Από τη Ρόδο των ιπποτών και την Κω του Ιπποκράτη έως την Κάλυμνο των αναρριχητών, τη Σύμη των πολύχρωμων αρχοντικών και το ακριτικό Καστελλόριζο.

- Advertisement -

ΣΥΜΗ

Μόνο χρώμα

Ο πολύχρωμος Γιαλός, το λιμάνι της Σύμης, είναι το επίκεντρο του νησιού. Τα ροζ, κίτρινα, σομόν, γκρι και γαλάζια αρχοντικά του είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις από το πλοίο. Στον μεγάλο κόλπο απλώνεται η περαντζάδα, μήκους περίπου 1 χλμ., μπροστά από τις βαρκούλες και τα κότερα. Η βόλτα τελειώνει στο μεγάλο ρολόι. Χτίστηκε το 1881 και εικάζεται ότι φτιάχτηκε στα πρότυπα του Big Ben.
Πεντακόσια πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν από τον Γιαλό στο Χωριό ή Άνω Σύμη. Η Καλή Στράτα, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τα σκαλιά, θα σας κουράσει, αλλά η θέα αξίζει τον κόπο.
Η Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, στη νότια πλευρά, είναι φωλιασμένη σε έναν καταπράσινο κόλπο. Χρονολογείται τον 18ο αιώνα και η τοποθεσία της είναι μαγευτική.
Βρίσκεστε στην… πηγή του φρέσκου ψαριού.

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Φτιαγμένο από σπάνια υλικά

Το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας προσφέρει μια μοναδική ατμόσφαιρα, φτιαγμένη από σπάνια υλικά: ηρεμία, ξεγνοιασιά και χαμογελαστούς ανθρώπους. Είναι ένα μικρό νησάκι με πληθυσμό 400 κατοίκων, δίπλα ακριβώς στα τουρκικά παράλια και αρκετά μακριά από το πλησιέστερο ελληνικό νησί, ακόμα και από τη Ρόδο.
Δύσκολα θα συναντήσετε εδώ πολυκοσμία. Ακόμα και στον μεγάλο στρογγυλό κόλπο όπου φτάνουν τα πλοία, οι επισκέπτες μοιράζονται στα διάφορα καφέ και μαγαζιά. Το καθημερινό πρόγραμμα στο Καστελλόριζο είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένο: επιβίβαση στα καραβάκια με κατεύθυνση τις εκπληκτικές παραλίες του. Επιστροφή για ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά – πολλοί στο νησί έχουν ως κύρια ασχολία το ψάρεμα .

 
ΛΕΡΟΣ

Σε χαμηλούς τόνους

Βουτιές σε πεντακάθαρα νερά, τσιπουράκι και σιέστα κάτω από τα αρμυρίκια. Το τρίπτυχο του ελληνικού καλοκαιριού παραμένει αναλλοίωτο στη Λέρο. Οι περισσότερες παραλίες είναι βοτσαλωτές – για τα πιο κρύα νερά θα πάτε στη Βάγια, για σκιά στα Δυο Λισκάρια. Για ψάθες στην άμμο επιλέξτε τη Γούρνα και το Μπλεφούτι, για ξαπλώστρες τα Άλιντα. Μικρές μυστικές παραλίες: ο Κρυφός και η Αγία Κιουρά.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Η παράδοση κρατάει ακόμη

Φτάνοντας στα Πηγάδια της Καρπάθου, θα συναντήσετε έναν σχεδόν αστικό ιστό. Λίγο πιο έξω, σας περιμένουν ψαροχώρια όπως το Φοινίκι, με ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα, και το γραφικό Απέρι στην ενδοχώρα, με τις πολλές κρήνες και την εκκλησία της Θεοτόκου.
Εξερευνώντας τις παραλίες της, θα γνωρίσετε την Κυρα-Παναγιά, την Αχάτα, την Άπελα και τα σμαραγδένια νερά τους. Το νησί, εκτός από τις γνωστές ακτές, κρύβει πολλά δυσπρόσιτα ακρογιάλια με εξωτική ομορφιά. Νοικιάστε τζιπ και περιηγηθείτε στην ακτογραμμή του.
Η Όλυμπος είναι προορισμός από μόνη της. Χτισμένη σε υψόμετρο 285 μ., δεν βρίσκεται τόσο ψηλά όσο υποδηλώνει το όνομά της, όμως «φαντάζει» όπως λένε οι κάτοικοί της.

ΠΑΤΜΟΣ

Διαχρονική αποκάλυψη
 Πόσο κοστίζουν ημερησίως οι διακοπές στην Ελλάδα;Το Lonely Planet ‘απάντησε’!Εσύ συμφωνείς;
Ο Αρίων, το μποέμικο καφέ του λιμανιού, ενδείκνυται για μια πρώτη στάση φτάνοντας στην Πάτμο. Η Απορθιανή Στράτα (παλιό πέτρινο καλντερίμι μήκους 2,4 χλμ.) θα σας οδηγήσει από τη Σκάλα (λιμάνι) έως τη Χώρα. Η πιο δημοφιλής αρτηρία, βέβαια, είναι η οδική.
Η Χώρα, χτισμένη γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, είναι αποκάλυψη από μόνη της για την εξαιρετική αρχιτεκτονική, τα δαιδαλώδη σοκάκια και τα περάσματα κάτω από μεσαιωνικά αρχοντικά. Αν αντέχετε οικονομικά, καθώς οι τιμές είναι υψηλές, νοικιάστε κάποιο σπίτι και αφεθείτε ολοκληρωτικά στη γοητεία της. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δεν διαθέτει.
Το μονοπάτι από το Διακοφτί και 45 λεπτά πεζοπορίας ή το καραβάκι θα σας πάνε έως την Ψιλή Άμμο, την πιο απομακρυσμένη παραλία, όπου ούτε το ρεύμα δεν φτάνει. Μπορείτε, βέβαια, να προτιμήσετε όλες τις ανέσεις οργανωμένων παραλιών, όπως η Πέτρα και ο Γροικός.

Google: Ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός των Αμερικανών για το 2021 είναι η Ελλάδα

ΚΑΣΟΣ

Για πεπειραμένους ταξιδιώτες

Επισκεφτείτε την Κάσο αν αγαπάτε την πληθωρική γαστρονομία, την παραδοσιακή μουσική και για να γνωρίσετε έναν τόπο με ενέργεια αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του.
Καθίστε σε ταβερνάκια ή, ακόμα καλύτερα, στο τραπέζι κάποιου κασιώτικου νοικοκυριού για μακαρούνες με σιτάκα (αλοιφώδες τυρί), μοσχοπούγκια (μικρά γλυκά γεμιστά με αμύγδαλα), σπανακοπίτια (σπανακοπιτάκια), και ντουρμάες (μικροσκοπικά ντολμαδάκια).
Αφουγκραστείτε τους Κασιώτες, το χιούμορ και το πώς αντιμετωπίζουν τη ζωή μέσα από τις μαντινάδες τους. Η μουσική αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο του τόπου, με βασικούς πρωταγωνιστές τη δωδεκανησιακή λύρα και το λαούτο.
Με μόλις πέντε χωριά (το λιμάνι του Φρυ, την Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι, το Πόλι και την Παναγία), η Κάσος είναι ιδανικός προορισμός για ώριμους ταξιδιώτες, οι οποίοι, αφού έχουν αντικρίσει κάθε λογής όμορφο τοπίο, αναζητούν προορισμούς με παλμό και προσωπικό στίγμα

ΝΙΣΥΡΟΣ

Δείτε τα πλέον εντυπωσιακά Ελληνικά κτίρια!Είναι έργα του Ερνέστο Τσίλλερ!(photo)

Εκρηκτική, αλλά μποέμ

Ένα απ’ τα λίγα ενεργά ηφαίστεια της χώρας βρίσκεται εδώ, κι ας έχουν περάσει 150.000 χρόνια από τότε που άρχισε να αναδύεται απ’ τη θάλασσα, προκαλώντας σειρά εκρήξεων. Η τελευταία σημειώθηκε το 1887. Σήμερα μπορεί κανείς να δει δέκα υδροθερμικούς κρατήρες και να περπατήσει στο εσωτερικό ενός απ’ τους μεγαλύτερους του κόσμου, του «Στέφανου».
Το καυτό νερό που αναβλύζει σε διάφορα σημεία του νησιού είναι γνωστό για τις ιαματικές του ιδιότητες. Στα Δημοτικά Λουτρά, στο Μανδράκι, η εμπειρία είναι ευεργετική.
Για σουμάδα και κανελάδα θα πάτε στην Πόρτα, την πολυφωτογραφημένη πλατεία του παραδοσιακού οικισμού Νικιά. Οι ψάθινες καρέκλες των καφενείων έχουν «αγκαλιάσει» το στρογγυλό μωσαϊκό δάπεδο-έργο τέχνης από άσπρα και γκρι βότσαλα.
Ο Εμπορειός, το χωριό με τα πυκνά χτισμένα σπίτια στην πλαγιά και το ιπποτικό κάστρο στην κορυφή, ερημώθηκε μετά τον σεισμό του 1933. Σήμερα, τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού καφενεία και ταβερνάκια του είναι πόλος έλξης μποέμ ταξιδιωτών και καλλιτεχνών. Έργα τους μπορείτε να δείτε στο Sterna Art Project, έναν υπέροχο μίνιμαλ χώρο συνάντησης και φιλοξενίας καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο εντός του κάστρου.

ΤΗΛΟΣ

Αγάπη για τη φύση

Χάρη στο μοναδικό φυσικό του περιβάλλον, όλο το νησί έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και φιλοδοξεί να γίνει ενεργειακά αυτόνομο – είναι υποψήφιο για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2017.
Σε σπήλαιο της Τήλου βρέθηκαν θαμμένα τα οστά από τους τελευταίους νάνους ελέφαντες της Ευρώπης, περίπου 40 τον αριθμό και ηλικίας περίπου 4.000 ετών. Τη συναρπαστική ιστορία τους, όπως και άλλα ευρήματα από τη Νεολιθική Περίοδο, θα ανακαλύψετε στο Μουσείο Νάνων Ελεφάντων στο Μεγάλο Χωριό.
Ο μεσαιωνικός οικισμός Μικρό Χωριό, με τα πέτρινα σπίτια στην πλαγιά και τα αρχαία τείχη, εγκαταλείφθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1993 μια παρέα φίλων αποφάσισαν να μετατρέψουν το παλιό σπίτι του παππού τους σε μπαρ. Πλέον, τα καλοκαίρια εκείνοι βάζουν τη μουσική και τα ποτά, ενώ τα χαλάσματα όλου του χωριού φωτίζονται, τοποθετούνται τραπεζάκια στις αυλές και ο τόπος αποκτά ξανά ζωή.
Το δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών φτάνει σε μήκος τα 54 χλμ. Ρωτήστε τους ντόπιους για το σπήλαιο στην περιοχή Λουμπούδι, στα Λιβάδια, προσβάσιμο με σκάφος ή κανό. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει μια κρυφή παραλία με λεπτό βοτσαλάκι, όπου, αν σταθείτε τυχεροί, μπορεί να δείτε και φώκιες.

Μαράθι: Το νησί με τους 3 μόνιμους κατοίκους σας περιμένει να το ανακαλύψετε!

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Ατέλειωτη περιπέτεια

Πρόκειται για έναν απ’ τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς στον πλανήτη. Σχεδόν 3.500 διαδρομές κάθε δυσκολίας έχουν ανοιχτεί σε όλο το νησί. Μη χάσετε τον οικισμό Μασούρι με τη συναρπαστική θέα μέχρι το απέναντι νησάκι της Τελένδου, όπου επίσης σας περιμένουν πεδία αναρρίχησης.
Τα ίδια νερά που το πάλαι ποτέ έδιναν ψωμί στους σφουγγαράδες προσφέρονται τώρα για συναρπαστική εξερεύνηση από τους απανταχού λάτρεις της κατάδυσης. Στον καθαρό καλύμνικο βυθό μπορεί κανείς να δει σπηλιές, ναυάγια, άγρια σφουγγάρια και αντικείμενα απ’ τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Καθίστε στα παραδοσιακά καφενεία της κεντρικής πλατείας της Πόθιας και παραγγείλτε φρέσκο μεζέ: σπινιάλο (ψίχα από φούσκες, σαλάχια ή αχινούς συντηρημένα στο θαλασσινό νερό), χταποδοκεφτέδες, λιαστή αστακοουρά κ.ά. Αν προτιμάτε κρέας, ξακουστό είναι το γεμιστό αρνάκι «μούρι», μαγειρεμένο σε πήλινο σκεπαστό σκεύος όλο το βράδυ. Το κυριακάτικο τραπέζι σε ένα καλύμνικο σπίτι περιλαμβάνει σίγουρα μιρμιζέλι (σαλάτα με στρογγυλό παξιμάδι, ντομάτα, αγγούρι, κάππαρη και κοπανιστή) και αμπελόφυλλα με κιμά και ρύζι.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Βουτιά στο άγνωστο!Οι υποθαλάσσιες σπηλιές στον κόσμο που σε προκαλούν να βουτήξεις στα καταγάλανα νερά τους!(photo)

Σαν Κυκλαδίτισσα

Όπου κι αν κάνετε την πρώτη βουτιά, θα ξεχάσετε το 10ωρο ταξίδι με το καράβι από τον Πειραιά. Στα Καμινάκια συνδυάζετε κολύμπι και φαγητό, στις Πλάκες κάνετε ηλιοθεραπεία σε λεία λευκά βράχια. Στα highlights η εκδρομή με βαρκάκι στα νησάκια Κουτσομύτης και Κουνούπες. Αλλά οι καλύτερες παραλίες δεν θα σας χαριστούν εύκολα… Η διαδρομή προς τις Βάτσες είναι κατά τα 3/4 με χώμα και πέτρες, όμως για ανταμοιβή έρχεται μια μεγάλη αμμουδιά, με νερά για υποβρύχιες φωτογραφίες και μια καντίνα με εκπληκτικά κοκτέιλ. Πρόκληση και ο Άγιος Ιωάννης ο Ρίχτης: θα φτάσετε μετά από μισάωρο περπάτημα σε χωμάτινο μονοπάτι για το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.
Οι ανυποψίαστοι ταξιδιώτες απορούν αντικρίζοντας στις 9 το βράδυ τα σχεδόν άδεια πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας, γρήγορα όμως συμπαρασύρονται στη «ρουτίνα» της Αστυπάλαιας: παραλία, ταβέρνα, σιέστα στις… 19.00, βραδινή έξοδος στις 23.30. Ενδέχεται βέβαια να μείνετε όλη νύχτα στο σήμα κατατεθέν του νησιού, το καφενείο του Μουγγού –έχει ιστορία πάνω από 100 χρόνια– αν ξαφνικά στηθεί κάποιο από τα γνωστά αυθόρμητα γλέντια. Καταλύτης, η μοναδική «αστροπαλιώτικη ενέργεια» που λέγεται ότι πηγάζει από το Κάστρο της.
Ψάρι, μέλι και σαφράν: σ’ αυτή την τριάδα βασίζεται η τοπική κουζίνα. Για ψάρι καλή επιλογή είναι η Μαλτεζάνα, ένα ψαροχώρι 100 κατοίκων (150 το καλοκαίρι) με ταβερνάκια, ασβεστωμένες αυλές με βουκαμβίλιες κι ένα γραφικό λιμανάκι, όπου το πρωί οι ψαράδες φέρνουν όσα θα φάτε στο τηγάνι, στα κάρβουνα ή στην κακαβιά. Στη Χώρα θα δοκιμάσετε πουγκάκια με τυρί που περιχύνονται με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι και λαμπρόπιτα, το αστυπαλιώτικο καλτσούνι με σαφράν. Το σαφράν, αυτοφυές στη βορινή πλευρά του νησιού, χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, από το ριζότο μέχρι το ψάρι. Αν παραγγείλετε «λαμπριανό», θα σας έρθει κατσίκι ή αρνί γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και βούτυρο. Είναι το φαγητό του Δεκαπενταύγουστου.
Στην Αστυπάλαια θα βρείτε περίπου 20 αναρριχητικές διαδρομές, χαρτογραφημένα σπήλαια και σηματοδοτημένα μονοπάτια. Κάποιες διαδρομές περνούν και μέσα από τις μάντρες, τις τοπικές μονάδες παραγωγής όπου θα δοκιμάσετε το τοπικό τυρί «χλωρή».

πηγή:kathimerini.gr

 

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ