστανται, όµως, επάξια από υπαίθρια περίπτερα και παζάρια, όπου θα βρείτε προς πώληση από ασηµικά και χειροποίητα κοσµήµατα µέχρι χαλιά σε απίστευτους χρωµατικούς συνδυασµούς, µεταξωτά υφάσµατα, υφαντά κεντηµένα στο χέρι, φούστες, ριχτάρια, εσάρπες – και όλα… πάµφθηνα!

 

shutterstock_16505377

Επόµενος σταθµός…
… η πιο δηµοφιλής πόλη του Ρατζαστάν, µαζί µε την Τζαϊπούρ, η περίφηµη Πουσκάρ, 400 χλµ. ΝΔ του Δελχί, η οποία αποτελεί την ευκαιρία του ταξιδιώτη να γνωρίσει την «ψυχή» της Ινδίας. Η παράδοση λέει πως κάθε ινδουιστής πρέπει να την επισκεφτεί τουλάχιστον µία φορά στη ζωή του, αφού αποτελεί αρχαιότατο θρησκευτικό κέντρο. Είναι, επίσης, και ο µυθικός τόπος των χίπηδων (έγινε πόλος έλξης κατά τη δεκαετία του 1970), της γιόγκα και του διαλογισµού. Η µικρή πόλη µε τα χαρακτηριστικά βαµµένα άσπρα και γαλάζια σπίτια (σε σηµείο που θυµίζουν ελληνικό νησί!) καθώς και τους κάθε είδους ναούς της περιβάλλει τη λίµνη που βρίσκεται στο κέντρο της, στην οποία «κατεβαίνει» κάποιος από σκαλιά που έχουν ιδιαίτερη, συµβολική σηµασία για τους προσκυνητές. Σύµφωνα µε τη θρησκευτική παράδοση, είναι ιερή.

Δηµιουργήθηκε όταν ο θεός Βράχµα σκότωσε έναν δαίµονα µε τον ανθό ενός λωτού, του οποίου το λουλούδι έπεσε στο σηµείο όπου βρίσκεται η λίµνη της Πουσκάρ. Τα φύλλα στη συνέχεια σκορπίστηκαν σε διάφορα σηµεία, όπου δηµιουργήθηκαν άλλες λίµνες. Εκ πρώτης όψεως, η πόλη δείχνει ήσυχη, έχει, όµως, τόσα πολλά σοκάκια, τα οποία, µάλιστα, τέµνονται µεταξύ τους, ώστε, µπαίνοντας, θα αντικρίσετε µια χαώδη κατάσταση: Πάρα πολλοί τουρίστες, διάθεση για πάρτι, µουσικές, µαγαζιά, µπαράκια, cafes και, φυσικά, πολλές σχολές γιόγκα, όλα σε τιµές εξαιρετικά χαµηλές και µε φιλοσοφία το «όσο περισσότερα τόσο καλύτερα»! Αν µε τη νοοτροπία της πόλης συνδυάσουµε και το καθιερωµένο ετήσιο φεστιβάλ της Πουσκάρ, αντιλαµβανόµαστε γιατί περιλαµβάνεται στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισµούς του κόσµου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ