Η Ευρυτανία είναι ένας τόπος με παραδόσεις αναλλοίωτες στον χρόνο. Μία επίσκεψη στα όμορφα χωριά της, θα σας φέρει σε επαφή με τα έθιμα, τις γαστρονομικές απολαύσεις και τη ζεστή φιλοξενία του τόπου. Αν και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και τουριστικούς προορισμούς, διατηρεί την αυθεντικότητα της και μεταφέρει την πλούσια κληρονομιά της στις νέες γενιές.

- Advertisement -

Δείτε ακόμα: Ώρα για λίγη δράση! Η φύση της Ευρυτανίας μας περιμένει (Part 2)

Αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης και κουλτούρας αποτελούν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις που γίνονται ανήμερα της εορτής του Αγίου Πολιούχου του κάθε χωριού. Εδώ τα έθιμα γιορτάζονται με τον παραδοσιακό ρουμελιώτικο τρόπο, με μια σειρά από τοπικές εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά τους κατοίκους του χωριού και δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία και τις ρίζες του τόπου.

Απόκριες

Φώτο: http://evrytanikospalmos.blogspot.com

Το Καρπενήσι γιορτάζει κάθε χρόνο τις Απόκριες και προσφέρει μεγάλες δόσεις κεφιού και διασκέδασης, με την αυθεντικότητα της ευρυτανικής φιλοξενίας. Κέφι και χορός, ξεφάντωμα και διασκέδαση, με εκδηλώσεις κατάλληλες για μικρούς και μεγάλους! Ντόπιοι και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γιορτάσουν την Αποκριά και να αποδράσουν από την καθημερινότητα με γιορτές, συναυλίες και αναπαράσταση εθίμων και δρώμενων. Δε θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν και τα αγερμικά έθιμα του Καρπενησιού, η αποκριάτικη λαϊκή παράσταση «Πανάρατου» και ο «Γύφτικος
Γάμος» της Καθαρής Δευτέρας.

Ο «Πανάρατος» είναι ένα έθιμο που αναβιώνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, με ρίζες απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μια θεατρική παράσταση με βασικό άξονα την ιστορία της Ερωφίλης, αλλά εμπλουτίζεται και με θέματα της επικαιρότητας. Η υπόθεση συνοψίζεται στα εξής: Ο Πανάρετος είναι γιος του βασιλιά της Θράκης και ερωτεύεται την κόρη του βασιλιά, δυστυχώς η κοπέλα προορίζεται για άλλο σύζυγο και έτσι ο Πανάρετος αποκεφαλίζεται ενώ η κοπέλα αυτοκτονεί. Η ανάσταση των νεκρών ταυτίστηκε με την άνοιξη, που η έναρξή της είναι μετά τις Αποκριές.

Καθαρά Δευτέρα –Σαρακοστιανό Γλέντι

Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται η αναπαράσταση ενός «Γύφτικου Γάμου» στη πλατεία του Καρπενησίου. Ακολουθεί γλέντι με μουσική και παραδοσιακούς χορούς ενώ διατίθενται στο κόσμο νηστίσιμα εδέσματα.

Μποτσάρεια

- Advertisement -

Ο Δήμος Καρπενησίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτανών «Μάρκος Μπότσαρης» αναλαμβάνουν την οργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων προς τιμήν του ήρωα Σουλιώτη. Τα δρώμενα είθισται να λαμβάνουν χώρα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, και περιλαμβάνουν αφήγηση του ιστορικού της μάχης και τιμητικές πομπές μνήμης τόσο στο Καρπενήσι όσο και στο Κεφαλόβρυσο, ενώ κορυφώνονται με την αναπαράσταση της μάχης και του θανάτου του Μάρκου Μπότσαρη. Στις εκδηλώσεις δίνουν κάθε χρόνο το παρόν πολιτικοί, ενώ πλήθος εθελοντών βοηθάει με κάθε τρόπο στην πραγματοποίησή τους.

Γιορτές του Δάσους

Κάθε καλοκαίρι από το 1964 , το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά ζωντανεύουν από τις πολλές και αξιόλογες εκδηλώσεις, που έχουν ως στόχο την προβολή του τόπου και την ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς. Έξι πολιτιστικές εβδομάδες γεμάτες με δρώμενα, συναυλίες, χορό, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακά γλέντια και περιβαλλοντολογικές δράσεις που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου, με ένα πρόγραμμα πολιτισμού κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

Δείτε ακόμα: Οδοιπορικό στην Ευρυτανία: Ακολουθήστε μας σε εναλλακτικές διαδρομές που δεν έχετε φανταστεί! (Part 3)

Παζάρι

Κάθε χρόνο, μια μεγάλη ετήσια εμποροπανήγυρη του Προφήτη Ηλία Καρπενησίου αρχίζει παραμονές της εορτής και διαρκεί 5 ημέρες, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη. Το παζάρι προσελκύει ανθρώπους από όλη την Ευρυτανία και τους γειτονικούς νομούς , ενώ τα είδη που βρίσκουμε ποικίλουν, όπως τα ανδρικά, γυναικεία και παιδικά ρούχα, τα είδη σπιτιού και τα λευκά είδη, κοσμήματα, εργαλεία αλλά και παραδοσιακά φαγητά.

Πολιτιστικά Δρώμενα

Στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο στην Άμπλιανη διαδραματίζονται διάφορα δρώμενα με κυριότερο τον παραδοσιακό χορό «Στέγκο», που είναι ένας χορός που χορεύεται μόνο σε αυτή την περιοχή. Στις αρχές του Αυγούστου και στα πλαίσια μιας σειράς πολιτιστικών γεγονότων (Κατσαντώνια) γίνεται αναπαράσταση της σύλληψης του Κατσαντώνη στη σπηλιά που συνελήφθη στο Σίχνικο Αγράφων.

Κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό γίνεται το «Πανευρυτανικό Αντάμωμα». Το αντάμωμα είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν οι απανταχού Ευρυτάνες οι οποίοι συρρέουν από όλη την Ευρυτανία και την Ελλάδα για να χορέψουν, να φάνε και να πιούνε. Στο Δήμο Δομνίστας κάθε καλοκαίρι οργανώνεται «Ευρυτάνειος Δρόμος», ένας αγώνας μαραθώνιου δρόμου.

Εκδηλώσεις με επίκεντρο ιστορικά γεγονότα

Η έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στους Γερμανούς, γιορτάζεται τέλος Ιουνίου στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης του χωριού, στον Δήμο Δομνίστας. Στον Δήμο Βίνιανης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις (συνήθως τέλος Μαΐου) για την ίδρυση της «Κυβέρνησης του Βουνού» (της Π.Ε.Ε.Α.) το 1944. Τελείται επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολουθεί κατάθεση στεφάνων.

Στην κεντρική πλατεία του Κερασοχώριου, ο δήμος Αγράφων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Κερασοβιτών, πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής για τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή ανήμερα της επετείου (10 Μαΐου).

Τέλος, ο Δημός Καρπενησίου γιορτάζει κάθε χρόνο τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το 1944, με τιμητικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας.

Γιορτές Γαστρονομίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται στα διάφορα χωριά της Ευρυτανίας εκδηλώσεις με επίκεντρο τα τοπικά προϊόντα.

Η Γιορτή Μανιταριού λαμβάνει χώρα αρχές Μαΐου και διοργανώνεται στο χωριό Κρίκελλο Ευρυτανίας, με τη συμβολή του Δήμου Καρπενησίου. Εκεί μαθαίνουμε για τα είδη μανιταριών και την εδωδιμότητά τους, ενώ οργανώνεται και εξόρμηση για συλλογή μανιταριών. Η γιορτή κλείνει με πρωτότυπα πιάτα που έχουν ως βάση τους μανιτάρια και άλλα τοπικά προϊόντα!

Η Γιορτή Κάστανου πραγματοποιείται στην Αγία Τριάδα τέλη Οκτώβρη και περιλαμβάνει από ενημερωτικές ομιλίες, ψητά κάστανα και μαγειρική με βάση το κάστανο μέχρι πολύ κέφι και χορό με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής!

Με φόντο το χειμωνιάτικο σκηνικό στη Δομνίστα, η Γιορτή Τσίπουρου που πραγματοποιείται τον Νοέμβριο συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους του νομού, που θέλουν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία απόσταξης τσίπουρου, να γευτούν το παραδοσιακό ποτό με ντόπιους μεζέδες, αλλά και να χορέψουν ελληνικούς χορούς.

Κάθε καλοκαίρι, τέλη Ιουλίου, η Δημοτική Ενότητα Φουρνάς και η Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου μας ετοιμάζουν παραδοσιακές πίτες και μας μαθαίνουν να ανοίγουμε φύλλο! Ο τρόπος παρασκευής του παραδοσιακού χωριάτικου φύλλου περνάει από γενιά σε γενιά, καθώς οι πίτες αποτελούν ένα από τα παραδοσιακά ευρυτανικά εδέσματα.

Δείτε ακόμα: Οι καλύτερες στάσεις για φαγητό σε απόσταση αναπνοής από το Καρπενήσι!

Πηγή: The gold book of Evritania 2019

Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για την Ευρυτανία!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ