OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την Κατερίνα Φωτοπούλου ([email protected])

Εδώ και λίγες μέρες, από τις 26 Απριλίου, το αεροδρόμιο του Μονάχου έγραψε μια νέα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του με την έναρξη της λειτουργίας του νέου Satellite Terminal (δορυφορικού τερματικού αεροσταθμού) – του πρώτου midfield terminal της Γερμανίας, θέτοντας για μια ακόμη φορά νέα πρότυπα άριστης εξυπηρέτησης, τεχνογνωσίας και αειφόρου ανάπτυξης.

Το νέο Satellite Terminal αποτελεί τη συνέχεια της επιτυχούς κοινοπραξίας μεταξύ του αεροδρομίου του Μονάχου και της Lufthansa. Όπως και στο Terminal 2, οι δύο εταίροι ένωσαν τις δυνάμεις τους με αναλογία συμμετοχής 60:40, για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη χρηματοδότηση των νεών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών. Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μονάχου Koch + Partner επιλέχθηκε για το σχεδιασμό και τον γενικό συντονισμό του έργου.

mun1

Το νέο Satellite Termimal, θέτει νέα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα προηγμένα δομικά υλικά και οι καινοτόμες τεχνολογίες θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού που χρησιμοποιήθηκαν μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας στο ελάχιστο. Μέσω ειδικών προσόψεων που έχουν βελτιστοποιηθεί με βάση το κλίμα επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% , σε σύγκριση με τα υπάρχοντα κτίρια των υπόλοιπων τερματικών αεροσταθμών του αεροδρομίου. Μια ζώνη διαμέτρου 4,5 μ., διαχωρίζει το κλιματιζόμενο εσωτερικό του Satellite Terminal από τον υπαίθριο χώρο και λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας του κλίματος, παρέχοντας παράλληλα στους επιβάτες ένα ζωτικό χώρο με κυλιόμενες σκάλες για την εύκολη μετακίνησή τους στα διάφορα επίπεδα. Η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από ενεργειακό γυαλί νέας γενιάς με ειδική επίστρωση, που επιτρέπει τη διέλευση μόνο στο ορατό φως του ήλιου, ενώ αντανακλά τη θερμότητα.

Κάντε Like στη σελίδα του travelstyle.gr και του Icons Travellers για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα ταξιδιωτικά νέα.

mun2

Το νέο Satellite Terminal διαθέτει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσφέρει μεγάλο εύρος υπηρεσιών, ώστε να ικανοποιεί στο απόλυτο τις ανάγκες και τις επιθυμίες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Μεταξύ άλλων προσφέρονται αίθουσες χαλάρωσης με ανακλινόμενες πολυθρόνες, παιδότοποι, αλλαξιέρες βρεφών στις γυναικείες και τις ανδρικές τουαλέτες και τέσσερα ντους. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στο κέντρο του νέου κτιρίου για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επιβάτες που κινούνται στο χώρο. Λίγα μόλις βήματα από το κέντρο απέχουν και τα 5 νέες lounges της Lufthansa που καταλαμβάνουν έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων, και μαζί με αυτά σχεδόν διπλασιάζεται πλέον η συνολική έκταση των lounges της Lufthansa στο Terminal 2. Στους νέους χώρους περιλαμβάνεται και μια βεράντα στον τελευταίο όροφο, με παράθυρα που προσφέρουν πανοραμική θέα και ένα μπαρ που βλέπει στον αεροδιάδρομο. Η καρδιά των νέων εγκαταστάσεων χτυπά στην πλημμυρισμένη με φυσικό φως κεντρική αγορά, η οποία φιλοξενεί ποικίλα θεματικά περίπτερα και αποτελεί αυθεντική απεικόνιση του Viktualienmarkt, της διάσημης υπαίθριας αγοράς του Μονάχου. Όσον αφορά τις επιλογές για shopping και φαγητό μια μοναδική εμπειρία περιμένει τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν στον νεό Satellite Terminal. Σε έναν άνετο χώρο έκτασης 7.000 τ.μ. στεγάζονται συνολικά 15 εμπορικά καταστήματα, 7 εστιατόρια, καφετέριες και 3 ζώνες καταστημάτων αφορολογήτων ειδών.

Διαβάστε ακόμα:  Βρετανία: Και το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου βάζει πλαφόν στις πτήσεις

mun3

Τα εγκαίνια του νέου Satellite Terminal στις 22 Απριλίου ήταν θεαματικά! Στο αίθριο της κεντρικής αγοράς των νέων εγκαταστάσεων, αιωρούμενοι ακροβάτες που κρέμονταν από μεταξωτά υφάσματα σε ύψος 20 μ. πάνω από το έδαφος, εκτέλεσαν με μια τολμηρή εναέρια χορογραφία.

mun4

Tην εντυπωσιακή αυτή επίδειξη παρακολούθησαν 1.900 επισκέπτες από τη Γερμανία και άλλες χώρες, που κατέκλυσαν το χώρο γύρω από τον πύργο ελέγχου στην καρδιά του νέου δορυφορικού τερματικού αεροσταθμού.

mun5

Κάντε Like στη σελίδα του travelstyle.gr και του Icons Travellers για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα ταξιδιωτικά νέα.

Oι νέες υποδομές προσφέρουν στο αεροδρόμιο του Μονάχου 27 νέες πύλες με δυνατότητα απευθείας επιβίβασης των ταξιδιωτών στα αεροσκάφη, χωρίς να δημιουργείται ανάγκη μεταφοράς τους με λεωφορείο. Το νέο Satellite Terminal αποτελεί επέκταση του Terminal 2, που χρησιμοποιείται από τη Lufthansa και τους Star Alliance εταίρους της, και με την έναρξη της λειτουργίας του αναμένεται να αυξηθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης πελατών κατά 11 εκατομμύρια επιβάτες φτάνοντας έτσι συνολικά τα 36 εκατομμύρια ετησίως, ενώ είναι για μία από τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών στον κόσμο.

mun6

Οι μετακινήσεις στο Satellite Terminal δεν εξυπηρετoύνται με υπέργεια μέσα μεταφοράς. Μετά το check-in στο Terminal 2, οι επιβάτες περνούν από τον καθιερωμένο έλεγχο διαβατηρίων και χειραποσκευών και στη συνέχεια, μέσω του υπόγειου συστήματος μετακίνησης του αεροδρομίου, μεταφέρονται σε μόλις 1′  στο δορυφορικό τερματικό αεροσταθμό. Οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν μια πληθώρα υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, προσφέρεται ελεύθερη πρόσβαση στο μεγάλης εμβέλειας Wi-Fi του αεροδρομίου, ενώ στους χώρους αναμονής οι επιβάτες μπορούν να συνδέσουν τις συσκευές τους στις διαθέσιμες θύρες USB και πρίζες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

mun7

Η υλοποίηση του έργου ολοκληρώθηκε στα πλαίσια του προϋπολογισμού και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Οι προετοιμασίες άρχισαν το καλοκαίρι του 2011 και στις 23 Απριλίου 2012, ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής. Στις 12 Σεπτεμβρίου, 2013 πραγματοποιήθηκε πανηγυρικά η τελετή τοποθέτησης του τελευταίου κομματιού, ενώ η ολοκλήρωση των υποδομών και της εσωτερικής διαρρύθμισης του κτιρίου έγινε το φθινόπωρο του 2015. Ακολούθησε η φάση ελέγχου των λειτουργιών με εκτεταμένες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα που έπαιζαν το ρόλο των επιβατών.

Κάντε Like στη σελίδα του travelstyle.gr και του Icons Travellers για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα ταξιδιωτικά νέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ