Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα και έχει απέναντί της τη μοναδική Ιταλία. Η περιγραφή αυτή  δίνει μια μικρή γεύση μιας χώρας που δεν απασχολεί συχνά τους ταξιδιώτες- δικαίως ή αδίκως- μέσα της όμως έχει φωλιάσει για πολλούς η “Βιέννη” των Βαλκανίων.

zag

Η μυστήρια περιγραφή, λοιπόν, σκιαγραφεί την πόλη του Ζάγκρεπ. Tο Ζάγκρεμπ, χωμένο στο εσωτερικό της Κροατίας, μακριά από την Αδριατική, είναι μικρό και καταπράσινο. Είναι η πρωτεύουσα, αλλά και η μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, με πληθυσμό που φτάνει το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Βρίσκεται στο κέντρο περίπου της χώρας και είναι κτισμένο κατά μήκος του ποταμού Σάββα, ο οποίος ενώνεται με τον Δούναβη στο Βελιγράδι.

Τα πάρκα, οι μεγάλοι δρόμοι με τα ευρύχωρα πεζοδρόμια, ο καθεδρικός ναός με τους γκοθ πανύψηλους πύργους αποκαλύπουν τις επιρροές της  Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Η ιστορία έχει αφήσει φανερά το αποτύπωμά της στο Ζάγκρεπ, με τα τεράστια τσιμεντένια μπλοκ διαμερισμάτων και τα μικροσκοπικά παράθυρα, από την περίοδο της κουμμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας. Η πλατεία Trg Bana Jelasica, στην οποία δεσπόζει το επιβλητικό έφιππο άγαλμα του στρατηγού Jelasic, αποτελεί σημείο συνάντησης ντόπιων και ξένων.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

zag3

Πιο πέρα βρίσκεται η Dolac, η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά λαχανικών, γαλακτοκομικών και κρεατικών της πόλης που είναι βασικός προορισμός των κατοίκων της περιοχής σε καθημερινή βάση. Μικροί παραγωγοί, γραφικές γιαγιάδες με το μαντίλι στο κεφάλι και την ποδιά γύρω από τη μέση, είναι οι αυθεντικές εικόνες που θα αντικρύσει κανείς.

zag4

Το καλοκαίρι και την άνοιξη η ομορφιά της φτάνει στο αποκορύφωμα. Όμως και το φθινόπωρο και το χειμώνα, ακόμα κι όταν είναι απογυμνωμένη από φύλλα και με τον ουρανό της στις γκρίζες του αποχρώσεις, είναι ευκαιρία, να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά της πιάτα που σερβίρονται σε τσίγκινα τσουκάλια πάνω σε κόκκινα καρό τραπεζομάντιλα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα,  το σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Sljeme, που βρίσκεται μόνο 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης, προσφέρει απίστευτη διασκέδαση.

Αν και το Ζάγκρεπ δεν είναι δημοφιλής προορισμός για εξορμήσεις αυτή την περίοδο, ο βαλκανικός του χαρακτήρας σίγουρα θα ανταμείψει όποιον επιλέξει να ταξιδέψει, οδικώς ή αεροπορικώς μέχρι εκεί.

zag2

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ