Μία εβδομάδα έχει περάσει από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό και οι συνέπειες από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή μαζούτ είναι ανυπολόγιστες.

Οι εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα η οργάνωση «Αρχιπέλαγος» και δείχνουν τον βυθό της Σαλαμίνας είναι σοκαριστικές: Το πετρέλαιο έχει «κολλήσει» στο βυθό, σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.

Συγκλονιστικές οι εικόνες της ρύπανσης από τον βυθό της Σαλαμίνας

H πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις ακτές του Σαρωνικού θυμίζει «Λερναία Ύδρα». Εκεί που καθαρίοζυν τα συνεργεία επανεμφανίζονται κηλίδες κανονικές ή ιριδίζουσας μορφής προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Τέλη κυκλοφορίας 2018:Οι νέες και σαρωτικές αλλαγές!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έιναι η περίπτωση του Ελληνικού. «Κάποια κομμάτια της πετρελαιοκηλιδας που ήταν κολλημενα στα βράχια αποκολούντια και επιστρέφουν στη θάλασσα δημιουργώντας το πρόβλημα αυτό» επεσήμανε στο “protothema.gr” χθες το μεσημέρι μελος της επιχείρησης απορρύπνασης που βρέθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συντονιστικού.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ό,τι πλωτό φράγμα υπάρχει, ακόμη και από τη Θεσσαλονικη, το έχουνμεταφέρει στον Σαρωνικό, αφού τα μέτωπα δεν μειώνονται: «Έχουμε αφήσει κάτι λίγα πλωτά φράγματα στο Λαύριο για προληπτικούς λόγους, μήπως φθάσει μέχρι εκεί η πετρελαιοκηλίδα», τόνιζαν στο “protothema.gr” πηγές του Λιμενικού Σώματος.

"Ταξιδεύουμε" σε 5 κορυφαία ελληνικά χωριά που θα μπορούσαν να είναι επίγειοι... παράδεισοι!

«Ψηφίζει»Λονδίνο για τα ψώνια του!O Πάνος Καμμένος ψωνίζει με Τζάγκουαρ στο Λονδίνο!!!

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης έιναι και το γεγονός ότι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι έκαναν μαθήματα ιστιοπλοίας στα μικρά παιδιά σε… πισίνα για να μη χάσουν τις προπονήσεις, όπως συνέβη στον Πειραιά στις εγκαταστάσεις στα Βοτσαλάκια.

Το κόστος της οικολογικής ρύπανσης διαφαίνεται τόσο σε περιβαλλοντικό, επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο αφού η ολιγωρία της κυβέρνησης η οποία άφησε να επεκτείνεται η καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή της Σαλαμίνας δίχως άμεση παρέμβαση επί δύο ημέρες, έχει επιφέρει τεράστια πλήγματα στους δήμους.

Η «Μονμάρτη της Αθήνας»: Η μποέμ συνοικία των λογίων,των καλλιτεχνών & ζωγράφων με την νεοκλασική αστική αρχιτεκτονική!

Παραλιακές επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την κατακόρυφη πτώση των εσόδων τους ενώ στα beach bars, που πριν την ρύπανση έκαναν έκαναν οι Αθηναίοι τα μπάνια τους, πλέον δεν πατάει ψυχή.

Ευρυτανία: Περπατάμε σε 3 κουκλίστικα χωριουδάκια που θα σας γοητεύσουν - Πλούσια φύση, ποτάμια και ελατοσκέπαστα αρχοντικά!

Το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Ναυτιλίας σε έκτακτη ενημέρωσή από τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί 800 τόνοι μαζούτ.

Αποκλειστικό: Τα καθαρά νερά και οι παραλίες της Αθήνας που ΔΕΝ μολύνθηκαν και μπορείτε να κάνετε μπάνιο!

Ο υφυπουργός μάλιστα τόνισε πως «την ευθύνη ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους».

Μέχρι αυτή την ώρα έχει γίνει γνωστό πως το μαζούτ έχει φτάσει μέχρι το Λαγονήσι. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, συσσωματώματα πετρελαίου είχαν εντοπιστεί και σε παραλίες της Σαρωνίδας. Στο «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου.

Πηγή: E-Radio.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ