Τόσο κοντά µας αλλά… τόσο αγνοηµένη – µέχρι τώρα! Κι αυτό γιατί η Απουλία, που δεν κατατάσσεται στους πιο δηµοφιλείς προορισµούς της Ιταλίας, δεν έχει τελικά να ζηλέψει τίποτα… ούτε σε πανέµορφα τοπία ούτε σε γραφικές πόλεις και χωριά αλλά πλέον ούτε σε τουριστική υποδοµή. Ενώ είναι πραγµατικά ιδανική για ένα road trip που θα σας µείνει αξέχαστο!

ΚΕΙΜΕΝΟ: Πάρις Δάγλας (pdaglas@dousiscom.gr)

puglia1

Αν διαθέτει κανείς ένα ταχύπλοο, µπορεί να φτάσει εκεί από τις δυτικές ακτές της Κέρκυρας σε λιγότερο από τρεις ώρες. Τόσο κοντά µας είναι η Απουλία, η επαρχία που αντιστοιχεί στο… τακούνι της ιταλικής «µπότας»! Αλλά και για όσους δεν διαθέτουν… σκάφος, η πρόσβαση µε πλοίο από Πάτρα ή Ηγουµενίτσα για Μπάρι (ή Μπρίντιζι), καθώς και µε αεροπλάνο, είναι πραγµατικά εύκολη.

puglia2

masseria i potenti

Από τη στιγµή δε που θα πατήσετε το έδαφός της, οι εκπλήξεις θα ακολουθούν η µία την άλλη. Κατ’ αρχάς, θα ανακαλύψετε από ελληνόφωνα χωριά (Calimera, Martignano κ.ά.) µέχρι πόλεις µε έντονες αναφορές στον αρχαιοελληνικό πολιτισµό. Και ακόµα, θα διαπιστώσετε αµέσως ότι δεν θα έχετε πού να πρωτοσταµατήσετε στο οδοιπορικό σας, καθώς το µέρος είναι γεµάτο από πανέµορφα χωριά και πολιτείες, µνηµεία και αξιοθέατα κάθε είδους, κι όλα αυτά µέσα σε µια ατµόσφαιρα απλότητας και οικειότητας που πραγµατικά σε κερδίζει αµέσως!

puglia5

puglia13

Από τις πιο φτωχές περιοχές της Ιταλίας και παραµεληµένη από την τουριστική βιοµηχανία κάποτε, η Απουλία άρχισε κάποια στιγµή να κερδίζει… πρωτοσέλιδα, µε την «ανακάλυψη» -και αξιοποίηση- ορισµένων άκρως γραφικών οικισµών, όπως του εµβληµατικού πλέον Alberobello, για να αποδειχθεί τελικά ότι διαθέτει φυσικό και πολιτιστικό πλούτο αξιοζήλευτο! Αλλά πλέον έχει και τα «εργαλεία» να τον προβάλει, προσφέροντας µια µεγάλη γκάµα από καταπληκτικές επιλογές!

puglia6

Οι λευκές πόλεις

Ξεκινώντας απ’ το νότο, η χερσόνησος του Salento είναι ένας τόπος γεµάτος εκπλήξεις: από παραδοσιακούς οικισµούς µε baroque κτήρια, όπως το Nardo και το Galatone, µέχρι το ρωµαϊκό θέατρο και τον φηµισµένο καθεδρικό της πόλης του Lecce, και από φανταστικές ακτογραµµές, όπως της Gallipoli, του Otranto και της Santa Maria di Leuca, µέχρι… ψαγµένα κρασιά, όπως το Primitivo di Manduria. Δεν ξεχνάµε, φυσικά, ότι στο κέντρο της χερσονήσου, στην Grecia Salentina, αρκετές χιλιάδες κάτοικοι δηλώνουν περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή και µιλούν ακόµα τη γλώσσα Grico, διαθέτοντας µια πολύ ιδιότυπη και ζωντανή κουλτούρα!

puglia7

Λίγο βορειότερα, συναντάµε το Μπρίντιζι, που διαθέτει µεγάλο λιµάνι αλλά και αεροδρόµιο. Εδώ κατέληγε κατά την αρχαιότητα η σηµαντικότερη οδός της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας, η Αππία. Από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα είναι ο ναός της Santa Maria del Casale, µε σπουδαίες τοιχογραφίες βυζαντινής επιρροής. Γύρω στα 44 χλµ. ΒΔ συναντάµε το… next best thing του ιταλικού νότου, την πραγµατικά καρτποσταλική πολιτεία του Ostuni: ένα «µπουκέτο» από κατάλευκα παραδοσιακά σπίτια, που «ανηφορίζοντας» το λόφο της παλιάς πόλης σχηµατίζουν ένα φυσικό «τείχος» γύρω από καταπληκτικές µπαρόκ εκκλησίες και τα palazzi των ιστορικών οικογενειών του τόπου. Η θάλασσα απέχει µόλις 8 χλµ., ενώ στην εξοχή εντυπωσιάζουν οι φροντισµένες αγροικίες, οι masserie, όπως λέγονται – πολλές στεγάζουν πλέον boutique ξενώνες.

puglia8

Ωστόσο, γεµάτη από… «λευκές πόλεις», διάσπαρτες ανάµεσα σε άκρως γοητευτικούς ελαιώνες, είναι όλη αυτή η περιοχή στο κέντρο της Απουλίας, γνωστή ως Valle d’ Itria. Ξεχωρίζει, φυσικά, το Alberobello. Τα πανέµορφα σαν µελίσσια σπιτάκια του, µε τους χαρακτηριστικούς κώνους από δουλεµένη πέτρα (είναι οι λεγόµενοι «trulli», πανάρχαιας τεχνικής), του χάρισαν ένα διαρκώς ογκούµενο κύµα επισκεπτών και… µια θέση στη λίστα µε τα Μνηµεία Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO.

puglia1

Το εντυπωσιακό «σκηνικό» του Polignano a Mare.

Στην ίδια περιοχή, και σε µικρές αποστάσεις µεταξύ τους, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Cisternino, τη Martina Franca, το Ceglie Messapica και το Locorotondo. Ειδικά το τελευταίο ξαφνιάζει µε το λαβυρινθώδες κέντρο του, όπου αφθονούν οι ιστορικές εκκλησίες.

puglia19

Οι θρυλικοί «τρούλοι» του Alberobello.

puglia11

Γραφική εικόνα από την είσοδο του Borgo Egnazia

puglia12

Παλιό σοκάκι στην Altamura.

Παράδεισος του slow food

Συνεχίζοντας στην ενδοχώρα προς το βορρά, συναντάµε την περιοχή που είναι γνωστή ως Le Murge. Ένα χαµηλό οροπέδιο (εθνικό πάρκο πλέον) µε ιδιαίτερη βλάστηση, όπου, λόγω των ασβεστολιθικών πετρωµάτων, σχηµατίζονται µια σειρά από σπηλιές, δολίνες (µεγάλοι λάκκοι) και κοιλότητες στο έδαφος. Αξίζει να πούµε ότι αυτό το ενδιαφέρον ανάγλυφο έχει κάνει το µέρος πολύ δηµοφιλές για πεζοπορία και ποδηλασία. Εδώ γύρω οι πιο σηµαντικοί προορισµοί είναι η Altamura, η Gioia del Colle και η Gravina, πόλεις µεσαιωνικές, µε διάσηµες εκκλησίες και µεγάλη ιστορία, αλλά και εξίσου διάσηµη… γαστρονοµία. Η Altamura βγάζει ίσως το πιο ξακουστό ψηµµένο σε ξυλόφουρνο ψωµί όλης της Ιταλίας, στην Gioia del Colle έρχονται όλοι να δοκιµάσουν τυριά, mozzarella και burrata, ενώ η Gravina παράγει κρασιά προστατευόµενης ονοµασίας προελεύσεως, λευκά ξηρά και spumante. Όλο το Murge είναι… περήφανο για τα µανιτάρια του, ενώ το πιο κλασικό πιάτο της περιοχής είναι το fave e cicoria (φάβα µε πικρά ραδίκια και ελαιόλαδο)! Οι ντόπιοι τιµούν τα απλά, ολόφρεσκα υλικά, µαγειρεµένα µε πατροπαράδοτους τρόπους, που καταναλώνονται πάντα µε καλή παρέα. Πρόκειται για έναν… παράδεισο της slow food λογικής!

puglia17

Στην παραλία, κοντά στο Le Fabriche.

Στα βόρεια του εθνικού δρυµού συναντάµε το… σήµα κατατεθέν όλης της Απουλίας, το περίφηµο Castel del Monte (επίσης Μνηµείο της UNESCO), µε τους 8 πύργους του περιµετρικά σε άψογη κατάσταση, χτισµένο από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο ΙΙ τον 13ο αιώνα.

Στο βορειότερο κοµµάτι της επαρχίας, τώρα, υπάρχουν κι εδώ αξιοπρόσεκτα µέρη, όπως το Εθνικό Πάρκο του Gargano, µε σπουδαίους υδροβιότοπους, η µεγάλη πόλη της Foggia, το San Severo, γνωστό για τα µοναστήρια του αλλά και τις θρησκευτικές πανηγύρεις του, η Lucera, µε σηµαντικά µνηµεία ρωµαϊκά και µεσαιωνικά, και η Manfredonia, που σύµφωνα µε την παράδοση την ίδρυσε ο oµηρικός ήρωας Διοµήδης. Πραγµατικά, όλη η Απουλία βρίθει από σηµεία ιστορικής αναφοράς, καθώς από εδώ πέρασαν Αρχαίοι Έλληνες, Ρωµαίοι, Γότθοι, Βυζαντινοί, Σαρακηνοί, Νορµανδοί, Γερµανοί, Γάλλοι και Ισπανοί! Και όλοι άφησαν στοιχεία του πολιτισµού τους!

puglia23

Βράχος, θάλασσα,οικοδομήματα με ιστορία αιώνων: μια τυπική «σύνθεση» Απουλίας.

Μυστικοί κόλποι και σπηλιές

Αφού κάνουµε µια στάση στην περίφηµη Canosa, µια πόλη-ανοιχτό µουσείο, µε µοναδικά αρχαιολογικά µνηµεία, η… θάλασσα µας καλεί και παίρνουµε και πάλι την παραλία προς το νότο.

puglia27

Ο Καθεδρικός του Trani.

Το Trani, 54 χλµ. ΒΔ του Μπάρι, σε κερδίζει αµέσως, µε τη γραφική προκυµαία του υπό τη «σκιά» του παλιού κάστρου, ενώ, πέρα από τον καθεδρικό και τη συναγωγή του (διέθετε κάποτε τη µεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Νότιας Ιταλίας), είναι γνωστό και για τα γλυκά κρασιά του (moscato di Trani)!

puglia22

Στην παραλία του Polignano a Mare

Η πρωτεύουσα της Απουλίας, το Μπάρι, µε σπουδαίο λιµάνι και αεροδρόµιο, δεν προδιαθέτει εξαρχής τον επισκέπτη για το πόσο ενδιαφέρουσα είναι. Ωστόσο, διαθέτει πολύ αξιόλογο ιστορικό κέντρο, µια προκυµαία που έχει αναβαθµιστεί τελευταία, την περίφηµη βασιλική του Αγίου Νικολάου, το Castello Svevo, αλλά και έντονη πολιτιστική και πνευµατική κίνηση. Μεταξύ άλλων, είναι διάσηµο για τις θεατρικές του σκηνές και την… κουζίνα του! Αγαπηµένο πιάτο εδώ είναι το ciambotta, ψάρι συνοδευόµενο από πανδαισία ψιλοκοµµένων λαχανικών…

puglia15

Στα 40 χλµ. νότια του Μπάρι συναντάµε την πανέµορφη Monopoli, µε το γραφικότατο παλιό λιµάνι και το κάστρο του Καρόλου του V, ενώ 35 χλµ. νότια του Μπάρι εντοπίζεται ένας από τους πιο ανερχόµενους προορισµούς της επαρχίας, το Polignano a Mare. Το σκηνικό του είναι πραγµατικά µοναδικό, καθώς τα σπίτια, όλα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κρέµονται κυριολεκτικά στη βραχώδη ακτή, στην οποία σχηµατίζονται «µυστικές» σπηλιές και κολπίσκοι µε αµµουδιές… µόνο για ροµαντικούς! «Σφηνωµένες» στις κοιλότητες των βράχων, ακριβώς δίπλα στα γαλαζοπράσινα νερά της Αδριατικής, χαριτωµένες trattorie προσθέτουν στον ατµοσφαιρικό χαρακτήρα του µέρους. Πέρα όµως από τις… θαλάσσιες σπηλιές, το µέρος είναι γνωστό κυρίως για µία της στεριάς…

puglia31

Η περίφημη σπηλιά Castellana

Η Castellana Grotte είναι ένας εντυπωσιακός λαβύρινθος κάτω από το έδαφος, µε αίθουσες όπως η «Grave» και η «Bianca», που αφήνουν αποσβολωµένους τους επισκέπτες µε τα χρώµατα, τους φωτισµούς και τους σχηµατισµούς τους!

puglia32

Η φάρμα της Masseria Prosperi έχει και γαϊδουράκια

Η Απουλία είναι ένα πραγµατικό καλειδοσκόπιο… φύσης, ιστορίας, θρησκευτικής πίστης και λαϊκού πολιτισµού, θεαµάτων, γεύσεων, εµπειριών. Καθώς αποκαλύπτει ένα ένα τα «µυστικά» της και η τουριστική της υποδοµή βελτιώνεται διαρκώς, αξίζει πραγµατικά να γίνει ο προορισµός του επόµενου ταξιδιού σας!

Πού να µείνετε

• Στη Villa Elia, στην Gallipoli, µια από τις οµορφότερες όλης της Απουλίας, µέσα σε ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον και µε top παροχές και υπηρεσίες. Διακοσµηµένη µε υψηλό γούστο και µε στυλ απόλυτα ταιριαστό στην περιοχή.

puglia37

Με µεγάλη πισίνα, αίθουσα µπιλιάρδου, κελάρι µε κρασιά, ξυλόφουρνο για πίτσα (που θα ετοιµάσει για εσάς, on demand, ο δικός σας pizzaiolo!), και µε δυνατότητα φιλοξενίας έως και 17 ατόµων (8 υπνοδωµάτια, 9 µπάνια), η τιµή της δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου «τσιµπηµένη». Από €573 το άτοµο για 7 διανυκτ./low season. (www.thethinkingtraveller.com)

puglia30

• Στο Don Ferrante, στη Monopoli. Με τις κάτασπρες 10 κατοικίες του, τις λιθοδοµές στα δωµάτιά του, τις χαρακτηριστικές καµινάδες, τη συγκλονιστική θέα στο απέραντο γαλάζιο… θυµίζει άνετα γωνιά του Αιγαίου, αν και η ιταλική φινέτσα δίνει επίσης τον τόνο.

puglia25

Το κτήριο έχει ιστορία από τον 17ο αιώνα, ενώ ένα aperitivo ή ένα γεύµα στο roof του είναι εµπειρία! Από €145 το δίκλινο. (Via S.Vito, 27, Monopoli ( Bari), tel. +39 080 742521, www.donferrante.it)

puglia18

• Στη Masseria Cimino, στο Fasano, 12 χλµ. νοτίως της Monopoli. Μια οχυρωµένη αγροικία του 18ου αι. έδωσε τη θέση της σε ένα άκρως αυθεντικό αρχιτεκτονικά κατάλυµα, µε πάρα πολλές ανέσεις, σπιτικό φαγητό και -στα µεγάλα συν- δικό του γήπεδο γκολφ!

puglia39

Από €180 το δίκλινο µε ηµιδιατροφή. (Contrada Masciola, Savelletri di Fasano (Brindisi), tel. +39 080 4827886 www.masseriacimino.com)

puglia16

• Στη Masseria Prosperi, στην περιοχή του Otranto. Ένα συγκρότηµα µε 3 δωµάτια και 3 κατοικίες στην περιοχή των Laghi (λιµνοθάλασσες) Alimini, 11 χλµ. βορείως της πόλης του Otranto, συνιστά έναν µικρό αγροτουριστικό «παράδεισο». Άλογα, γαϊδουράκια, κατσικάκια και χήνες διαθέτει η φάρµα του, ενώ η περιοχή προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες σε σχέση µε τη φύση. Από €165 το δίκλινο. (S.P. 366, Km. 23 – Località Frassanito, Otranto – Lecce, tel. +39 333 1360671, www.masseriaprosperi.it)

• Στο Borgo Egnazia, στο Fasano. Aπό τα πιο πολυτελή αλλά και αυθεντικά, προσαρµοσµένα στην τοπική αρχιτεκτονική ξενοδοχεία της περιοχής, 13 χλµ. από τη Monopoli και πολύ κοντά στο Alberobello και τη Valle d’ Itria.

puglia40

Πρόκειται για ένα µεγάλο 5* συγκρότηµα, χτισµένο σαν παραδοσιακό χωριό, µε δωµάτια, αυτόνοµες βίλες, ιδιωτικές πισίνες και 4 εστιατόρια. Από €220 το δίκλινο. (Savelletri di Fasano, Fasano, Brindisi, tel. +39 080 2255000, www.borgoegnazia.com)

puglia14

• Στο Trulli Collarosa, στο Alberobello. Tρία συγκροτήµατα «τρούλων» του 18ου αιώνα, ακριβώς στο στυλ που έκανε αυτή την κωµόπολη διάσηµη στα πέρατα του κόσµου. Ο κήπος και η πισίνα εµπνέουν για απόλυτη χαλάρωση, και παρά τον παραδοσιακό χαρακτήρα, δεν λείπουν οι µοντέρνες ανέσεις. Από €35/άτοµο/διανυκτ. (Contrada Colarossa 6, Alberobello, tel. +39 339 5404581, www.trullicolarossa.it)

• Στο Antico Mondo, στο Polignano a Mare. Ξύλο, πέτρα, έπιπλα αντίκες, ένα ιδιαίτερα φροντισµένο κατάλυµα σε πλακόστρωτο 50 µέτρα από την παραλία αυτού του ξακουστού πλέον προορισµού. Aπό τα δυνατά του σηµεία είναι και ο πρωινός µπουφές. Από €80 το δίκλινο. (Via Mulini 9, Polignano a Mare, tel. +39 380 3858898, www.bebanticomondo.com)

• Στη Masseria Petrarolo, στην περιοχή της Monopoli. Σε µια έκταση 300 στρεµµάτων, µια υπέροχη βίλα του 17ου αι., µετά από 4ετή ανακαίνιση, προσφέρει µια… ολοκληρωµένη εµπειρία Απουλίας, µέσα σε ένα ρουστίκ αλλά και πολυτελές σκηνικό.

puglia35puglia24

Κάθε αρχιτεκτονική και διακοσµητική λεπτοµέρεια είναι άκρως προσεγµένη! Φιλοξενεί έως 18 άτοµα, µε 9 κρεβατοκάµαρες. (www.masseriapetrarolo.com)

puglia21puglia28

• Στη Masseria Potenti, στη Manduria, περ. 41 χλµ. ΝA του Τάραντα και 53 χλµ. δυτικά του Lecce. Σπιτική φιλοξενία, παραδοσιακή κουζίνα µε πρώτες ύλες από τον κήπο του (έχει και δικό του αµπελώνα), ενώ η ηρεµία του περιβάλλοντός του το καθιστά ιδανικό για yoga συνεδρίες!

puglia38

Από €180 το δίκλινο. (C.a Potenti, Manduria, tel. +39 099 9735408, +39 02 4981385. www.masseriapotenti.it)

puglia34

masseria i potenti

• Στη Masseria Le Fabriche, στο Maruggio, κοντά στον Τάραντα. Μερικά από τα ατού του: 18 προσεγµένα δωµάτια σε παραδοσιακό στυλ, πολύ καλή κουζίνα και σπιτικό κρασί, αυθεντικότητα, µικρή απόσταση από θαυµάσιες παραλίες στον κόλπο του Τάραντα. Από €160 η junior σουίτα. (C.da Le Fabbriche – S.P. 130 Maruggio

Torricella km 3,8 – Maruggio (TA), tel. +39 099 987 18 52/53, www.lefabriche.it)

Πού να φάτε

• Στο Mint Cucina Fresca, στο Polignano a Mare. Μακριά από τη λογική pizza-pasta, σερβίρει πιάτα βασισµένα σε τοπικά φρέσκα υλικά, ενώ δίνει βάρος στη healthy διάσταση της κουζίνας. Τρ.-Κυρ. 13:30-23:00. (Via San Benedetto 32, Polignano a Mare, tel. + 39 0 804 241373, www.mintcucinafresca.com)

• Στο Trabucco di Montepucci, στην περιοχή Peschici στη χερσόνησο του Gargano. «Trabucci» λέγονται τα µικρά εστιατόρια που στήνονται πρόχειρα πάνω σε εξέδρες… µέσα στη θάλασσα και σερβίρουν κυρίως θαλασσινά που έχουν αλιευθεί επιτόπου. Αξίζει να έχετε αυτή την εµπειρία, µε την απεραντοσύνη της Αδριατικής µπροστά σας! Καθηµερινά 12:30-15:30 & 19:30-22:30. (Località Montepucci, Peschici, SS 89 tra Rodi e Peschici, tel. +39 345 8933151, www.trabuccomontepucci.it)

• Στην Osteria Pugliese, στο Ceglie Messapica. Σερβίρει πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ, από αγνά υλικά, σε µια ατµόσφαιρα πραγµατικά οικογενειακή. Στα συν οι πολύ προσιτές τιµές. (Vico I Nannavecchia 10, Ceglie Messapica, tel. +39 0 831 377115)

• Στη Locanda di Federico, στο Bari. Παραδοσιακή κουζίνα Pugliese, σε έναν ατµοσφαιρικό χώρο στην παλιά πόλη του Bari. Pasta, κρεατικά και θαλασσινά σε λογικές τιµές, µαγειρεµένα µε τέχνη. Καθηµερινά 12:30-15:30 & 19:30-00:30. (Piazza Mercantile 63-64, tel. +39 0 805 227705, www.lalocandadifederico.com)

puglia36

• Στην Trattoria La Botta, στο Cisternino. Στην καρδιά της Valle d’ Itria, τιµά την τοπική εκδοχή της ψησταριάς (fornello), µε ζουµερά φρεσκοψηµένα κρέατα, αλλά είναι εξίσου διάσηµο για τη fave e verdura (φάβα µε χόρτα). (Via Santa Lucia 47, Cisternino, tel. +39 0 804 447850)

puglia33

Οι φραγκοσυκιές δεν είναι το μόνο εδώ που θυμίζει… ελληνικά νησιά!

Πώς να πάτε

* Με πλοίο

Από Πάτρα για Μπάρι µε πλοίο της ANEK-Superfast (www.anek.gr), από €217/άτοµο µε καµπίνα/µε επιστροφή, €329 συµπ. αυτοκινήτου. Διάρκεια ταξιδιού: 15,5 ώρες. Από Ηγουµενίτσα για Μπάρι (µέσω Κέρκυρας), µε πλοίο της ANEK-Superfast (www.anek.gr), οι τιµές είναι οι ίδιες, διάρκεια ταξιδιού 9 ώρες. Από Πάτρα, µέσω Ηγουµενίτσας, για Μπρίντιζι µε πλοίο της Grimaldi Lines (www.grimaldi-lines.com), διάρκεια ταξιδιού 13,5 ώρες από Πάτρα, 7,5 ώρες από Ηγουµενίτσα. Τιµές: €179/άτοµο µε καµπίνα/µε επιστροφή + €98 το αυτοκίνητο.

* Με αεροπλάνο

Από Αθήνα για Μπάρι, µέσω Ρώµης, µε Alitalia (www.alitalia.com), από €245 µε επιστροφή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ