Νο 23 Ροδάκινο Κρήτη 

Ανακαλύψτε και εξερευνήστε μαζί μου και μαζί με το travelstyle.gr 99+1 κρυφά άγνωστα μοναδικά και υπέροχα μυστικά για την υπέροχη χώρα μας την Ελλάδα. Μαζί θα δούμε μικρά διαμάντια που κατάφεραν ακόμη και σήμερα να κρατηθούν μακριά από την τουριστική ανάπτυξη ,την μόλυνση και την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Τουλάχιστον σε έναν βαθμό…

Είναι ένα καταπληκτικό χωριουδάκι άγνωστο στους περισσότερους στα νότια του Ρεθύμνου. Ναι αξίζει να σας το παρουσιάσω στο blog μου και στο Travelstyle.gr γιατί πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο απολύτως value for money ιδιαίτερα για οικογένειες.

Τάσος Δούσης για Ρώμη: 6+1 πράγματα που πρέπει να κανείς για να περάσεις υπέροχα!

- Advertisement -

Η ευρύτερη περιοχή του Ροδάκινου βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του Νομού Ρεθύμνης. Ανήκει στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Το Ροδάκινο, ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά σε δύο υψώματα (Άνω και Κάτω Ροδάκινο)

Το Ροδάκινο είναι ένα χωριό που βρίσκεται 47 km νοτιοδυτικά από την πόλη του Ρεθύμνου, δυτικά από το χωριό Σελλιά και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε δύο υψώματα. Η ονομασία του χωριού οφείλεται, όπως πιστεύουν μερικοί, σε μια ροδακινιά που είχε φυτρώσει στην περιοχή και επιδή ήταν τόσο ξερός τόπος η ύπαρξη κάποιου δέντρου εθεωρείτο μεγάλο γεγονός.

Άλλοι πάλι λένε πως ονομάστηκε έτσι γιατί ο ορίζοντας, όπως φαίνεται από τα χωριά αυτά έχει σχήμα ροδακίνου. Υπάρχουν και μερικοί που υποστηρίζουν πως δόθηκε αυτή η ονομασία στα χωριά γιατί οι άνθρωποι είναι ροδοκόκκινοι από τον ήλιο. Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι επειδή τα δύο χωριά, Άνω και Κάτω, χωρίζονται από ένα φαράγγι από το όποίο περνούσε ένας ξεροπόταμος και το φαράγγι αυτό ονομαζόταν Ρίκινθος κατ΄ επέκταση το Ρίκινθος έγινε Ροδάκινο.

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο 21)

Παραλίες Ροδάκινο 

2 χιλιόμετρα από το χωριό θα βρούμε κάποιες από τις ομορφότερες κρυφές παραλίες της Κρήτης.

Για να τις επισκεφθείτε, θα πρέπει να περάσετε  μέσα από το χωριό Ροδάκινο όπου θα φτάσετε από τον κεντρικό δρόμο Ρεθύμνου-Αγίας Γαλήνης (στρίβοντας στο ύψος της Μπαλέ προς Άγιο Βασίλειο). Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Κόρακα (2 χλμ.), παράλληλα με τη –στεγνή το καλοκαίρι– κοίτη του ποταμού, φτάνετε σε μια όμορφη παραλία με ψιλό γκρι χαλικάκι.

Ξαπλώστρες, ομπρέλες, και πίσω το φαράγγι να κόβει στα δύο το τοπίο. Ανατολικά, την παραλία οριοθετούν οι βράχοι με τις σπηλιές – παλιότερα, πριν διαβρωθούν, θύμιζαν ράμφος κόρακα (εξ ου και η ονομασία της).  Θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και φαγητό, δεξιά και αριστερά από την κοίτη του ποταμού

Διαβάστε ακόμα:  Σύρος: Ο Τάσος Δούσης μας ξεναγεί σε ένα ξενοδοχείο, αληθινό επίγειο παράδεισο - Πεντάστερη φιλοξενία σε μια όαση ηρεμίας και πολυτέλειας!

Δυτικά από τον Κόρακα, ο δρόμος περνά μπροστά από έναν αμμόλοφο και μετά από κάποιους κολπίσκους οδηγεί στον Πολύριζο, μια ήσυχη, αβαθή και αμμουδερή παραλία, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβέρνες. Την προτιμούν συνήθως όσοι έχουν παιδιά.

Αν ακολουθήσετε το δρόμο (δεν πάει αυτοκίνητο) που περνά πίσω από την ταβέρνα, θα φτάσετε σε 5-10 λεπτά, στην πίσω μεριά του λόφου Κάστελος, στον Περιστερέ, μια ήσυχη παραλία με ψιλό χαλικάκι (δεν είναι οργανωμένη). Συνεχίζοντας το περπάτημα προς τα δυτικά, φτάνουμε στην όμορφη, βοτσαλωτή και σχεδόν ερημική παραλία Αγία Μαρίνα, με το μικρό της εκκλησάκι και το ποταμάκι. Εκεί δε θα βρείτε  ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Αγία Μαρίνα

Παραλία Πλακιάς και Σούδα 

Για να φτάσετε στον Πλακιά, ακολουθείτε τον δρόμο Ρεθύμνου – Αγ. Γαλήνης και στρίβετε είτε από τη διασταύρωση της Μπαλέ προς Αγ. Βασίλη (διαμέσου του φαραγγιού του Κοτσιφού, η ίδια διαδρομή δηλαδή που ακολουθείτε για Ροδάκινο), είτε από διακλαδωση για Κοξαρέ (μέσα από το Κουρταλιώτικο φαράγγι) που είναι και η πιο συνηθισμένη διαδρομή καθώς είναι πιο σύντομη.

Η παραλία του Πλακιά είναι μια πολύ οργανωμένη παραλία, ιδιαίτερα δημοφιλής το καλοκαίρι, με πολλές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό, πολλές ανέσεις για κολύμπι (ξαπλώστρες, ομπρέλες) και θαλάσσια σπορ.  Ξεκινάει από τον οικισμό και εκτείνεται ανατολικά του.

Η  παραλία της Σούδας είναι μια πολύ ωραία αμμουδερή παραλία μέσα στον κόλπο του Πλακιά (3 χιλιόμετρα δυτικά του χωριού).

Παραλία της Σούδας

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο 22)

Είναι οργανωμένη παραλία και διαθέτει δυνατότητες για διαμονή, φαγητό και ανέσεις για κολύμπι (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ, κλπ). Στην άκρη της παραλίας έχει βράχια και είναι τόπος κατάλληλος για ψαροντούφεκο.

Για να φτάσετε μέχρι εκεί θα διασχίσετε τον Πλακιά και θα ακολουθήσετε το δρόμο που είναι παράλληλος στην ακτή.

Με πληροφορίες από το rethymnos.gr

Μην ξεχνάτε ότι το διαβάσατε στο blog μου στο Travelstyle.gr

Για περισσότερα μυστικά της Ελλάδας μπείτε στο blog μου  στο Travelstyle.gr εδώ https://www.travelstyle.gr/

Ακολουθήστε με και στο instagram για περισσότερες πληροφορίες και ταξιδιωτικά tips που δεν θα δείτε στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ