Τα 4 γαλλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις, έστω και μια φορά στη ζωή σου!

Η Γαλλία φημίζεται για τα τυριά της, και ένα ρητό λέει ότι υπάρχει ένα διαφορετικό γαλλικό τυρί για κάθε μέρα του χρόνου. Αν ψάχνετε, όμως, κάτι εκλεκτό για να δοκιμάσετε, οι επιλογές σας περιορίζονται…

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε κάθε περιοχή της Γαλλίας, είναι να δοκιμάσετε το ξεχωριστό τυρί της καθεμιάς από αυτές. Σίγουρα όλοι γνωρίσετε τα πασίγνωστα brie, τα πολυαγαπημένα camembert και το Roquefort, όμως υπάρχουν αμέτρητα άλλα γαλλικά τυριά. Εμείς ξεχωρίσαμε 4 από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε…

Reblochon, Savoie

Τα 4 γαλλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις, έστω και μια φορά στη ζωή σου!

Αυτό το τυρί τοποθετείται πάνω σε ένα πιάτο με πατάτες, κρεμμύδια και κομμάτια μπέικον και λιώνει δημιουργώντας ένα υπέροχο γεύμα, ιδανικό μετά από μια βόλτα στα βουνά της περιοχής. Το τυρί έχει γεύση φουντουκιών και προέρχεται από τη λέξη re-blocher που σημαίνει αρμεγμένο για δεύτερη φορά. Από τον 13ο αιώνα το πρώτο γάλα της ημέρας χρησιμοποιείται από τους γαιοκτήμονες και η δεύτερη σοδειά μένει για χρήση σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Munster, Αλσατία

Τα 4 γαλλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις, έστω και μια φορά στη ζωή σου!

Το συγκεκριμένο τυρί έχει την πιο έντονη μυρωδιά απ’ όλα, αλλά η απαλή του γεύση δεν είναι καθόλου πικάντικη. Είναι ένα σχετικά μικρό τυρί που ζυγίζει κατά μέσο όρο 1 κιλό και η διαδικασία του πηξίματός του διαρκεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Ο θρύλος λέει ότι τη συνταγή εμπνεύστηκε ένας διερχόμενος Ιρλανδός μοναχός τον 9ο αιώνα.

Morbier, Jura

Τα 4 γαλλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις, έστω και μια φορά στη ζωή σου!

Το Morbier κατάγεται από το ομώνυμο χωριό στην Jura της ανατολικής Γαλλίας. Φτιάχνεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και κατά μέσο όρο ζυγίζει 7 κιλά. Η καταγωγή του ανάγεται πίσω στον 19ο αιώνα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του τοπικού τυριού Comté. Μετά την προετοιμασία του Comté από την πρωινή σοδειά του γάλακτος, το γάλα που περίσσευε έμπαινε από τους αγρότες σε ξεχωριστά δοχεία και καλυπτόταν με ένα λεπτό στρώμα στάχτης για να το προφυλάξει από τα έντομα. Το απογευματινό γάλα προστέθηκε στο αρχικό στρώμα αργότερα. Σήμερα, το στρώμα έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο αλλά είναι γλυκό και το φρουτώδες άρωμά του έχει συνδράμει στην ξεχωριστή γεύση του Morbier.

Saint Nectaire, Auvergne

Τα 4 γαλλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσεις, έστω και μια φορά στη ζωή σου!

Αυτό το πλούσιο σε κρέμα χρωματιστό τυρί είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά στη Γαλλία. Το τελικό αποτέλεσμα ζυγίζει 600 γραμμάρια και έχει μια ελαφριά γεύση φουντουκιού. Να σημειωθεί ότι η ενορία του Saint Nectaire στην άκρη του Auvergne είναι το σπίτι μιας υπέροχης ρωμαϊκής εκκλησίας.

Πηγή: clickatlife.gr

Δείτε επίσης:

Avatar
Γεωργία Καλαντζή

travelstyle.gr Editor

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ