ελβετικά φαγητά

Η Ζυρίχη είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε τις γαστρονομικές παραδόσεις της Ελβετίας. Με παραδοσιακά πιάτα από τα 26 καντόνια της χώρας, καθώς και τοπικές σπεσιαλιτέ της πρωτεύουσας, στη Ζυρίχη μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία από μοναδικά εδέσματα. Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 10 ελβετικά φαγητά που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στη Ζυρίχη.

Με την ευκαιρία δείξτε λίγο προσοχή! Γνωρίζατε τι συμβολίζει αυτός ο κωδικός στο εισιτήριό σας;

Fondue τυριού

Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι το fondue τυριού είναι must για όποιον επισκεφτεί τον Ελβετία. Η πρώτη συνταγή έχει καταγραφεί στη Ζυρίχη, επομένως είναι κρίμα να μη δοκιμάσει κανείς αυτό το διάσημο ελβετικό πιάτο. Στην πραγματικότητα είναι ένα μείγμα από λιωμένα τυριά (κυρίως Gruyère ή Έμμενταλ), με διάφορα υλικά της επιλογής σας, όπως μανιτάρια, μυρωδικά, ντομάτες, κλπ. Πάντα σερβίρεται με ψωμί και συνδυάζεται με λευκό κρασί.

Rösti

Στη Ζυρίχη υπάρχει η Röstigraen, μια νοητή γραμμή που χωρίζει τα γαλλο-ελβετικά καντόνια από τα γαλλο-γερμανικά. Πρόκειται για ένα εθνικό πιάτο και προέρχεται σε αγροτική παράδοση. Οι πατάτες τηγανίζονται σε λάδι με αποτέλεσμα να είναι τραγανές στο εξωτερικό και μαλακιές στο εσωτερικό τους. Μερικές φορές προστίθεται μπέικον ή μήλο για να γίνει ακόμα πιο γευστικό.

Ρακλέτ

Οι Ελβετοί αναμφίβολα αγαπούν τα λιωμένα τυριά και η ρακλέτ δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι λίγο πιο “συναρπαστικό” από το fondue, αφού το λιωμένο τυρί συνδυάζεται με πατάτες, κρεμμύδια και πίκλες αγγουριών και φρούτων. Συχνά γεμίζουν το πιάτο μέχρι να τους πείτε να σταματήσουν, επομένως είναι ένα ιδιαιτέρως χορταστικό πιάτο.

Το ξενοδοχείο με την ακριβότερη σουίτα στον κόσμο - Κοστίζει 85.000 ευρώ την βραδιά και μπήκε στα Ρεκόρ Γκίνες για την χλιδή της!

Zurcher Geschnetzeltes

Παρά το δύσκολο όνομα, πρόκειται για μια αρκετά απλή συνταγή που αποτελείται από κομμάτια μοσχαριού μαγειρεμένα με μανιτάρια, κρέμα, κρεμμύδια και κρασί. Συχνά συνοδεύεται με πατάτες rosti, ρύζι και νούντλ και αποτελεί την πεμπτουσία των πιάτων της Ζυρίχης, που μεταφράζεται σε “ελβετικό στυλ κοπής κρέατος”.

Bircherműesli

Η Ζυρίχη είναι η πατρίδα του μούσλι, του αγαπημένου πρωινού γεύματος. Ο Dr. Maximilian Bricher-Benner ξεκίνησε να δίνει στους ασθενείς του πιο θρεπτικά πιάτα βασισμένα σε δημητριακά και φρούτα. Σύντομα έγινε επιτυχία, εντός κι εκτός νοσοκομείου! Το Flughafenbeck, με καταστήματα σε όλη την πόλη, είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς ελβετικά μούσλι.

Επίσης, γνωρίστε το νέο «Καφέ της Χαράς»! (video)

Zürcher Eintopf

Τις κρύες μέρες του χειμώνα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτή την αχνιστή σούπα. Το Zürcher Eintopf είναι ένα μείγμα από χοιρινό, κρεμμύδια, λάχανο, πατάτες και καρότα μαγειρεμένα σε λευκό κρασί.

Zuger Kirschtorte

Για τους λάτρεις των γλυκών η Zuger Kirschtorte είναι η ιδανική επιλογή. Πρόκειται για μια τούρτα με στρώσεις από μαρέγκα με ξηρούς καρπούς, παντεσπάνι και κρέμα βουτύρου. Η ιδιαίτερη γεύση της οφείλεται στο μπράντι από κεράσια. Μην παραλείψετε να την δοκιμάσετε, είναι από τα μοναδικά ελβετικά φαγητά!

Αθήνα: Τα καλύτερα vegan & vegetarian εστιατόρια στην πόλη

Bündnerfleisch

Στην Ανατολική Ελβετία το κρέας, συνήθως κομμάτια μοσχαριού, στεγνώνουν στον αέρα των Άλπεων για 10-15 εβδομάδες. Η συνταγή αυτή ξεκίνησε από το καντόνι Graubünden αλλά θα την βρείτε σε ολόκληρη τη χώρα και, φυσικά, σε κρεοπωλεία της Ζυρίχης.

Ανακαλύψτε την Ζυρίχη και 6 πράγματα που πρέπει να δείτε μόλις την επισκεφτείτε!

Zopf

Το Zopf είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ανάμεσα στα πολλά είδη ψωμιού που μπορεί να βρει κανείς στην Ελβετία. Το όνομά του σημαίνει “κοτσίδα”, κι έτσι είναι και το σχήμα του, θυμίζοντας πολύ το δικό μας τσουρέκι. Πριν ψηθεί, η ζύμη που φτιάχνεται από αυγά, γάλα, μαγιά και αλεύρι, αλείφεται με κρόκο αυγού, που της χαρίζει αυτή την πλούσια χρυσαφένια λάμψη. Συνήθως τρώγεται τα κυριακάτικα πρωινά και θα το βρείτε σχεδόν σε όλους τους φούρνους.

Σούπα με κριθάρι ή Bündner Gerstensuppe

Ένα από τα ελβετικά φαγητά για να ζεσταθείτε το χειμώνα είναι αυτή η σούπα. Παραδοσιακά, τρώγεται από τους αγρότες στις Άλπεις και αποτελεί την πιο δημοφιλή σούπα της Ελβετίας, με περίπου 150 παραλλαγές. Πρόκειται για ένα από τα πιάτα που θα θέλετε να μαγειρέψετε κι όταν γυρίσετε στο σπίτι.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ