Η βόρεια πλευρά του νησιού αποτελεί ένα μωσαϊκό από πανέμορφα χωριουδάκια, άλλα ορεινά και άλλα παραθαλάσσια, εντυπωσιακές παραλίες και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.

Αρχικά το πρώτο μέρος που συναντάς είναι η Λεύκη (13 χλμ. από Βαθύ), στις εκκλησίες της οποίας υπάρχουν εικόνες ρωσικής και μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι υπέροχες παραλίες του Αγίου Ιωάννη και του Άσπρου Γιαλού. Επόμενη στάση είναι το κεφαλοχώρι, ο Σταυρός (17 χλμ. από Βαθύ).

Εδώ υπάρχει η μοναδική προτομή του Οδυσσέα σε ολόκληρο το Θιάκι. Αν βρεθείς αρχές Αυγούστου, φρόντισε να μη χάσεις το πανηγύρι της Σωτήρος (05-06 Αυγούστου), στην πλατεία του χωριού, ένα κλασικό επτανησιακό γλέντι όπου δίνουν το «παρών» σχεδόν όλοι όσοι είναι στην Ιθάκη εκείνη την περίοδο. Επίνειο του Σταυρού είναι ο κόλπος της Πόλης, με μια όμορφη αμμουδιά αλλά και τα βυθισμένα ερείπια του αρχαίου οικισμού στα ανοιχτά. Το πιο φημισμένο χωριουδάκι, ωστόσο, είναι το Κιόνι (23 χλμ. από Βαθύ).

Η Bild κάνει τουριστικό αφιέρωμα και αποθεώνει την Ελλάδα!

Μικρό, απάνεμο και όμορφο αγκυροβόλι, με διατηρητέο οικισμό, άντρο πειρατών τους προηγούμενους αιώνες και σήμερα ένα από τα πιο γοητευτικά μέρη, με πλήθος από ιστιοπλόους και επισκέπτες (κυρίως από ημερήσιες εκδρομές από Λευκάδα και Κεφαλονιά) να τριγυρνούν στα δρομάκια του καθημερινά! Extra: Αξίζει να επισκεφθείς και την Ανωγή (15 χλμ. από Βαθύ) και τηνΕξωγή (21 χλμ. από Βαθύ), δυο από τα πιο παλιά και γραφικά χωριουδάκια της πατρίδας του Οδυσσέα.

Διαβάστε ακόμα:  Από την Πρέβεζα μέχρι τα Σύβοτα κάνουμε 5 στάσεις στους ομορφότερους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ηπείρου

Και οι Φρίκες

Οι λάτρεις της απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης βρίσκουν εδώ αυτό ακριβώς που ψάχνουν. Αν ανήκεις και συ σε αυτούς, τότε δεν έχεις παρά να κατευθυνθείς στις Φρίκες, το μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι, στο βόρειο τμήμα και 18 χλμ. από το Βαθύ, όπου σύμφωνα με τους ερευνητές τοποθετείται το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Οι Φρίκες μάλιστα αποτελούν και σημείο αναφοράς για τον πόλεμο του 1940, καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου 1944 ντόπιοι αντάρτες κατέλαβαν το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Αντουανέτα» και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του.

Τα νερά της μικρής παραλίας είναι απαλά… χρωματισμένα από το πράσινοbackground των τριγύρω λόφων, πάνω στους οποίους θα δεις τους δυο καλοδιατηρημένους (και φωτισμένους τους καλοκαιρινούς μήνες) ανεμόμυλους. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, αλλά και σε μικρή απόσταση από αυτόν, υπάρχουν αρκετές επιλογές για (καλό) φαγητό αλλά και άφθονα προσεγμένα καταλύματα, μια ανάσα μόλις από τη θάλασσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ