Τα 10+1 good-to-know μυστικά της Κροατίας (και) για τα Χριστούγεννα

Μπορεί να ακούστηκε από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη μετά την επιτυχία της το καλοκαίρι στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά η Κροατία, εκτός από την ποδοσφαιρική της ομάδα, έχει πολλά ακόμα να δείξει, τραβώντας πάνω της τα βλέμματα, καθώς εχει αναδειχθεί σε έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Ειδικά για τους Έλληνες τουρίστες αποτελεί ένα ιδανικό city break, δύο ή τριών ηµερών λόγω της κοντινής της απόστασης και των απευθείας και συχνών πτήσεων της Croatia Airlines.

- Advertisement -

Το Icons Travellers και το travelstyle.gr σας παρουσιάζουν τα 10+4 μυστικά που θα σας φέρουν πιο κοντά στην καθημερινή ζωή και την φιλοσοφία της Κροατίας, είτε την προτιμήσετε για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σας ή για οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

1. Πατρίδα της γραβάτας

Η Κροατία είναι η γενέτειρα της γραβάτας; Προέκυψε, από τους  Κροάτες µισθοφόρους που ήταν στην υπηρεσία του γαλλικού στρατού, οι οποίοι συνήθιζαν, ήδη από τον 17ο αιώνα, να φορούν ένα χρωµατιστό κοµµάτι υφάσµατος δεµένο στο λαιµό τους, πρόγονο της σηµερινής γραβάτας.

2. Γενέτειρα του μηχανικού μολυβιού

Στο Ζάγκρεµπ θα δείτε το σπίτι του Σλαβολιούµπ Έντουαρντ Πενκάλα, ο οποίος ήταν Κροάτης µηχανικός και εφευρέτης που έγινε γνωστός για το πρώτο µηχανικό µολύβι στον κόσµο (1906) που ονοµάστηκε «αυτόµατο µολύβι» και το πρώτο στυλό στερεάς µελάνης (1907).

Τα 10+1 good-to-know μυστικά της Κροατίας (και) για τα Χριστούγεννα

3. Αναγέννηση από τα συντρίμμια

Το 1667 ένας ισοπεδωτικός σεισµός κατέστρεψε µεγάλο µέρος της πόλης και εµβληµατικά κτήρια του ιστορικού κέντρου του Ντουµπρόβνικ. Οι κάτοικοι στην προσπάθεια τους να επανακτήσουν την πόλη, αντί για εισιτήριο εισόδου στο ιστορικό κέντρο, ζητούσαν από τους επισκέπτες µια µεγάλη πέτρα, γεγονός που συνέβαλε δραστικά στην γρηγορότερη επανάκτηση της πόλης.

Διαβάστε ακόμαΟι 10+1 εμπειρίες για να ζήσετε στο Λονδίνο σαν…ντόπιος!

4. Ωράριο καταστημάτων

Τα εµπορικά µαγαζιά είναι ανοιχτά µέχρι τις 21:00 και high season το ωράριο παρατείνεται. Τα καφέ είναι ανοιχτά µέχρι τις 00:00, τα bars µέχρι τις 02:00 και τα clubs µέχρι το πρωί.

5. Αεροδρόμια…του κουτιού

Τα αεροδρόµια τόσο του Ζάγκρεµπ όσο και του Ντουµπρόβνικ είναι καινούρια, εντυπωσιακά αν και µικρά. Ο εθνικός αερομεταφορέας της γειτονικής χώρας, Croatia airlines, συνδέει την χώρα με την Ελλάδα με απευθείας και συχνές πτήσεις.

6. Λεβάντα

Εκτός των διάφορων πολλών σουβενίρ που µπορείτε να προµηθευτείτε, παντού µα παντού θα βρείτε λεβάντα σε αφθονία! Σαπούνια, σακουλάκια αρωµατικά, λαδάκια ότι µπορεί να φτιαχτεί από το φυτό. Μην αµελήσετε να πάρετε.

Τα 10+1 good-to-know μυστικά της Κροατίας (και) για τα Χριστούγεννα

7. Festival και εκδηλώσεις

Σε διάφορα µέρη, λαµβάνουν χώρα πολλά events και φεστιβάλ. Προσωπικά τις ηµέρες που ήµουν, πραγµατοποιήθηκε το Dubrovnik FestiWine (φεστιβάλ οινογευσίας) όπου εντός µπορούσες να δοκιµάσεις από τα δεκάδες ντόπια κρασιά Κροατών παραγωγών -εκθετών ενώ υπήρχε και ένας ειδικά διαµορφωµένος χώρος όπου ετοιµαζόταν, εκείνη τη στιγµή, κρύα πιάτα (µε τυριά ή φρέσκο τόνο κ.α) για όσους ήθελαν να συνοδεύσουν το κρασί τους.

8. Προσοχή στις φωτογραφίες!

Οι φωτογραφίες σε όλους τους κλειστούς πολιτιστικούς-µουσειακούς χώρους δεν επιτρέπονται.

9. Χριστούγεννα στο Ντουμπρόβνικ

Μας έκανε εντύπωση το µαγαζί µέσα στο ιστορικό κέντρο του Ντουµπρόβνικ, όπου είναι πάντα Χριστούγεννα! Δηλαδή είναι ανοιχτό κάθε µέρα όλο το χρόνο, πουλώντας αποκλειστικά αντικείµενα που έχουν σχέση µε τα Χρσιτούγεννα!

Τα 10+1 good-to-know μυστικά της Κροατίας (και) για τα Χριστούγεννα

10. Ελέγξτε το budget σας!

Στο Ντουµπρόβνικ η διαµονή, το φαγητό και η διασκέδαση είναι σχετικά ακριβά, παρόλα αυτά σε κάθε σηµείο θα δείτε ανοιχτούς τιµοκαταλόγους για να γνωρίζετε πριν καθίσετε.

11. Τοπική κουζίνα

Δοκιµάστε σίγουρα συνταγές της τοπικής γαστρονοµίας. Η κουζίνα του Ντουµπρόβνικ είναι κατά βάση µεσογειακή µε έντονες ιταλικές επιρροές, του Ζάγκρεµπ από τη βιεννέζικη ενώ όσο ανεβαίνουµε προς το Βορρά η κροατική κουζίνα έχει έντονες επιρροές από την ουγγκρική γαστρονοµία.

Διαβάστε ακόμαΠεράστε μία αξέχαστη ημέρα στην Βουδαπέστη!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ