Όλοι έχουμε ακούσει για το Κολοσσαίο, έχουμε δει το Σινικό Τείχος σε άπειρες φωτογραφίες και ίσως να έχουμε επισκεφτεί το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία. Τα μνημεία αυτά, όμως, βρίσκονται ούτως ή άλλως ψηλά στη λίστα με τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου.

Άλλα, ωστόσο, απέχουν πολύ από τις πρώτες θέσεις, πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει, παρ’ όλ’ αυτά διατηρούν τεράστια αρχιτεκτονική αξία και είναι εξίσου μεγαλόπρεπα με τα υπόλοιπα. Το bbc.com «ξεσκεπάζει» κάποια από αυτά τα… «κρυμμένα» αξιοθέατα και ήρθε η ώρα να σας τα παρουσιάσουμε.

- Advertisement -

Τέλειο νέο! Η Ryanair θα πετάει απευθείας για Μαρακές! Ξεκίνησαν ήδη οι κρατήσεις…

1. Μεγάλο Τζαμί Djenné, Μάλι

Είναι πάνω από 100 ετών και είναι το μεγαλύτερο πλίνθινο κτήριο στον κόσμο. Το 1988 εντάχθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως μέρος της παλιάς πόλης της Djenné.

2. Chand Baori, Ρατζαστάν – Ινδία

Βρίσκεται στο μικρό χωριό Abhaneri και είναι ένα από τις παλαιότερες και πιο βαθιά πηγάδια με χιλιάδες σκαλοπάτα στις πλευρές του.

3. Κτίριο Κοινοβουλίου, Βουκουρέστι – Ρουμανία

Photo: Nico Trinkhaus – Bucharest Romania – CC-BY-NC
Βρίσκεται στο Βουκουρέστι και θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο ακριβό πολιτικό-διοικητικό κτήριο στον κόσμο. Αυτό το νεοκλασικό θαύμα έχει 12 ορόφους (με οκτώ επιπλέον υπόγεια), και 3.100 δωμάτια που καλύπτουν 330.000 στρέμματα.

8 υπέροχοι προορισμοί για αξέχαστες διακοπές στην Ισπανία! (photos)

4. Stari Most (παλαιά γέφυρα), Μόσταρ – Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Αυτή η πεζογέφυρα πάνω από τον ποταμό Neretva στην πόλη του Μόσταρ είναι ένα σύγχρονο αντίγραφο της αρχαίας γέφυρας που καταστράφηκε από κροατοβόσνιες δυνάμεις το 1993. Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2005.

Οι 10 καλύτερες παραλίες στην Χαλκιδική που θες να βουτήξεις τώρα! (photos)

5. Οχυρό Kumbhalgarh, Ρατζαστάν – Ινδία

Το τείχος εκτείνεται 36 χιλιόμετρα και σε κάποια σημεία είναι 8 μέτρα ύψος, ενώ η κατασκευή του κράτησε έναν ολόκληρο αιώνα.

6. Τζαμί Sheikh Lotfollah, Ιράν

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της ιρανικής αρχιτεκτονικής, το τζαμί χτίστηκε μεταξύ 1602 και 1619. Είναι ένα κομψό αλλά και εξαιρετικά ασυνήθιστο κτήριο αφού δεν προορίζονταν για δημόσια χρήση αλλά χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τις γυναίκες στο χαρέμι του Σάχη.

7. Οχυρό Derawar, Πακιστάν

Χτίστηκε το 1733 για να προστατεύσει μια πόλη της ερήμου από τους ανέμους και την άμμο που έπεφτε με δύμανη πάνω στις κατοικίες.

πηγή:bbc.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ