Σπιάτζα
- Advertisement -

Η Σπιάνζα είναι ένας οικισμός που το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών του είναι “πάνω” στο κύμα, με αποτέλεσμα να τα παρασέρνει.

Επίσης, γνωρίστε το χωριό στην Ελλάδα που δεν μιλάνε ελληνικά!

Απέχει, μόλις, 4 χιλιόμετρα από την πόλη του Πύργου. Είναι τοποθετημένη πάνω σε μία εκπληκτική αμμουδιά, που ξεκινάει από τη Μεσσηνία και τερματίζει λίγο έξω από τη πόλη της Πάτρας.

Λοιπόν, σε αυτή την αμμουδιά έχει δημιουργηθεί ένας οικισμός με το όνομα Σπιάτζα, με τους κατοίκους να αψηφούν τις δυνάμεις της φύσης. Στην προσπάθεια τους να χτίσουν το δικό τους εξοχικό πιο μπροστά από τον προηγούμενο έφτασαν, κυριολεκτικά, να χτίζουν τα σπίτια τους “πάνω” στο κύμα.

Όπως μπορεί να δει κανείς και από τα εναέρια πλάνα, το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Τα περισσότερα από τα σπίτια, στη πλευρά του δρόμου, “βουλιάζουν” στην άμμο ή τα “παίρνει” το κύμα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που η θάλασσα έχει πάρει “μαζί” της έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ. Όπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά, οι κάτοικοι της περιοχής, πολλά από τα αντικείμενα που παίρνει μαζί της η θάλασσα, βρίσκονται στο βυθό μέχρι και σήμερα. Η φύση, δεν εκδικείται, κανέναν…απλά η ανθρώπινη παρέμβαση είναι το πρόβλημα.

Δείτε τα πλάνα που εντυπωσιάζουν, από το κανάλι του Up Stories:

Παραλία Κουρούτας: Κάντε ένα road trip και ανακαλύψτε την "Μύκονο" της Πελοποννήσου

Λίμνη Δόξα: Ένα μαγικό τοπίο βγαλμένο από τις Άλπεις! (video)

Η λίμνη Δόξα είναι ένα τοπίο βγαλμένο, κατευθείαν, από τις Άλπεις. Με τα γαλαζοπράσινα νερά της να καθρεφτίζονται στην επιβλητική κορυφή της Ντουρντουβάνας.

Πέραν των πανέμορφων χρωμάτων που παίρνουν τα νερά της, έχει να μας προσφέρει και τα πυκνά πολύχρωμα δάση της, στην Ορεινή Κορινθία. Ο συνδυασμός αυτός είναι μαγικός και δίνουν μία αίσθηση απόλαυσης και χαλάρωσης στον επισκέπτη.

Η Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη και βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή υπολογίζεται πως ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ενώ για να κατασκευαστεί στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή.

Η περίμετρος της, που διακρίνεται για τις εναλλαγές στο τοπίο με τα βράχια, τα υγρολίβαδα και τις καλαμιές, φτάνει τα 3,8 χλμ. Είναι μια σχετικά βαθιά λίμνη, ειδικά για το μικρό της μέγεθος, καθώς το βάθος της φτάνει τα 40 μέτρα.

Στο πέρασμα των χρόνων η λίμνη έχει πλημμυρίσει πολλές φορές και έχει καλύψει όλο τον ευρύτερο κάμπο της περιοχής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής και να προκαλέσει, γενικότερα, προβλήματα.

Το εκκλησάκι και ο οικοτουρισμός

Στο κέντρο της λίμνης μπορείτε να βρείτε ένα εκκλησάκι. Είναι του Αγίου Φανουρίου. Το εκκλησάκι γιορτάζει του στις 27 Αυγούστου, μέρα ονομαστικής εορτής του Αγίου, αλλά και τη μέρα των Φώτων, όπου γίνεται ο καθαγιασμός των υδάτων της λίμνης.

Mars Science City: Μια πόλη από τον πλανήτη "Άρη" στο Ντουμπάι (εικόνες, video)

Παλαιότερα υπήρχε εκεί και η Μονή Αγίου Γεωργίου αλλά λόγω των συχνών πλημμυρών μεταφέρθηκε σε αρκετά μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, στο διπλανό ύψωμα.

Η Δόξα, παρ’όλο που είναι τεχνητή λίμνη θεωρείται μία από τις πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδας. Καθώς τα φθινοπωρινά χρώματα του δάσους που διαθέτει καθρεφτίζονται στα απίστευτα νερά της και δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο για τη χώρα μας, που θα νομίζει κανένας ότι έχει “ξεπηδήσει” από τις Άλπεις.

Το εκκλησάκι στη μέση της λίμνης έρχεται για να δέσει με το τοπίο και να το κάνει ακόμα πιο “μαγικό”. Μέσα στα χρόνια η λίμνη έγινε σημαντικό οικοτουριστικό αξιοθέατο και προσεγγίζει όλο και περισσότερους επισκέπτες που ζητάνε μία μοναδική εμπειρία.

Μπορείτε να δείτε τα εκπληκτικά πλάνα από το βίντεο του Travel Inspiration:

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ