Ηταν το 2014 όταν ο εθνικιστής πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολας Γκρουέφσκι, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει «μακεδονική συνείδηση» στους σκοπιανούς, αποφάσισε να προωθήσει ένα φαραωνικό σχέδιο και να αναγείρει στην πρωτεύουσα της χώρας δεκάδες αγάλματα, εμπνευσμένα απο την αρχαία ελληνική ιστορία..

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στήθηκε στην κεντρική πλατεία, δίπλα υπάρχει το άγαλμα του Φιλίππου, ενω παντού υπάρχουν αγάλματα μακεδόνων πολεμιστών.

Το σχέδιο είχε αρχικό κόστος 80 εκατομμύρια ευρώ και τελικά έφθασε στα 560 εκατομμύρια.

Έσκασε τώρα: Προσφορά για 27 προορισμούς με πτήσεις από 14,99 ευρώ! Τρέξτε να προλάβετε

Η εθνικιστική υστερία, το τεράστιο κόστος αλλά και η κακουγουστιά των μνημείων, προκάλεσαν αντιδράσεις. Στην «χρωματιστή επανάσταση», οι νεολαίοι της ΠΓΔΜ, περιέλουζαν με χρώματα τα μνημεία του Γκρουέφσκι…

Κάρλο Τάχο: Ο Λαρισαίος που άνοιξε ένα από τα πιο θρυλικά καφέ στη Βενετία με ιστορία 80 χρόνων

Σήμερα ο μεταρρυθμιστής και μετριοπαθής ηγέτης της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ υπόσχεται να μετονομάσει την οδό που συνδέει την Ελλάδα με τα Σκόπια αλλά και το αεροδρόμιο των Σκοπίων, σε ένδειξη καλής θέλησης για έναν συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:
Το άγνωστο ελληνικό νησί που «κρύβει» ένα ναυάγιο και μια εξωτική παραλία με τιρκουάζ νερά!

Προσοχή: Νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση τις επόμενες ημέρες σε νησί των Κυκλάδων

Τα μνημεία όμως, ανεξαρτήτως της κατάληξης της διαπραγμάτευσης, θα μείνουν για να θυμίζουν τον εθνικιστικό παροξυσμό μιας εποχής αδιαλλαξίας.

Αίγυπτος: Νέα τρομερή ανακάλυψη! Δεν φαντάζεστε τι βρήκαν

Δείτε το βίντεο του iefimerida:

Πηγή: iefimerida

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ