Σαν σκηνικό από άλλη εποχή, ένα περίφηµο συνονθύλευµα ιστορίας, παράδοσης, Tέχνης, που αρµονικά συνυπάρχει µε µοντέρνες προτάσεις διασκέδασης, διαµονής και γαστρονοµίας, τα  Ιωάννινα τα έχουν όλα!

Η πόλη στην οποία το παρόν και το παρελθόν είναι αισθητά σε κάθε της σηµείο µας προσκαλεί κάθε εποχή του χρόνου!

Το Κάστρο

Μια ολόκληρη πολιτεία, ένας «περιφραγµένος» κόσµος που µετρά πάνω από 4.000 ψυχές -τους «Καστρινούς»- ζει και αναπνέει µέσα στην καρδιά της πόλης. Η πανοραµική θέα στη λίµνη, τα λιθόστρωτα καλντερίµια, τα παραδοσιακά σπίτια µε τα χαγιάτια και όλη αυτή η αύρα µε τους µιναρέδες και τα τζαµιά-ζωντανούς µάρτυρες της ιστορίας την οποία αποπνέει, αλλά και µόνο η ιδέα πως είσαι εντός… των τειχών, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές!

Μέσα στο κάστρο διαµορφώνονται δύο ακροπόλεις, αυτή στον Επάνω Γουλά µε το τζαµί του Ασλάν Πασά, το Μαυσωλείο του Πασά, το τέµενος, το µιναρέ, τις υπόγειες φυλακές, και εκείνη του ξακουστού Ιτς Καλέ, ενώ έξω από την ΒΑ ακρόπολη εντοπίζουµε την τουρκική βιβλιοθήκη, την Εβραϊκή Συναγωγή και το Σουφαρί Σεράι.

Οδός Ανεξαρτησίας

Κάθετη στην Αβέρωφ, η οδός Ανεξαρτησίας, µετά την ανάπλαση και πεζοδρόµησή της, θεωρείται από τις πιο γραφικές γειτονιές των Ιωαννίνων.

Σκάλα

Η ψαγµένη πιάτσα της Σκάλας είναι µια γραφική γειτονιά της πόλης που ενδείκνυται για bar hopping και έχει µια ενέργεια που, αν µη τι άλλο, ανεβάζει τη διάθεση. Δίπλα στη λίµνη και παράλληλα προς τα τείχη του κάστρου, αποπνέει µια ατµόσφαιρα που ξεφεύγει από τα συνηθισµένα.

Στοά Λιάµπεη

Από τα must see σηµεία της πόλης και από τις πιο καλοδιατηρηµένες, η Στοά Λιάµπεη µας γυρνάει πίσω στο χρόνο… µερικές δεκαετίες, εκεί που κάποτε υπήρχαν αποκλειστικά µαγαζιά µε δέρµατα, ασηµικά και οικοδοµικά υλικά. Σήµερα αποτελεί hot spot της γιαννιώτικης νεολαίας.

Ρολόι

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Περικλής Μελίρρυτος το 1905 ήταν ο εµπνευστής του περίφηµου αυτού µνηµείου, που έµελλε να ταυτιστεί άρρηκτα µε την πόλη και την ιστορία της. Από το 1925, που µεταφέρθηκε και αναστηλώθηκε -καθώς είχε υποστεί βλάβες το 1918-, στέκει στο συγκεκριµένο σηµείο επιβλητικό, µετρώντας ακούραστα τις ώρες.

Μονή Παναγίας Ντουραχάνης

Το ξακουστό µοναστήρι της Παναγίας της Ντουραχάνης είναι απέναντι από τα τζαµιά της πόλης, στο χωριό Λογγάδες, κρυµµένο σε έναν καταπράσινο λόφο. Το πανέµορφο αυτό πέτρινο µοναστήρι, σύµφωνα µε το θρύλο, χτίστηκε από τον Ντουραχάν πασά της  Θεσσαλίας.

Λίµνη Παµβώτιδα

Η ιστορία της λίµνης ξεκινά πριν από 3.500 χρόνια… Με µήκος 7,5 χλµ., πλάτος από 1,5 χλµ. έως 5 χλµ., µέγιστο βάθος 11 µ. και επιφάνεια 22,8 τ.χλµ., η Παµβώτιδα είναι το ακατέργαστο στολίδι της πόλης!

Νησάκι Παµβώτιδας

Με έκταση µόλις 0,2 τ.χλµ., αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, σε απόσταση µόλις 10΄ από τον Μόλο µε το καραβάκι. Ένα από τα ελάχιστα νησιά σε λίµνη που κατοικείται (150 κάτοικοι), µε ασβεστωµένα καλντερίµια, το περίφηµο µουσείο του Αλή Πασά, µε τα µοναστήρια του, µε την πανοραµική θέα από τον Προφήτη Ηλία, µε τη γραφική κεντρική πλατεία… Το νερό είναι αυτό που οριοθετεί το τοπίο, µέχρι που οι όχθες των Ιωαννίνων αποκαλύπτονται στον ορίζοντα.

Μουσείο Βρέλλη

Δεκατρία χρόνια σκληρής δουλειάς, 2.500 τ.µ., 150 κέρινα οµοιώµατα, 37 ιστορικά θέµατα είναι οι αριθµοί για το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη στο Μπιζάνι, 14 χλµ. νότια των Ιωαννίνων. Κάθε επισκέπτης οφείλει να αφιερώσει χρόνο σε αυτό το µοναδικό µουσείο κέρινων οµοιωµάτων, που παραδόθηκε το 1995, µετά από προεργασία χρόνων του εµπνευστή του Παύλου Βρέλλη.

Μουσείο Αλή Πασά

Στο µουσείο πέρσι προστέθηκε µια νέα αίθουσα, που λειτουργεί ως λαογραφικό µουσείο µε τοπικές ενδυµασίες και άλλα αξιόλογα εκθέµατα – µεταξύ των οποίων τα πασουµάκια της Κυρα-Φροσύνης αλλά και η αυθεντική στολή της Κυρα-Βασιλικής. Σπάνια αντικείµενα -όπλα, παλάσκες, σελάχια της περιόδου 1780-1820-, αντικείµενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας (όπως το αληθινό τσιµπούκι του Αλή Πασά) θα δείτε επίσης στο µουσείο, που στεγάζεται στο µέχρι πρότινος «Σπίτι του Αλή Πασά».

Σπήλαιο Περάµατος

Χρειάστηκαν 1.500.000 (!) χρόνια για να φτάσει στη σηµερινή του γεωλογική υπόσταση, ενώ εντυπωσιάζει το γεγονός ότι παραµένει ακόµα ενεργό! Το ασβεστολιθικό αυτό γλυπτό υπόγειο «µουσείο», στο λόφο Γκοριτσά, 4 χλµ. από την πόλη, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 από κατοίκους του χωριού.

Λιγκιάδες

Ανηφορίστε στο… µπαλκόνι του λεκανοπεδίου, όπως χαρακτηριστικά ονοµάζουν τους Λιγκιάδες, που βρίσκονται µόλις 13 χλµ. από τα  Ιωάννινα, σε υψόµετρο 940 µ. Στη δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι, το άλλοτε µαρτυρικό χωριό χαρίζει απλόχερα θέα που αγκαλιάζει ολόκληρη την Παµβώτιδα!

Θεογέφυρο

Κοντά στο χωριό Λίθινο, µετά τη  Ζίτσα, η φύση δηµιούργησε ένα πρωτότυπο γλυπτό και ένα νεραϊδίσιο τοπίο. Πάνω από τα νερά του Καλαµά, ένας βράχος έχει αναλάβει να ενώσει τις δύο χερσαίες άκρες, επιτελώντας το ρόλο ενός φυσικού γεφυριού.

Τριγύρω του ξεδιπλώνεται µια κατάφυτη περιοχή, ενώ το σπάνιο γεωλογικό φαινόµενο οφείλεται στην ορµητική δύναµη των νερών, που βρήκαν τρόπο να διαβρώσουν τον πεσµένο βράχο και να «γλύψουν» στο µέσον του ένα µοναδικό φυσικό πέρασµα.

Μέτσοβο

Χτισµένο σε υψόµετρο 1.160 µ. και 60 χλµ. βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, είναι το σταυροδρόµι ανάµεσα στην Ήπειρο, τη  Θεσσαλία και τη δυτική  Μακεδονία.

Ο λόφος από ψηλά «κρύβει» περίτεχνα τη µικρή κωµόπολη, ανάµεσα στις οξιές και τα έλατα, και µόνο όταν αρχίζουµε να κατηφορίζουµε κάνουν την εµφάνισή τους τα µετσοβίτικα αρχοντικά.

Τα µαγαζιά µε τα ξυλόγλυπτα, τα cafés, οι γραφικές ταβέρνες, τα τοπικά προϊόντα, η κεντρική πλατεία, είναι όλα εκείνα που αναδεικνύουν το  Μέτσοβο σε έναν από τους πιο αξιόλογους γαστρονοµικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, αλλά και εναλλακτικούς προορισµούς, must visit για όλες τις εποχές του χρόνου!

Αρχαία Δωδώνη

Το παλαιότερο και σπουδαιότερο µαντείο της αρχαιότητας εντοπίζεται σε µια κοιλάδα 14 χλµ. νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων και περικλείεται από τις οροσειρές του αγίου Νικολάου- Μανωλιάσας και αυτή του απότοµου Τόµαρου στα δυτικά.

Ζαγοροχώρια

Πλήρως ενταγµένοι σε ένα ασύγκριτης φυσικής οµορφιάς περιβάλλον είναι οι 43 πέτρινοι οικισµοί που απαρτίζουν τα  Ζαγοροχώρια. Φηµισµένα για τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια τους, το σεβασµό στην τοπική αρχιτεκτονική, τα λιθόστρωτα καλντερίµια, τη γραφικότητα και την ηρεµία του τοπίου, συνιστούν από τα πιο προικισµένα µέρη της Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ