Κάποτε τα εδάφη της Ιταλίας ήταν ένα μωσαϊκό από πόλεις-βασίλεια. Κι ενώ ένα-ένα «έπεφταν», οδεύοντας προς μια ενοποιημένη Ιταλία, ένα από αυτά τα κρατίδια, μυστηριωδώς, κράτησε ως σήμερα την αυτονομία του. Εκεί που οι παντοδύναμες Βενετία και Γένοβα «παρέδωσαν όπλα», ένα κομμάτι γης – ή καλύτερα βράχων – στην βορειοανατολική Ιταλία έμεινε ανεξάρτητο: Ο Άγιος Μαρίνος είναι η παλαιότερη Δημοκρατία του κόσμου, αφού διατηρήθηκε ως τέτοια από το 301 μ.Χ. ως και σήμερα.

Το Σαν Μαρίνο είναι ένα όμορφο μυστήριο!
Παράλληλα, είναι και το πέμπτο μικρότερο κράτος στον πλανήτη. Μια σταλιά γης, με κάτι παραπάνω από 30.000 κατοίκους, αυτό το… αυτόνομο χωριό της ιταλικής χερσονήσου ιδρύθηκε από έναν λιθοξόο, τον Μαρίνο, που στις αρχές του 4ου αιώνα διώχτηκε από το γειτονικό Ρίμινι εξαιτίας των χριστιανικών του κηρυγμάτων. Κατέφυγε στο βουνό Τιτάνο, όπου, στην κορυφή των βράχων, έχτισε μια μικρή εκκλησία και έθεσε τη βάση αυτού που σήμερα αποτελεί κράτος με το όνομά του.

Το Σαν Μαρίνο είναι ένα όμορφο μυστήριο!

Τι θα συναντήσετε στον Άγιο Μαρίνο
Ολόκληρο το κρατίδιο αποτελείται από εννέα δήμους (castelli), ο καθένας εκ των οποίων καταλαμβάνει και έναν λόφο του όρους Τιτάνο. Η καρδιά του κράτους είναι η πόλη του Αγίου Μαρίνου: Πρωτεύουσα του κρατιδίου, το San Marino citta μοιάζει με παραδοσιακό ορεινό χωριό, γεμάτο μονοπάτια και καλντερίμια που ελίσσονται και διακόπτονται κάθε τόσο από μεσαιωνικές πλατείες, εκκλησίες και μονοπάτια που οδηγούν στους περίφημους Τρεις Πύργους. Πρόκειται για τα φρούρια Guaita, Cesta και Montale, στα πιο ψηλά σημεία του βουνού, με πύργους που απολαμβάνουν θεσπέσια πανοραμική θέα στα Απέννινα και τις δαλματικές ακτές.

Το Σαν Μαρίνο είναι ένα όμορφο μυστήριο!

Στην Πλατεία Ελευθερίας (Piazza della Liberta) δεσπόζει το επισκέψιμο Palazzo Pubblico, ένα νεογοτθικό κτίριο που φιλοξενεί την κυβέρνηση του κράτους. Πολύ κοντά, στο Palazzo Pergami Belluzzi, στεγάζεται το Κρατικό Μουσείο του Αγίου Μαρίνου, με αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, την ετρουσκική και ρωμαϊκή περίοδο, αλλά και από την Αίγυπτο και το Βυζάντιο. «Διαμάντι» της πόλης, η νεοκλασική βασιλική του Αγίου Μαρίνου δεσπόζει εδώ και δύο αιώνες στην άκρη της πόλης και εντυπωσιάζει όχι μόνο με την εξωτερική της όψη, αλλά και με το ατμοσφαιρικό της εσωτερικό.

Το Σαν Μαρίνο είναι ένα όμορφο μυστήριο!

Από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της πόλης, είναι το Μουσείο Κεριού, με 100 κέρινες φιγούρες ιστορικών προσωπικοτήτων, και το Μουσείο… Παράξενων αντικειμένων, με εκθέματα που περιλαμβάνουν ό,τι (δεν) μπορείτε να φανταστείτε.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Η πρώτη υποθαλάσσια…έπαυλη στον κόσμο!

Μεταξύ άλλων: πανύψηλα παπούτσια για τις πλημμύρες της Βενετίας και τα πιο μακριά νύχια του κόσμου. Ποντικοπαγίδες του 1700, ρολόγια που αναδίδουν διαφορετική μυρωδιά κάθε ώρα της μέρας και ντοκουμέντα από τους πιο ψηλούς και κοντούς ανθρώπους που γεννήθηκαν στον πλανήτη.

Το Σαν Μαρίνο είναι ένα όμορφο μυστήριο!

Στην πρωτεύουσα λειτουργούν επίσης τα Μουσεία Αγροτικών Παραδόσεων και Μοντέρνων Όπλων, αν έχετε όρεξη για περισσότερο μουσειακό sightseeing. Αυτό που αξίζει περισσότερο ωστόσο είναι να χαθείτε στα στενά, να ακολουθήσετε τα σκαλάκια που ξεφυτρώνουν κάθε τόσο οδηγώντας σε άλλες γειτονιές και να αράξετε με καφεδάκι στις πλατείες – από τις οποίες ωστόσο δεν λείπουν οι τουριστικές παγίδες και τα μαγαζάκια με τα κιτς σουβενίρ.

Το Σαν Μαρίνο είναι ένα όμορφο μυστήριο!

Εξερευνώντας τα άλλα castelli
Υπέροχη θέα απολαμβάνει το φρούριο Domagnano, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο του Αγίου Μαρίνου ενάντια στο Ρίμινι τον 15ο αιώνα. Στο Borgo Maggiore θα βρείτε γραφικό σκηνικό με μικροσκοπικά σοκάκια και ναούς. Τα ιστορικά κέντρα του Serravalle και Faetano αξίζουν μια σύντομη επίσκεψη, ενώ το σκηνικό της φύσης γίνεται πιο ειδυλλιακό στα castelli των Chiesanuova και Acquaviva.

Το Σαν Μαρίνο είναι ένα όμορφο μυστήριο!

Πώς θα φτάσετε στον Άγιο Μαρίνο
Το πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι το «Φεντερίκο Φελίνι» κοντά στην πόλη Ρίμινι, αλλά δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με την Ελλάδα. Αν δεν νοικιάσετε αυτοκίνητο, η σύνδεση γίνεται μέσω Ρίμινι (τρένο ως το Ρίμινι και λεωφορεία από εκεί, που ανηφορίζουν το βουνό μέχρι το Σαν Μαρίνο). Ο Άγιος Μαρίνος αποτελεί ανεξάρτητο κράτος και δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απολαμβάνει όλα τα «καλά» της Ιταλίας σε αυτό το κομμάτι, αφού δεν υπάρχουν έλεγχοι συνόρων και δεν χρειάζεστε διαβατήριο για να μπείτε στο κράτος, ενώ το νόμισμα που χρησιμοποιείται είναι το ευρώ. Αν είστε σε κοντινή περιοχή της Ιταλίας (Μπολόνια, Ραβένα, Βενετία, Φλωρεντία) είναι ιδανικός προορισμός για διήμερο ή ακόμα και μονοήμερη. Η καλύτερη περίοδος να τον επισκεφθείτε είναι οι ανοιξιάτικοι και καλοκαιρινοί μήνες – τον χειμώνα είναι πιθανό να τον βρείτε τυλιγμένο σε ομίχλη και χιόνι.

Πηγή: in2life.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ