Ο αρχιτεκτονικός πλούτος της Ελλάδας είναι τεράστιος και διάσπαρτος σε όλη την επικράτειά της. Με αφορμή τις διακοπές του καλοκαιριού αλλά και του Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, σας παρουσιάζουμε αρχοντικά της παλιάς εποχής σε διάφορα νησιά μας.

- Advertisement -

Αιγηνήτικο Αρχοντικό-Ξενοδοχείο, Αίγινα

Χτίστηκε, αρχικά το 1700, και επεκτάθηκε στις αρχές του 1900, ενώ ήταν η οικογενειακή κατοικία της Ζηνοβίας, η οποία αναφέρεται στο τραγούδι «Η βάρκα του καμπούρη Ανδρέα» των Θεοδωράκη και Βάρναλη. Σήμερα, λειτουργεί ως ξενοδοχείο, όμως το οικογενειακό σαλόνι με τις οροφογραφίες και τα κειμήλια έχει διατηρηθεί όπως ήταν παλιά. Βρίσκεται στη διεύθυνση Αγίου Νικολάου & Θωμαϊδος 1.

Forbes: Η Λίμνη της Βουλιαγμένης ανάμεσα στα top 10 αξιοθέατα της Ελλάδας

Μουσείο Καποδίστρια, Κέρκυρα

Το Μουσείο Καποδίστρια, που στεγάζεται στη θερινή κατοικία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, χτίστηκε με το χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό παράδειγμα κερκυραϊκής εξοχικής αγροικίας, τον 18ο αιώνα, ενώ πήρε την τελική του μορφή, την περίοδο του μεσοπολέμου, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία λίγα χιλιόμετρα εκτός της πόλης της Κέρκυρας. Η Κουκουρίτσα, το 1995, κηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, αφού η εξοχική επτανησιακή αρχοντική κατοικία και ο περιβάλλων χώρος δημιουργούν, ως σύνολο, μια σύνθεση απόλυτης αρμονίας φυσικού και ανθρωπογενούς κάλλους. Βρίσκεται στη διεύθυνση Κουκουρίτσα, Ευρωπούλοι και είναι επισκέψιμο στις 25, 26 και 27 Μαΐου από τις 10π.μ. έως τη 4μ.μ.

8 top συνηθισμένα λάθη στα ταξίδια και πώς να τα αποφύγετε

Αρχοντικό στο Πλωμάρι, Λέσβος

Είναι ένα αρχοντικό νεοκλασικής μορφολογίας με επιμελημένη κύρια όψη. Οι όροφοι είναι διακοσμημένοι με γύψινες οροφογραφίες. Βρίσκεται στις όχθες του Σεδούντα  και είναι επισκέψιμο στις 26 και 27 Μαΐου από τις 6μ.μ. έως τις 8μ.μ.

Αρχοντικό Σταύρακα, Πάτμος

Το αρχοντικό Σταύρακα χτίστηκε τις δεκαετίες 1870-80, στη βόρεια όψη του οικισμού της Χώρας, ακριβώς κάτω από τα τείχη και πλάι στην είσοδο της Μονής. Ρυθμολογικά αποτελεί ερμηνεία του παραδοσιακού πατμιακού σπιτιού από αρχιτέκτονα/μάστορα της νεοκλασσικής περιόδου, με κάποιες μεταγενέστερες προσθήκες. Αποτελείται από τρεις ορόφους και μία μικρή αυλή. Αποκαταστάθηκε το 2012 από την Ελληνική Εταιρεια και την Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού, με χορηγό το Ίδρυμα Λεβέντη. Οι δύο ευρύχωρες αίθουσες στον 2ο και 3ο όροφο προσφέρονται για σεμινάρια, εκδηλώσεις και εκθέσεις. Βρίσκεται στη Χώρα της Πάτμου και είναι επισκέψιμο στις 27 Μαΐου από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ.

Δες γιατί θα κάνεις ονειρεμένες διακοπές στο Ηράκλειο της Κρήτης

Αρχοντικό Ψαχαροπούλου, Σίφνος

Είναι κτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα και παραμένει ένα από τα λίγα νεοκλασικά της περιοχής που κατοικούνται και παραμένουν σε καλή κατάσταση. Όπως όλα τα νεοκλασικά της Σίφνου συνδυάζει νεοκλασικά και παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Βρίσκεται στον Αρτεμώνα και είναι επισκέψιμο στις 25 Μαΐου από τις 6μ.μ. έως τις 8μ.μ., στις 26 Μαΐου από τις 11π.μ. έως τη 1μ.μ. και από τις 6μ.μ. έως τις 8μ.μ. και στις 27 Μαΐου από τις 11π.μ. έως τη 1μ.μ.

 

Αρχοντικό Γιαλούρη, Σκύρος

Το αρχοντικό «Γιαλούρη» είναι ένα παραδοσιακό σκυριανό σπίτι, το οποίο δόθηκε ως δωρεά στον Δήμο Σκύρου, ενώ ανοίγει τις πόρτες του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τους επισκέπτες του νησιού. Βρίσκεται στο πάνω μέρος της πόλης της Σκύρου, στην περιοχή της «Μεγάλης Στράτας» και είναι επισκέψιμο στις 25, 26 και 27 Μαΐου από τις 9π.μ. έως τις 12μ.μ.

Τα must see στη Νάξο για αξέχαστες διακοπές

Αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη (μουσείο Σπετσών)

Το Αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη, που ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες των Σπετσών στα χρόνια του αγώνα για την εθνικής μας ανεξαρτησία, χτίστηκε ανάμεσα στο 1795 και το 1798 σε σχήμα Π, ενώ έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1924 και φιλοξενεί αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού. Το Μουσείο Σπετσών άρχισε να λειτουργεί ως Αρχαιολογική Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή του νησιού το 1939 στο επιβλητικό αυτό αρχοντικό με τις υψηλές καμάρες, με τη βοήθεια της δωρεάς που έγινε το 1938 στο κράτος από τις κληρονόμους Καλομοίρα Μέξη και Νικέτα Θερμισιώτη-Κατσίνα. βρίσκεται στη Χώρα των Σπετσών και είναι επισκέψιμο στις 27 Μαΐου από τις 8π.μ. έως τις 3μ.μ.

Αρχοντικό Νικολαΐδη (Σήμερα Κόη), Σύρος

Είναι ένα επιβλητικό αρχοντικό με τρεις εμφανείς προσόψεις, επιμελημένη τοιχοδομία, με μαρμάρινες πλάκες και επιστέφεται με μαρμάρινο επιστύλιο, γείσο και μεγάλο αέτωμα. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος χρησιμοποιούνται για καταστήματα και αποθήκες, ενώ πολύ προσεγμένη είναι η εσωτερική διαρρύθμιση του δεύτερου ορόφου που αποτελεί την κυρίως κατοικία. Θαυμάσιες τοιχογραφίες διακοσμούν τους διαδρόμους και την κεντρική αίθουσα. Η πιο γνωστή οροφογραφία της Ερμούπολης βρίσκεται στο κτίριο αυτό (στο κεντρικό σαλόνι). Βρίσκεται στη διεύθυνση Θυμάτων Σπερχειού 14-16 (πάνω από το κατάστημα οπτικών ΚΟΗΣ) και είναι επισκέψιμο στις 26 Μαΐου από τις 10π.μ. έως τις 2μ.μ.

Πώς να περάσεις μια αξέχαστη εβδομάδα στα Χανιά

Αρχοντικό Λιβανούδικο («Ίδρυμα Μαρία Τσάκος»), Χίος

Το αρχοντικό αποτελείται από το εντυπωσιακό διώροφο κτίριο, έναν κλειστό χώρο στάθμευσης και έναν βοηθητικό οικίσκο. Κατασκευάστηκε (1888-1892) μέσα στην περίοδο κατά την οποία στη Χίο επικρατούσε ο εκλεκτικισμός, που συναντάται στα αστικά κέντρα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι οι ζωγραφικές διακοσμήσεις, τα νεοκλασικά ανοίγματα στις όψεις, τα περίτεχνα κιγκλιδώματα και θυρώματα, η μεγάλη ξύλινη σέρα, αλλά κυρίως το επιβλητικό μαρμάρινο ιωνικό πρόπυλο, κατασκευές που έχουν την καθαρότητα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού. Βρίσκεται στη διεύθυνση Μιχαήλ Λιβανού 51 και είναι επισκέψιμο στις 25 Μαΐου από τις 9π.μ. έως τις 5μ.μ.

 

 

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ