Αν µπήκες κι εσύ στο… club διάβασε όσα ακολουθούν και µάθε τι πρέπει να κάνεις για να γίνεις ένας expert single traveller!

Τα συν του single travelling

Μοναχικός ταξιδιώτης; Γιατί όχι; Απάντησε στην πρόκληση και τόλµησε να ταξιδέψεις µόνος σου. Ο λόγος;

Η επιλογή είναι το µεγαλύτερο plus. Εσύ επιλέγεις τον προορισµό, πότε θα τον επισκεφθείς, πότε θα ξεκουραστείς, ποιο µουσείο θα επισκεφθείς κ.ά.  Δηλαδή είσαι ανεξάρτητος και απόλυτα ελεύθερος.

Τα κάνεις όλα για την πάρτη σου. Δεν σκέφτεσαι κανέναν, δεν κάνεις υποχωρήσεις, δεν κάνεις συµβιβασµούς. Είσαι ο κύριος του εαυτού σου. Μπορείς µέχρι τελευταία στιγµή να κάνεις αλλαγές στο πρόγραµµά σου. Κάνεις ό,τι θέλεις, όποτε το θέλεις.

- Advertisement -

Συναντάς νέους ανθρώπους και φίλους, µε τους οποίους µοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα. Η συναναστροφή είτε µε single travellers σαν κι εσένα είτε µε τους ντόπιους είναι πολύ πιο εύκολη, γιατί µόνος είσαι πιο προσεγγίσιµος.

Παίρνεις αυθόρµητες αποφάσεις, της στιγµής, δεν δίνεις λογαριασµό σε κανέναν. Θέλεις να µάθεις π.χ. scuba diving. Το κάνεις επιτόπου, χωρίς να έχεις πάνω από το κεφάλι σου γκρίνια και µουρµούρα.

Τα λάθη είναι µόνο δικά σου και οι «επιτυχίες», όταν έρχονται, είναι ακόµη πιο συναρπαστικές. Για παράδειγµα, δεν θα λογοδοτήσεις σε κανέναν, αν έχεις περπατήσει µέχρι την άλλη άκρη της πόλης για ένα µουσείο που είναι κλειστό!

Έχεις ένα δωµάτιο µόνο για τον εαυτό σου, έχεις τον προσωπικό σου χώρο και δεν σε περιορίζει κανένας.

Προετοίµασε σωστά το ταξίδι σου, έτσι ώστε να αποφύγεις κάθε ανεπιθύµητη κακοτοπιά.

Για να αποφασίσεις ποιο µέρος θα επισκεφθείς, συµβουλεύσου κάποιον εξειδικευµένο τουριστικό οδηγό ή ταξιδιωτικό πράκτορα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές -και µη- πόλεις διαθέτουν τη δική τους «Μέκκα» για τους ανεξάρτητους, µοναχικούς ταξιδιώτες από βιβλιοπωλεία και cafeς, µέχρι εστιατόρια και hostels.

Εφόσον επιλέξεις να ταξιδέψεις µόνος σου, έχε κατά νου ότι θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω, καθώς δεν θα έχεις κάποιο άλλο άτοµο για να µοιραστείς το κόστος. Τα περισσότερα ξενοδοχεία σού δίνουν δίκλινο στην τιµή του µονόκλινου. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά που προσφέρουν µικρότερα δωµάτια για τους single travellers, που όντως κοστίζουν λιγότερο. Επίσης, προτίµησε µικρές πανσιόν ή B&Bs, τα οποία θα σου βγουν πιο οικονοµικά. Εναλλακτικά, κάνε join στην οµάδα Servas (www.servas.org) και επωφελήσου από την ανταλλαγή δωµατίων. Τέλος, αρκετά πρακτορεία σε φέρνουν σε επαφή µε άτοµα του ίδιου φύλου, προκειµένου να µοιραστείς το δωµάτιο και το κόστος του.

Ενηµέρωσε τους συγγενείς και φίλους για τον προορισµό σου. Δώσε το όνοµα του ξενοδοχείου όπου θα µείνεις, έτσι ώστε να µπορούν να επικοινωνήσουν µαζί σου ανά πάσα στιγµή.

Κάνε αντίγραφα των σηµαντικότερων εγγράφων-πιστοποιητικών που, κατά πάσα πιθανότητα, µπορεί να σου χρειαστούν. Κράτα τα σε ξεχωριστά µέρη, ένα στη βαλίτσα, άλλο στη χειραποσκευή κ.λπ.

Δηµιούργησε µια λίστα µε τους κοντινότερους ανθρώπους σου και τις επαφές σου. Δώσε αυτόν τον κατάλογο στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να ξέρουν ποιον να ειδοποιήσουν.

Βρες πού είναι το κοντινότερο φαρµακείο, ιατρείο, αστυνοµικό τµήµα κ.λπ. σε σχέση µε το ξενοδοχείο που θα µείνεις.

Ταξιδεύοντας µόνος σου χάνεις καλύτερες τιµές στα εισιτήρια των µέσων µαζικής µεταφοράς ή και σε εισόδους σε αξιοθέατα. Γι’ αυτό προσπάθησε να εξοικονοµήσεις όσα περισσότερα µπορείς, βγάζοντας µια ενιαία κάρτα µεταφοράς που να συµπεριλαµβάνει και τις εισόδους στα αξιοθέατα.

Τοποθέτησε στην τσάντα και το µπουφάν σου µια λίστα µε τα φάρµακα που παίρνεις (σε περίπτωση που συµβαίνει αυτό), καθώς και τη δοσολογία τους.

Ασφάλεια: το Α & το Ω του single traveller

Η ασφάλειά σου σε κάθε ταξίδι είναι από τις βασικές προτεραιότητές σου. Πόσο µάλλον όταν είσαι µόνος σου.Τι πρέπει να κάνεις για να νιώθεις safe;

Προγραµµάτισε το ταξίδι σου, ώστε να φτάσεις στον επιλεγµένο προορισµό κατά τη διάρκεια της ηµέρας.

Μην κουβαλάς όλα τα χρήµατα επάνω σου. Έχε ένα ποσό µαζί σου και το υπόλοιπο άφησέ το στο ξενοδοχείο.

Αν έχεις τη δυνατότητα, µην δεχθείς δωµάτιο στο ισόγειο. Επίσης, µην επιτρέψεις στο ρεσεψιονίστ να φωνάξει τον αριθµό του δωµατίου σου, την ώρα που σου δίνει το κλειδί.

Όταν λείπεις από το δωµάτιο, άφησε ανοιχτή την τηλεόραση και κρέµασε την ένδειξη «Μην ενοχλείτε» πάνω στην πόρτα. Οι πιθανοί κλέφτες θα νοµίζουν ότι βρίσκεσαι µέσα.

Όταν κυκλοφορείς στους δρόµους, δείχνε ότι ξέρεις πού βρίσκεσαι (ακόµη κι αν δεν ξέρεις!). Χρησιµοποίησε τα landmarks ως «πυξίδες» προσανατολισµού. Σε περίπτωση που χαθείς, µπες σε κάποιο εστιατόριο ή cafe για να εξερευνήσεις το χάρτη σου. Μην το κάνεις στο δρόµο.

Αυτό που πρέπει να σε χαρακτηρίζει είναι η αυτοπεποίθηση. Κράτα ψηλά το κεφάλι, περπάτα γρήγορα (µην τρέχεις κιόλας!) και κοίτα τους άλλους στα µάτια. Άτοµα που δείχνουν «έξω από τα νερά» τους αποτελούν στόχο.

Είναι προτιµότερο να συχνάζεις σε µέρη, που είναι «πληµµυρισµένα» από κόσµο, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Ζήτα από το ξενοδοχείο που µένεις, να σου απαριθµήσει τα «απαγορευµένα» µέρη και τις αντίστοιχες γειτονιές της πόλης, έτσι ώστε να τα αποφύγεις.

Απαράβατος κανόνας των single travellers: η ενδυµασία. Ποτέ δεν φοράς ρούχα που προκαλούν, ρούχα που «φωνάζουν» ότι είσαι τουρίστας.

Κάποιες φορές τα µικρά ψεµατάκια αποδεικνύονται και σωτήρια. Μην αποκαλύπτεις ότι ταξιδεύεις µόνος σου. Ζήτα κατευθύνσεις αφήνοντας υπονοούµενα (π.χ. «Πώς θα πάω στον Πύργο του Άιφελ; Πρέπει να συναντήσω έναν φίλο»).

Ναι, είναι αλήθεια, θα γνωρίσεις πολύ κόσµο και, -πού ξέρεις;- µπορεί να κάνεις και νέες φιλίες. Ωστόσο, να είσαι επιφυλακτικός και να µην εµπιστεύεσαι τα προσωπικά σου αντικείµενα σε κανέναν.

Προµηθεύσου έναν αριθµό καρτοκινητής της χώρας όπου βρίσκεσαι, για να µπορείς να επικοινωνείς µε τον καθένα ανά πάσα στιγµή.

Έχε πάντα µαζί σου ένα µικρό τσαντάκι µε είδη πρώτης ανάγκης, ανάλογα µε τον προορισµό.

Για τις µεταφορές σου προτίµησε τα µέσα µαζικής µεταφοράς. Το ταξί θα σου βγει και πιο ακριβό, αλλά και σε µέρη που δεν «κατέχεις» πολύ, µπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο.

Εµπιστεύσου τη διαίσθησή σου. Αν κάτι δεν σου «πάει», µην το κάνεις.

Table for two; No, it’s just me!

Ναι, θα γευµατίσεις µόνος σου. Για να µην νιώθεις άβολα, ακολούθησε τα παρακάτω tips:

Απόφυγε τα µεγάλα εστιατόρια, συνήθως έχουν µεγάλα τραπέζια και θα δυσκολευτείς να βρεις κάποιο στα… µέτρα σου. Διάλεξε µικρά bistrots.

Επίλεξε κάποιο από τα τραπέζια-πάγκους µπροστά στην κουζίνα (σε περίπτωση που είναι open air). Εκεί θα βρεις κι άλλες µοναχικές ψυχές. Πιάσε τη συζήτηση µαζί τους. Εναλλακτικά, κάθισε σε κάποιο από τα τραπέζια που έχουν «θέα» και πάντα µε την πλάτη στον τοίχο. Αν πάλι νιώθεις «εξωγήινος» δειπνώντας µόνος σου, ένα τραπέζι σε κάποια γωνιά του µαγαζιού, για να µην αποσπάς τα βλέµµατα, είναι ό,τι πρέπει.

Για να αποφύγεις, ωστόσο, τους ενοχλητικούς, «κόλλησε» το πρόσωπό σου σε ένα βιβλίο. Αυτό µεταφράζεται ως «αφήστε µε µόνο µου, δεν θέλω να µε ενοχλήσει κανένας».

Μίλα µε το προσωπικό του εστιατορίου και ζήτα συµβουλές, τόσο για το γεύµα σου όσο και για τις επιλογές που έχεις στη συγκεκριµένη πόλη.

Πρόκρινε ένα εστιατόριο του οποίου η διαρρύθµιση είναι τέτοια, ώστε να αποτελείται από πολλούς µικρούς χώρους. Εξασφαλίζεις έτσι περισσότερη ιδιωτικότητα.

Αν η εµπειρία του solo δείπνου δεν σου άρεσε και τόσο, την επόµενη φορά ζήτα από το room service του ξενοδοχείου να σου σερβίρει το γεύµα στο δωµάτιο.

Τρώγε καλά. Επειδή είσαι µόνος δεν σηµαίνει ότι δεν θα πάρεις το καθηµερινό σου γεύµα σε κάποιο εστιατόριο, δεν θα πιεις τον καφέ σου ή δεν θα δοκιµάσεις ένα λαχταριστό γλυκό. Μην κάνεις τίποτα στο… πόδι! Απόλαυσέ τα όλα, όπως ακριβώς εσύ θέλεις!

Πάργα – Σύβοτα: Η «Καραϊβική» της Ελλάδας. Εξωτικές παραλίες, καταπράσινο τοπίο και υπέροχα νησάκια που πάτε και με τα πόδια!…

Νέα γυναίκα µόνη… ταξιδεύει!

Ποιος είπε ότι οι γυναίκες δεν ταξιδεύουν µόνες τους; Τι πρέπει να κάνεις, ωστόσο, για να νιώθεις ασφαλής µακριά από το σπίτι σου;

Αντιµετώπισε τους άνδρες: Στις µικρές ευρωπαϊκές πόλεις είναι περισσότερο συνηθισµένο οι άνδρες να µιλούν αγγλικά. Αν δεν τους απευθύνεις το λόγο, θα χάσεις την ευκαιρία να πάρεις πληροφορίες για το ταξίδι σου. Γι’ αυτό µίλα µαζί τους. Μόνο πρόσεξε: µε ποιον και πού. Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να τους αποκαλύψεις ότι ταξιδεύεις µόνη. Φόρα µια αληθινή -ή και ψεύτικη βέρα- για να αποφύγεις µη επιθυµητές εξελίξεις στη συζήτησή σας ή άφησε υπονοούµενο ότι κάποιος σε περιµένει στο ξενοδοχείο.

Πώς να αποφύγεις την παρενόχληση: Ο τρόπος που αντιµετωπίζεις την παρενόχληση στον εργασιακό σου χώρο, «πιάνει» και στα ταξίδια σου. Υπάρχουν άνδρες που πιστεύουν ότι, εφόσον είσαι µόνη, είσαι και διαθέσιµη. Κράτα απόµακρο και αυστηρό βλέµµα σε όλους όσοι προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή σου. Εάν κάποιος σε πλησιάσει αρκετά, πες του ξεκάθαρα «Όχι». Αν παραµείνει ενοχλητικός, µην ντραπείς να ζητήσεις τη βοήθεια των γύρω σου ή ακόµη και να καθίσεις για λίγο µαζί τους.

Specialist sites

Το ήξερες ότι υπάρχουν sites που εξειδικεύονται στους single travellers; Μάθε και αυτό. Παρακάτω ακολουθεί µια λίστα για να είσαι πάντα ενήµερος για τις τάσεις του single travelling:

www.singlesholidays.com

www.solotravel.org

www.womentraveltips.com

www.journeywoman.com

www.bestsingletravel.com

www.independenttraveler.com

www.singlestravelintl.com

www.independenttraveler.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ