Ενημερώθηκε στις 13 Μαΐου 2016, 15:36

Η πανέμορφη πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, είναι από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Παρά τις κάποιες απερίσκεπτες επεμβάσεις που έχουν γίνει στην πόλη και τις κόστισαν μέρος της γοητείας της, από το 1930 κι έπειτα, είναι αναμφισβήτητο ότι το Δουβλίνο έχει καταφέρει να συντηρήσει έναν ασύγκριτο χαρακτήρα.

Το Δουβλίνο, που στα τέλη του 18ου αιώνα έφτασε στο κορύφωμα της ακμής του ως δεύτερη σπουδαιότερη πόλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, σήμερα είναι ένα ζωντανό μουσείο του καλύτερου δείγματος Γεωργιανής Αρχιτεκτονικής. Αρκεί ένας περίπατος στην HenriettaStreetως το κτίριο King’wInns. Όμως, για να δει κανείς ολόκληρη την ιστορία του Δουβλίνου ακόμη πιο περιεκτικά, σε μια ματιά, αρκεί να πάει στο StStephen’sGreenκαι να κοιτάξει το πανέμορφο Γεωργιανής αρχιτεκτονικής σπίτι, στριμωγμένο ανάμεσα σε ένα συμπαθητικό Βικτωριανό οίκημα και ένα μάλλον άχαρο κτίριο με γραφεία του 1960. Είναι αλήθεια ότι οι Ιρλανδοί έχουν μετανιώσει το γκρέμισμα τόσον γεωργιανών χτισμάτων, με τα εναπομείναντα να τους θυμίζουν πώς θα ήταν η πόλη σήμερα.

Το Δουβλίνο χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Λίφεϋ. Στη βόρεια πλευρά του κατοικεί η εργατική τάξη, με τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα να διαμένουν στη νότια πλευρά. Στην πράξη, ωστόσο, αυτή η διάκριση τείνει να σβηστεί. Αν και η πόλη διαθέτει έναν τεράστιο πλούτο σε μουσεία και γκαλερύ, αντανακλώντας μια δυνατή πολιτιστική κληρονομιά, είναι η περιοχή γύρω από το ποτάμι, και την περιβόητη O’ConnellBridgeπου στήνουν το σκηνικό της σύγχρονης εκδοχής του Δουβλίνου: Με περισσότερο από το μισό του πληθυσμό να είναι κάτω από 25 ετών, το Δουβλίνο αποτελεί κέντρο διασκέδασης για τους νέους όλης της Ευρώπης, με πολλή ζωή μέρα νύχτα. Σε αυτά τα πλαίσια, σίγουρα αξίζει το TempleBar και η γύρω περιοχή, αλλά και οι δρόμοι γύρω από το πάρκο StStephen’sGreen. Πέραν όλων αυτών, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι το Δουβλίνο ψηφίστηκε και ως η πλέον φιλική πόλη στην Ευρώπη, το 2007!
Αξιοθέατα

Το ταχυδρομείο (Main Post Office) του Δουβλίνου, στην  O’Connell Street, από όπου ο Patrick Pearse διακήρυξε την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας το 1916, αλλά και τις τρύπες από τις σφαίρες, ως η Βρετανική απάντηση.

Την βιβλιοθήκη Chester Beatty στο κάστρο του Δουβλίνου (από μόνο του ένα αξιοθέατο) με την αμύθητη συλλογή χειρόγραφων και αρχαίων έργων τέχνης

Την πάντα γεμάτη κόσμο Grafton Street, με streetart και τουρίστες να δίνουν τον παλμό αυτής της «νεαρής» πόλης!

Μια ακριβή επίσκεψη στο Guinness Storehouse στη StJame’sGate, για να αποτίσετε φόρο τιμής στη σκούρα μπύρα (και να επισκεφτείτε το Gravity Bar)

Μία επίσκεψη στο μουσείο συγγραφέων (Dublin Writers’ Museum), στην ParnellSquare, αφιερωμένο στην ασύγκριτη λογοτεχνική ιστορία της πόλης.

Τον περίβολο του Trinity College, με την παλιά βιβλιοθήκη, όπου βρίσκεται το πιο διάσημο βιβλίο της Ιρλανδίας, το ιερό χειρόγραφο του όγδοου αιώνα, γνωστό ως Bookof Kells

Η είσοδος στα κυριότερα μουσεία όπως στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας, στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, είναι δωρεάν. Πέρα από τις μόνιμες συλλογές φιλοξενούν περιοδικές εκθέσεις αλλά και διάφορες εκδηλώσεις.
Διασκέδαση

Είτε αγαπάτε το θέατρο πολύ, είτε λίγο, πρέπει να δείτε μια παράσταση στο AbbeyTheatre. Μπέρναρτ Σο, Όσκαρ Ουάιλντ και Σάμιουελ Μπέκετ είναι δημιουγοί τέτοιοι που νιώθεις διαφορετικά όταν τους «παρακολουθείς» από την πηγή

Οι παμπ πολλές φορές έχουν liveσυγκροτήματα και dj’s. Από τις πλέον γνωστές παμπ του Δουβλίνου, η Temple Bar, στο κέντρο της ομώνυμης συνοικίας, και η Voodooστο SmithfieldVillage. Για clubbing, απλά πηγαίνετε στο Redzκαι στο TheFrontLounge.
Φαγητό

Αγαπημένο στέκι για τους νέους είναι το Eden (MeetingHousesquare, TempleBar), με πολύ καλή κουζίνα

Καλλιτεχνικό και με ελαφριά γεύματα είναι το IrishFilmCentre

Για παραδοσιακή Ιρλανδέζικη κουζίνα, τότε πρέπει να πάτε στο Trocadero (3, StAndrew’sstr)

Γέφυρα στον ποταμό Λίφεϊ

681x454Grafton Street

681x454 (1)Gravity Bar

681x454 (2)O’ Conell street

681x454 (3)Η Βιβλιοθήκη του Trinity College

681x454 (4)Temple Bar

681x454 (1)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ