Από την Γεωργία Πασσαλή([email protected])

Νοσταλγική, γεμάτη απομεινάρια των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων αντανακλά το ένδοξο παρελθόν τόσο της Ιταλίας, όσο και της Ελλάδας! Για πολλούς είναι γνωστή ως γκουρμέ προορισμός, που διαφέρει αρκετά από τα πολυσύσχαστα τουριστικά θέρετρα. Η Noto έχει μια διακριτική γοητεία που θα σας συνεπάρει!

Κοντά στην πόλη της Ταορμίνα, η πρωτεύουσα της Συρακουσων διακρίνεται για την μπαρόκ αρχιτεκτονική της και τα ασβεστολιθωμένα κτήρια.

Το νοτιοανατολικό άκρο της Σικελίας, ανάμεσα σε Συρακούσες και Noto στα ανατολικά και Ραγκούσα και Modica προς τα δυτικά εξασφαλίζει πρόσβαση σε αρκετά ελληνικά ερείπια, και παρθένες παραλίες, όλα σε ακτίνα 17 μιλίων!

Σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η περιοχή αυτή της νότιας Ιταλίας συνδυάζει τα αξιοθέτα Ρωμαϊκής Εποχής με την ανεμοδαρμένη παραθαλάσσια γοητεία του Cinque Terre.

Το 2002 η Noto και η εκκλησία της είχαν ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Χτισμένο το 1731 κοντά στο υψηλότερο σημείο της πόλης, το Seven Rooms θυμίζει γαλλική εξοχή!

Είναι εύκολο κανείς να γυρίσει την πόλη με τα πόδια σε ένα μόνο απόγευμα, περπατώντας κατά μήκος των δύο κύριων αρτηριών της, Corso Vittorio Emanuele και Via Cavour.

Φημολογείται ως προορισμός ταξιδιωτών με εκλεπτυσμένο γούστο εξ ου και τα πολυάριθμα γκουρμέ εστιατόρια.

Μέσα σε απόσταση πέντε έως 12 μιλίων από την κεντρική Noto θα συναντήσετε μερικές από τις πιο απομονωμένες αμμώδεις παραλίες, όχι μόνο στη Σικελία, αλλά κι ολόκληρη την Ιταλία. Οι πιο κοντινές είναι αυτές της- κάποτε ελληνικής πόλης-  Eloro, δεξιά από απομεινάρια του 7 αι π.Χ..

Στην υπαίθρια αγορά της διπλανής Ortigia θα βρείτε μερικά από τα πιο φρέσκα και νόστιμα λαχανικά που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ