Νο9 Καρούλια-Κατούνια Άθως Χαλκιδική

Ανακαλύψτε και εξερευνήστε μαζί μου και μαζί με το travelstyle.gr 99+1 κρυφά άγνωστα μοναδικά και υπέροχα μυστικά για την υπέροχη χώρα μας την Ελλάδα. Μαζί θα δούμε μικρά διαμάντια που κατάφεραν ακόμη και σήμερα να κρατηθούν μακριά από την τουριστική ανάπτυξη ,την μόλυνση και την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Τουλάχιστον σε έναν βαθμό…

Εκεί λοιπόν στις απόκρημνες σκήτες του Αγίου όρους! Εκεί που άνθρωπος προσπαθεί να συναντήσει το θείο. Εκεί όπου οι άνθρωποι ψάχνουν καθημερινά τα όρια τους, στο μέρος εκείνο όπου ελάχιστοι μοναχοί ζούνε κυριολεκτικά σε κελιά κρεμασμένα σε απόκρημνους και απότομους βράχους σαν μικρές αετοφωλιές μακριά από τα μοναστήρια και τους μοναχούς που εμείς γνωρίζουμε στο Άγιον όρος.

- Advertisement -

Ναι η διαβίωση σε ένα τέτοιο μέρος σε μία δηλαδή σκήτη είναι το διαφορετικό το πιο σκληρό για εναν μονάχο του Αγίου όρους που θέλει να ζήσει την πιο αυστηρή  εκδοχή της ουσιαστικής μοναστικής απομόνωσης.

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο4)

Αυτό λοιπόν είναι το μυστικό του Αγίου όρους και βρίσκεται στο πιο απομονωμένο σημείο της χερσόνησου του Άθω. Είναι τα καρούλια εκεί που τα κελιά των μοναχών κρέμονται κυριολεκτικά απο απόκρημνος βράχους που αγναντεύουν το πέλαγος. Στα Κατούνια ή αν θέλετε στα Κατουνάκια είναι χτισμένες 16 καλύβες που μόλις της αντικρίσεις θα σε πιάσει το απόλυτο δέος

Εκεί ο επισκέπτης καταλαβαίνει το αίσθημα πειθαρχίας αλλα και υπακοής στο θεό. Σε αυτούς τους γκρεμούς οι μοναχοί συγκεντρώνονται απόλυτα για  να προσευχηθούν και να ξεπεράσουν στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους.

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο 7)

Οι ερημίτες στα Κατουνάκια είναι πλέον ελάχιστοι. Σχεδόν 10 στον αριθμό ασχολούνται με την ξυλογλυπτική γεωργικες και κτηνοτροφικές εργασίες. Ένας  απ’ αυτούς είναι και ο πατέρας Αρσένιος ο οποίος δεν έχει φύγει από εκεί εδώ και 64 χρόνια αν πάτε εκεί  και μπορέσετε ποτέ να επισκεφτείτε αυτό το μοναδικό καταπληκτικό μέρος καλό θα ήταν να ζητήσετε την ευλογία αυτών των σπάνιων ανθρώπων και μοναχών που ακόμη και ο Καζαντζάκης έχει υποκλιθεί στην πίστη τους.

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο 6)

Αν ρωτήσετε η περιοχή λέγεται αλλιώς και έρημος του Αγίου όρους. Τα ησυχαστήρια στα καρούλια υπάγονται στην μονή μεγίστης Λαύρας. Η περιοχή είναι φυσικά άνυδρη και απόκρημνη. Κάποιοι από τους ασκητές ζούνε μέσα σε σπηλιές η ονομασία καρούλια όπως αντιλαμβάνεστε πήρε το όνομά της από τον τρόπο προσέγγισης των σκητών. Ο μόνος τρόπος για να φτάσεις εκεί ήταν με καρούλια όπου με δίχτυ  ανέβαζαν ανέβαζαν ανθρωπους και υλικά.

Το διαβάσατε στο blog μου στο travelstyle.gr

Εκεί μπορείτε να δείτε και αλλά κρυμμένα μυστικά για την Ελλάδα αλλά και ταξιδιωτικά tips που δεν θα σας πει κανένας…

Πηγή φωτογραφιών από το αφιέρωμα της εφημερίδας telegraf

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ