Ταξιδέψτε στις μοναδικές ομορφιές του Μαυροβουνίου

Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το “Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων”, και τα τελευταία χρόνια προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες από όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για το Μαυροβούνιο, την μικρή αυτή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με την Κροατία στα βορειοδυτικά με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στα ανατολικά με τη Σερβία και στα νότια με την Αλβανία.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, το Μαυροβούνιο -με άλλα λόγια το Μαύρο Βουνό- δεν είναι μία απλά ορεινή χώρα, αλλά αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στα αξιοθέατά της, περιλαμβάνονται επιβλητικά βουνά που κατέληγαν ξαφνικά σε τιρκουάζ νερά και όμορφες παραλίες, καταπράσινα νησάκια και μικρές βραχονησίδες, καθώς και απείραχτες μεσαιωνικές πόλεις.

Ταξιδέψτε στις μοναδικές ομορφιές του Μαυροβουνίου

Εκτός από την γραφική πρωτεύουσα της χώρας, την Ποντγκόριτσα, κατευθυνθείτε προς το Κότορ, μια παραθαλάσσια πόλη με ένα μεσογειακό-περικυκλωμένο από τείχη λιμάνι και ενετικές επιρροές στην αρχιτεκτονική. Ο κόλπος του Κότορ, μάλιστα, ορισμένες φορές καλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης, ενώ αποτελεί πόλος έλξης των τουριστών καθώς συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Βενετία του Κότορ

Λίγα χιλιόμετρα από το Κότορ, βρίσκεται το Περάστ, που επίσης αξίζει να δείτε. Χαρακτηρίζεται ως «Βενετία του Κότορ», εξαιτίας των 16 μπαρόκ παλατιών και των εκκλησιών του. Από εκεί, θα πάρετε και το καραβάκι για το Sveti Dorde (νησί του Αγίου Γεωργίου) και το Gospa od Skrpjela, με τη μπαρόκ εκκλησία της Παναγίας των Βράχων (1632).

Ταξιδέψτε στις μοναδικές ομορφιές του Μαυροβουνίου

Από τη λίστα σας δεν πρέπει να απουσιάσει και το Σβέτι Στέφαν, ένα χωριό στα νότια του Μαυροβουνίου. Πρόκειται για ένα πρώην ψαροχώρι, το οποίο, στην συνέχεια, μετατράπηκε σε ξενοδοχειακό συγκρότημα και σήμερα υποδέχεται πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων πολιτικοί και αστέρες του κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμαΤα 10+1 good-to-know μυστικά της Κροατίας (και) για τα Χριστούγεννα

Μονές και εκκλησίες

Ο πολιτισμός του Μαυροβούνιου αποτελεί μείγμα ποικίλων πολιτισμών, τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση. Στα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνονται πολλά μοναστήρια που χρονολογούνται κυρίως από την εποχή του Μεσαίωνα, χριστιανικοί ναοί και παλαιές πόλεις.

Ταξιδέψτε στις μοναδικές ομορφιές του Μαυροβουνίου

Από αρχιτεκτονικής πλευράς, σημαντικά είναι τα μοναστήρια που χρονολογούνται από την πρωτοχριστιανική εποχή και βρίσκονται σε μέρη κοντά στη λίμνη Skodra. Η Μονή του Μόρατσα έχει τοιχογραφίες, όπως αυτές που αναφέρονται στο βίο του Προφήτη Ηλία.

Στο Κότορ βρίσκεται και ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Τρύφωνα του 12ου αιώνα, ο Πύργος του Ρολογιού από τοn 17ο αιώνα, καθώς και ο Ναός του Αγίου Λουκά από τέλη 12ου αιώνα.

Ποταμός Τάρα

Ο Τάρα είναι ποταμός του Μαυροβουνίου, που τα τελευταία 40 χιλιόμετρα σχηματίζει φαράγγι, με βάθος 1.333 μέτρα και θεωρείται το πιο βαθύ στην Ευρώπη και το δεύτερο στον κόσμο. Μεγάλο μέρος του είναι προστατευόμενο από την UNESCO, ως μέρος του Εθνικού Πάρκου Ντούρμιτορ, ενώ η γέφυρα στον ποταμό Τάρα είναι 365 μέτρα μήκος και εντυπωσιάζει.

Ταξιδέψτε στις μοναδικές ομορφιές του Μαυροβουνίου

 

Διαβάστε ακόμαΔείτε ποια είναι τα 5 πιο οικονομικά χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης!

Πηγή: Reader.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ