Μια γενετική παραλλαγή, που προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Wellcome Trust Sanger Institute, στους κατοίκους μιας ελληνικής ορεινής περιοχής, οι οποίοι είναι γνωστό ότι ζουν πολλά χρόνια με καλή υγεία, παρά το γεγονός ότι η διατροφή τους είναι πλούσια σε ζωικά λίπη.

Απίστευτες εικόνες Αποκάλυψης στην Κρήτη! Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» τη Σητεία!

Ο λόγος για τους κατοίκους του Μυλοποτάμου, στη βόρεια Κρήτη. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός αποτελούσε πρόκληση για τους επιστήμονες, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί η διατροφή που είναι πλούσια σε ζωικά λίπη συνδέεται άμεσα με προβλήματα υγείας. Οι κάτοικοι της περιοχής, ωστόσο, όχι μόνο δεν εμφανίζουν τέτοια προβλήματα αλλά έχουν μακροζωία και είναι υγιείς.

Σε μια προσπάθεια να λύσουν τον “γρίφο”, οι επιστήμονες έκαναν ένα γενετικό πορτρέτο του πληθυσμού, εξετάζοντας το γονιδίωμα 250 εκ των κατοίκων. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια γενετική παραλλαγή, η οποία δεν ήταν γνωστό ότι είχε καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Η εν λόγω παραλλαγή rs145556679 συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL). Αυτοί οι παράγοντες είναι που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

- Advertisement -

H NASA εμπνέεται από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων! Το σπουδαίο εύρημα που βρέθηκε ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα!

Η παραλλαγή αυτή μάλιστα ενδέχεται να υπάρχει μόνο στους κατοίκους του Μυλοποτάμου, καθώς ανάλογες έρευνες που έγιναν σε άλλους Ευρωπαίους, αποκάλυψαν μόνο ένα αντίγραφό της σε άτομο στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Μια άλλη παραλλαγή του ίδιου γονιδίου, η οποία σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, έχει βρεθεί στους Άμις των ΗΠΑ.

Πηγή: news247.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ