Πάει ο παλιός ο χρόνος… και ήρθε η ώρα να εξερευνήσουµε και να ανακαλύψουµε τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2018!

10. Τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή κάνουν… comeback!

Αντίθετα µε τα πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων, η ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής στις διεθνείς αφίξεις το 2017 ξεπέρασε τους µεγάλους αντιπάλους της όπως η Ευρώπη και η Νότια Αµερική και δεν επιβράδυνε ούτε λεπτό!

Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού, η Μέση Ανατολή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόµενη χώρα σε επίπεδο τουρισµού στον κόσµο -µε τα παλαιστινιακά εδάφη να σηµειώνουν αύξηση 57,8% στους διεθνείς επισκέπτες. Και αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει κάνει τις ταξιδιωτικές εταιρείες να… κρατούν σηµειώσεις και να ετοιµάζονται καταλλήλως!

Για παράδειγµα… το Hilton Worldwide έχει ήδη ανοίξει επτά νέα ξενοδοχεία στην Αίγυπτο ενώ άνοιξε και το πολυαναµενόµενο ξενοδοχείο στη Βηθλεέµ. Τα ταξίδια σε Ιράν και Ιορδανία… θα έχουν επίσης φέτος την τιµητική τους.

9. Τα outsider… παίρνουν κεφάλι!

Καθώς οι hot προορισµοί αντιµετωπίζουν προβλήµατα χωρητικότητας, αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία τους τη high season είναι… κλεισµένα, οι φορείς του τουρισµού αναζητούν όλο και λιγότερο γνωστούς ή µη επισκέψιµους τόπους για να ανακατανέµουν τη ζήτηση σε άλλες χώρες που θεωρούνταν µέχρι σήµερα… outsider.

Για παράδειγµα η Λευκορωσία, η οποία τώρα προσφέρει ταξίδια µε βίζα πέντε ηµερών, και η Μολδαβία, η οποία ξεκίνησε νέες πτήσεις τον Νοέµβριο µέσω της Air Moldova. Φυσικά οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη «µυριστεί» την κατάσταση και το επόµενο διάστηµα θα δούµε πολλές ανακατατάξεις στους… αιθέρες!

8. Οι µονογονεϊκές οικογένειες µπαίνουν δυναµικά στο… παιχνίδι των ταξιδιών!

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθµός των µονογονεϊκών οικογενειών σε ολόκληρο τον κόσµο. Αυτό µάλλον δεν πέρασε απαρατήρητο στους επαγγελµατίες του χώρου, µε διάφορες εταιρείες να έχουν δηµιουργήσει νέα πακέτα που αφορούν µόνο σε αυτές τις οικογένειες. Για παράδειγµα, η Virgin Holidays έχει ήδη ξεκινήσει ένα νέο πρόγραµµα τιµολογιακής πολιτικής για µόνους γονείς, για να δώσει και σε εκείνους την ευκαιρία να ταξιδέψουν εύκολα.

7. Φιλοµαθείς οι νέοι ταξιδιώτες!

Όπως φαίνεται, φέτος ο ορισµός της… περιπέτειας αλλάζει κατά πολύ! Τα ταξίδια που γίνονταν µόνο και µόνο για φτάσουµε την αδρεναλίνη στο κόκκινο έχουν δώσει τη θέση τους σε ταξίδια εµπειρίας και γνωριµίας νέων πολιτισµών και… συνηθειών! Το τελευταίο διάστηµα έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει µια σχετική αύξηση των κρατήσεων κατά 20% για εκδροµές που προσφέρουν µαθήµατα µαγειρικής, οινογνωσίες και επισκέψεις σε µουσεία αλλά και τοπικές αγορές.

6. Οι χειµερινές διακοπές παίρνουν τα πάνω τους!

Αν και στην Ελλάδα το καλοκαίρι είναι η αγαπηµένη µας εποχή για διακοπές, οι παγκόσµιες τάσεις για το 2018 δείχνουν ακριβώς το αντίθετο! Όπως φαίνεται, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιθυµούν να επισκεφτούν κάποιον προορισµό τον χειµώνα, αν και πολλές φορές οι θερµοκρασίες µπορεί να φτάνουν πολύ κάτω του µηδενός! Αυτό αποδεικνύεται φυσικά και µε το γεγονός ότι τα χειµερινά φεστιβάλ σε όλο τον κόσµο προσελκύουν εκατοµµύρια επισκέπτες, όπως το China’s Harbin Ice Festival, το οποίο είχε πέρυσι πάνω από ένα εκατοµµύριο τουρίστες. Να συµπληρώσουµε ότι ο αριθµός των ξενοδοχείων που ανοίγουν µέσα ή γύρω από τον Αρκτικό Κύκλο αυξάνεται κατά πολύ το τελευταίο διάστηµα, «ακούγοντας» τις ανάγκες του κόσµου.

5. Κρουαζιέρα θα σε πάω… οικολογική!

Διαβάστε ακόμα:  2+1 ξενοδοχεία στους Δελφούς με άριστη βαθμολογία και τιμή κάτω από €50 για διαμονή Σαββατοκύριακο - Από τον Τάσο Δούση

Με µεγάλη πίεση από το τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισµό, τα µεγάλα κρουαζιερόπλοια προσπαθούν να µειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωµα τα τελευταία χρόνια, κάτι που φαίνεται ότι θα τους βοηθήσει γενικότερα, αφού η ζήτηση για… κρουαζιέρες θα αυξηθεί αρκετά µέσα στη νέα χρονιά! Όµως οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιµοποιούν καθαρότερο καύσιµο, να κάνουν µικρότερες αποστάσεις και να βρίσκονται περισσότερο χρόνο αραγµένες σε κάποιο πανέµορφο λιµάνι! Ήδη πολλές εταιρείες έχουν αρχίζει και βάζουν στο πρόγραµµά τους τη διοργάνωση τέτοιων ταξιδιών!

4. Τα ταξίδια στον Καναδά θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ!

Σύµφωνα µε τους «New York Times», ο Καναδάς συγκαταλέγεται ανάµεσα στους top προορισµούς για το 2017 και όπως φαίνεται το ίδιο θα ισχύσει και το 2018! Σκεφτείτε ότι µόνο το 2016 η τουριστική κίνηση στη χώρα άγγιξε το εξωφρενικό νούµερο των 20 εκατοµµυρίων επισκεπτών! Ήδη µεγάλες εταιρείες σπεύδουν να επενδύσουν στον Καναδά για να εκµεταλλευτούν τη µεγάλη τουριστική κίνηση που… έρχεται µε γοργούς ρυθµούς! Και καθώς ο τουρισµός αναµένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, είναι σίγουρο ότι θα ακούσετε πολλά περισσότερα για τον Καναδά µέσα στη νέα χρονιά!

3. Οι wellness διακοπές θα κάνουν την ανατροπή!

Οι διακοπές από εδώ και πέρα δεν θα περιέχουν µόνο φαγητό και ύπνο, αλλά και γυµναστική και ευεξία! Αυτή είναι η νέα τάση που έρχεται το 2018, και έχει ήδη κάνει την εµφάνισή της και στη χώρα µας, µιας και πολλά από τα ξενοδοχεία της Ελλάδας έχουν εντάξει στις εγκαταστάσεις τους wellness centers. Πλέον οι ταξιδιώτες δεν κοιτούν µόνο την καλοπέρασή τους τη συγκεκριµένη στιγµή αλλά και τη γενική υγεία και ευεξία τους, χωρίς να θέλουν να παρεκκλίνουν από το πρόγραµµα διατροφής ή γυµναστικής τους. Πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να εντάσσουν την έννοια του wellness στα projects τους, ακόµα και να διοργανώνουν ποδηλατικά ταξίδια-περιηγήσεις σε γνωστούς προορισµούς!

2. Όσο πιο µακριά… τόσο καλύτερα!

Καθώς τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες και έχουν συστήσει στο ευρύ κοινό και λιγότερο γνωστούς προορισµούς, οι ταξιδιώτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο αποµακρυσµένα µέρη για τις εξορµήσεις τους! Πάρτε για παράδειγµα την Αιθιοπία, την Παραγουάη και το Καζακστάν, των οποίων η τουριστική κίνηση αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Έτσι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ήδη έχουν αρχίσει και ανακαλύπτουν από την αρχή τον… κόσµο και προσπαθούν να δηµιουργήσουν νέα οργανωµένα ταξίδια προς όχι και τόσο γνωστούς προορισµούς!

1. Ατοµικά ταξίδια… αλλά όχι µοναχικά!

Οι αναζητήσεις στο Google για τις φράσεις «solo travel» και «travel alone» έσπασαν κάθε ρεκόρ το τελευταίο διάστηµα, έτσι οι ταξιδιωτικές εταιρείες ήδη έχουν αρχίσει να «χτίζουν» τα πακέτα τους για να προσελκύσουν τον solo ταξιδιώτη, όπως για παράδειγµα η Saga Cruise στο Ηνωµένο Βασίλειο, που ετοιµάζει 109 µονόκλινες καµπίνες στο νέο της πλοίο που θα κάνει το παρθενικό του ταξίδι το 2019!

Αναζητήστε το νέο τεύχος του Icons Travellers για μοναδικές ιδέες για ταξίδι!

Cover 139

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ