Από την Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])

A new era begins…

Με µότο ‘‘View – design – location’’, το ολοκαίνουριο Scala de Faro άνοιξε τις πόρτες του και µας καλωσορίζει σε µια εµπειρία αλλιώτικη από τις άλλες…

Η ιστορία και το σήµερα…

Το κτήριο είναι του 15ου αιώνα, µνηµείο ουσιαστικά της όψιµης βενετοκρατίας, µε µακραίωνη ιστορία, εξαιρετική τοποθεσία και σήµα κατατεθέν την εξωτερική βενετσιάνικη σκάλα που χρονολογείται στα 1400 (επί της Κουντουριώτη) αλλά και τις εξίσου µοναδικές εσωτερικές σκάλες που χρονολογούνται στα τέλη του 1770, ενώ έχουν διατηρηθεί αυτούσιες. Η ιστορία του χάνεται σε βάθος χρόνου. Οι παλιότερες γνωστές αναφορές µιλάνε για µια διακεκριµένη οικογένεια τουρκοκρητικών, τους Σουφταζαδέ, στους οποίους άνηκε το κτήριο, ενώ µετά πέρασε στην ιδιοκτησία του επιχειρηµατία Αντωνακάκου. Ο τελευταίος, το 1931, δηµιούργησε εδώ ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία της πόλης, το «Μινέρβα», που λειτούργησε µέχρι τη δεκαετία του 1970, ενώ µετά έγινε κατοικία της κόρης του, από την οποία πέρασε στον Όµιλο και δηµιουργήθηκε το Scala de Faro. Όλες αυτές τις φάσεις θέλησαν να αποδώσουν και στο design και δηµιούργησαν ουσιαστικά layers of history, ενώ εκτός από τις σκάλες έχουν διατηρηθεί αυτούσια τα ταβάνια και οι πόρτες. O 1os όροφος, ο Pianno Nobile, είναι βασισµένος στο σύστηµα των Ενετών, ο 2ος, ο Οντάς, επηρεασµένος από τις προσθήκες των Σουφταζαδέ µε πιο γεωµετρικά σχέδια, και στον 3ο, το Δώµα, έχουν διατηρηθεί οι προσθήκες που είχε κάνει τη δεκαετία του ’30 ο Αντωνακάκης, όπως άλλωστε διαφορετικές αναφορές στους ορόφους του είχε και το παλιό κτήριο. Όλα αυτά έχουν δέσει µε µια ενιαία σύγχρονη αρχιτεκτονική γλώσσα, κρατάνε στοιχεία, τα µεταµορφώνουν και προκύπτει ένα καινούριο αποτέλεσµα σε αναφορά µε το παλιό. Η οργάνωση επίσης των ορόφων έγινε ώστε τα δωµάτια -εκτός του 1ου ορόφου- να µπορούν να συνενωθούν µεταξύ τους, οπότε έχουν και µια κοινή σχεδιαστική λογική, δίνοντας ένα πολυµορφικό αποτέλεσµα! Και όλα αυτά σε άψογη αρµονία µε τη σύγχρονη µατιά, τις µοντέρνες ανέσεις και τις πολυτελείς παροχές. Συνολικά, στεγάζει 9 δωµάτια (δίκλινα & σουίτες), έχει εξαιρετική θέα 180 µοιρών σε όλο το λιµάνι από τον Φάρο και το Γιαλί Τζαµισί µέχρι το Ναυτικό Μουσείο, µοναδικό design, επαγγελµατικό και παράλληλα φιλικό service, room service, αυθεντική φιλοξενία αλλά και πρόσβαση σε ΑµεΑ, και όλα αυτά σε ένα κτήριο που κάθε γωνιά του µαρτυρά αιώνες ιστορίας!

Με φιλοσοφία αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας και υψηλού επιπέδου παροχές, µόλις άνοιξε τις πόρτες του και το ολοκαίνουριο boutique hotel Scala de Faro σε εξαιρετικό σηµείο της πόλης (η είσοδος από τη Ζαµπελίου), που από τη µια πλευρά «βλέπει» το Παλιό Λιµάνι και τον Φάρο και από την άλλη τα Λευκά Όρη και τα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Εµείς συναντήσαµε τις δηµιουργούς του νέου αυτού ξενοδοχείου, που εµπνεύστηκαν και υλοποίησαν το όραµα των επιχειρηµατιών σε συνδυασµό µε την πόλη, την ιστορικότητα και την πολυπολιτισµικότητά της, αλλά και το κτήριο αυτό καθ’ αυτό. Είναι οι αρχιτέκτονες Βούλα Μαστραντωνάκη και η Ματίλντα Σκουλά, οι οποίες έχουν φτιάξει και το Ambassadors Residence. Συνοµιλώντας, µάθαµε πάρα πολλά τόσο για την ιστορία του κτηρίου όσο και για τη διαχείρισή του, την πολυπλοκότητα, τη δυσκολία του εγχειρήµατος, την έµπνευση, τον στόχο και το εξαιρετικό τελικό αποτέλεσµα που είχαµε την ευκαιρία να δούµε!

Highlights

To εξαιρετικό πρωινό το οποίο σερβίρεται στον κοινόχρηστο χώρο του 1ου ορόφου.

Κάντε online booking για best price guarantee!

Info: Ζαµπελίου 28, Παλιά Πόλη, Τ. 28210 75798, F. 28210 87682,
Email. [email protected]

*H φωτογραφία εποχής είναι από το αρχείο του Μ. Μανούσακα.

Πηγή Best in travel Chania 2017

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε μόλις με ένα κλικ εντελώς δωρεάν τον καλύτερο οδηγό για τα Χανιά!

Κατερίνα Ρίγκου
Κατερίνα Ρίγκου

Editor -in-chief of Best in Τravel Editions/ Editor of www.travelstyle.gr & Icon's Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ