Discover the best places in Chania!

Αγαπημένος και δημοφιλής προορισμός τα Χανιά εντός και εκτός συνόρων, φημίζεται εκτός των άλλων για τα μοναδικά αξιοθέατα που αποτυπώνουν τη πολυπολιτισμικότητα του τόπου αλλά και τη φυσική του ομορφιά! Και φυσικά δεν είναι άλλα από…

Αιγυπτιακός Φάρος 

travel-chania009

Δεσπόζει στην είσοδο του Παλιού Λιµανιού (µε ύψος 21 µ.), µε ιστορία που µετράει πέντε αιώνες (είναι ένας από τους παλαιότερους φάρους της Ευρώπης). Αποτελεί δηµιούργηµα των Ενετών, ενώ οι Αιγύπτιοι φρόντισαν για την ανακατασκευή του το 1830-40, λόγω της φθοράς που είχε υποστεί µε το πέρασµα των χρόνων. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το εντελώς ιδιότυπο αρχιτεκτονικό στυλ του, αφού η βάση του είναι οκτάγωνη, το κέντρο του έχει 16 γωνίες και το πάνω µέρος του είναι κυλινδρικό, παραπέµποντας σε µιναρέ!
Παλιό Λιμάνι 

travel-chania008

Το στολίδι των Χανίων είναι γνωστό σε όλο τον κόσµο κρατώντας σταθερά τα σκήπτρα στην προτίµηση των επισκεπτών. Χτισµένο την περίοδο της Ενετοκρατίας (14ος αι.), έχει ως διαχρονικό σύµβολό του τον Αιγυπτιακό Φάρο. Μοντέρνα και παραδοσιακά cafés, µπαράκια, εστιατόρια µε gourmet ή πιο παραδοσιακή κουζίνα είναι µόνο µερικές από τις επιλογές που µπορεί να βρει κανείς σε αυτό το γραφικό µέρος. Το θαλασσινό αεράκι σε συνδυασµό µε την ιστορικότητα των παλιών κτηρίων δηµιουργούν το πιο ονειρεµένο σκηνικό!

Μεγάλο Αρσενάλι 

travel-chania005

«Αποµονωµένο» από τα υπόλοιπα και κατασκευασµένο γύρω στα 1600, παραµένει το πιο εντυπωσιακό από τα νεώρια στα δυτικά του Παλιού Λιµανιού. Στο µακρινό παρελθόν φιλοξενούσε τη ναυαρχίδα του στόλου των Ενετών, ενώ εδώ και 150 χρόνια έχει στεγάσει –µεταξύ άλλων– σχολείο, δηµοτικό νοσοκοµείο και δηµαρχείο! Τώρα πια προσφέρει το χώρο του στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, το οποίο διοργανώνει σηµαντικά διεθνή events σχετικά µε την αρχιτεκτονική, αλλά και µια σειρά από αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, εργαστήρια, συναυλίες – και όχι µόνο!

Γιαλί Τζαμίσι

travel-chania015

Η ονοµασία του σηµαίνει «Τζαµί του Γιαλού», ενώ λέγεται και τέµενος του Κιουτσούκ Χασάν, καθώς χτίστηκε προς τιµήν του οµώνυµου πρώτου φρουράρχου της πόλης. Αποτελεί εξαιρετικό δείγµα ισλαµικής αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης (β΄ µισό 17ου αι.), ενώ στις µέρες µας φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο πρόσφατο παρελθόν στέγασε –µεταξύ άλλων– το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο. Ο µιναρές του γκρεµίστηκε το 1923, όταν σταµάτησε να λειτουργεί ως τζαµί, ενώ ο εξωτερικός χώρος του ήταν περιτριγυρισµένος από φοίνικες αλλά και τάφους πασάδων.

Χατζημιχάλη Νταλιάνη 
travel-chania002Την τελευταία δεκαετία αυτό το πλακόστρωτο, ατµοσφαιρικό στενάκι έχει γίνει µία από τις πιο δυνατές πιάτσες των Χανίων, καθώς η καρδιά της νυχτερινής ζωής χτυπάει πια εδώ! Από εκεί που άλλοτε η περιοχή αυτή βρισκόταν στα αζήτητα, πλέον αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών, καθώς συγκεντρώνει προσεγµένα µεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ενώ τα µυστηριακά µπαράκια δεν λείπουν από το χάρτη της διασκέδασης. Το σοκάκι αυτό αποπνέει γνήσια γραφικότητα, την οποία τονίζουν τα παλιά, πέτρινα, ψηλοτάβανα κτίσµατα αλλά και ο επιβλητικός µιναρές που κυριαρχεί.

Νεώρια 

travel-chania010
Τα επιβλητικά αυτά πέτρινα, θολωτά κτήρια είναι από τα πιο εντυπωσιακά µνηµεία στο Παλιό Λιµάνι. Εδώ οι Ενετοί απέσυραν και συντηρούσαν τα πολεµικά πλοία του στόλου τους το χειµώνα. Ξεκινώντας τα τελευταία χρόνια του 15ου αι., κατασκεύασαν 17 συνολικά αρσενάλια (όπως επίσης ονοµάζονται ή ταρσανάδες), εκ των οποίων σήµερα διατηρούνται επτά και ένα ακόµα δυτικότερα, το Μεγάλο Αρσενάλι. Όλα συνθέτουν ένα γραφικό σκηνικό που µας ταξιδεύει σε άλλες εποχές! Tip: Κατά το Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο το «ασκεπές νεώριο» ή Νεώριο Μόρο (από τον Eνετό προβλεπτή Moro, που το έχτισε) είχε καταστραφεί από βοµβαρδισµούς. Ύστερα από µια αποκατάσταση αξιοθαύµαστη, που ολοκληρώθηκε το 2011, φιλοξενεί τον Ιστιοπλοϊκό Όµιλο Χανίων αλλά και χώρους για πολιτιστικά events και café! Καθηµερινά από τις 08:00.
Φρούριο Φίρκα 

travel-chania003

Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς κατά το 17 αι. σε στρατηγική θέση, στο βορειότερο σηµείο της Ακτής Κουντουριώτου, προκειµένου να προστατέψει το λιµάνι από την επέλαση των Οθωµανών διά θαλάσσης. Η ονοµασία που επικράτησε, ωστόσο, είναι τουρκικής προέλευσης και σηµαίνει «στρατώνας». Την 1η Δεκεµβρίου 1913 υψώθηκε η Γαλανόλευκη στο εν λόγω κάστρο, επισφραγίζοντας την επίσηµη ένωση της Κρήτης µε την Ελλάδα, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου. Στις µέρες µας φιλοξενεί το Ναυτικό Μουσείο, ενώ δεν παύει να συµβολίζει τους µεγάλους αγώνες των Κρητικών για την ελευθερία.

Οδός Αγγέλου 

travel-chania007

Περιδιαβαίνοντας στα βορειοδυτικά της Παλιάς Πόλης, δίπλα στο Φρούριο Φιρκά, θα ανακαλύψετε την γραφική οδό Αγγέλου. Πρόκειται για ένα µικρό, λιθόστρωτο σοκάκι που οδηγεί στη συνοικία του Τοπ Χανά αλλά και ένα ονειρεµένο σηµείο που µεταφέρει τον ταξιδιώτη σε αλλοτινές εποχές, αφού στο στενάκι αυτό θα συναντήσει βενετσιάνικα και οθωµανικά διατηρητέα αρχοντικά αλλά και το ψηλότερο (πέντε ορόφων) τούρκικο οίκηµα της πόλης! Το δροµάκι αυτό έχει γίνει και στέκι καλλιτεχνών, ενώ εδώ συγκεντρώνονται πια µερικά από τα πιο ατµοσφαιρικά boutique hotels των Χανίων, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερο την προτίµηση των επισκεπτών!

Χαλέπα

travel-chania004
Η αριστοκρατική αυτή συνοικία άρχισε να αναπτύσσεται ανατολικά των Χανίων από το 19ο αιώνα και µέχρι τις µέρες µας διατηρεί ανέγγιχτη όλη την αρχοντιά της. Ευκατάστατοι Έλληνες αλλά και Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή για το υγιεινό κλίµα της, καθώς απλώνεται σε έναν λόφο πάνω από τη θάλασσα. Κάποια περίοδο η συνοικία είχε φτάσει να αποτελεί και ξεχωριστό δήµο. Κατά την Κρητική Πολιτεία (1896-1913) συναντούσε κανείς εδώ τα προξενεία των ξένων δυνάµεων, την έδρα του ύπατου αρµοστή (πρίγκιπας Γεώργιος) και το επίκεντρο όλης της πολιτικής και διπλωµατικής ζωής της εποχής. Στην περιοχή µπορεί κανείς να επισκεφθεί την οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου, που από το 2015 λειτουργεί επίσηµα ως µουσείο.

Σπλάντζια 

travel-chania001
Ανάµεσα στο Παλιό Λιµάνι και το Κουµ Καπί, στον παλιό τούρκικο µαχαλά, το παρελθόν συναντά το παρόν κρυφοκοιτάζοντας το µέλλον. Κατά τα χρόνια της αρχαιότητας εδώ δέσποζε το Μινωικό Ανάκτορο της Κυδωνίας αλλά και το Μοναστήρι του Τάγµατος των Δοµινικανών. Κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της Πλατείας 1821 οι Οθωµανοί πραγµατοποιούσαν δηµόσιες εκτελέσεις, ενώ στο σηµείο αυτό ακριβώς βρίσκεται και µία από τις πιο πρωτότυπες εκκλησίες της χώρας, ο Άγιος Νικόλαος, η µοναδική που διαθέτει και καµπαναριό και µιναρέ! Η κάποτε ήπιων τόνων συνοικία έχει αποκτήσει διαφορετικό αέρα τελευταία λόγω της πεζοδρόµησής της αλλά και των «ψαγµένων» στεκιών, που αυξάνονται κατακόρυφα!

Ταμπακάρια 

travel-chania011
Ανάµεσα στα Χανιά και τη Χαλέπα, από τα µέσα του 19ου αιώνα αναπτύχθηκε στην βραχώδη ακτή ένα σηµαντικό βιοτεχνικό κέντρο, µε κύρια δραστηριότητα την επεξεργασία του δέρµατος. Η τοποθεσία ήταν ιδανική για τη δηµιουργία βυρσοδεψείων, λόγω των ρηχών, υφάλµυρων υδάτων, τα οποία έφτασαν στην κορύφωση της ανάπτυξής τους κατά την περίοδο του Μεσοπολέµου. Με το πέρασµα των χρόνων, όµως, και την εξέλιξη της τεχνολογίας, παρήκµασαν και επί της ουσίας η συνοικία εγκαταλείφθηκε. Τα αποµεινάρια των παλιών εργαστηρίων αναµένουν µια πρωτοβουλία ανάπλασης, που θα δώσει νέα πνοή σε µια αυθεντική ατµοσφαιρική γειτονιά.

Τοπ Χανάς 
travel-chania006Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, πάνω από το Παλιό Λιµάνι και συγκεκριµένα στην περιοχή Τοπ Χανάς (ή Τοπανάς) συναντάµε τη γειτονιά που οι αριστοκράτες χριστιανοί επί Τουρκοκρατίας είχαν προτιµήσει να διαµένουν. Εδώ µας περιµένουν στενά, γραφικά σοκάκια, κτήρια βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής και καµάρες, ενώ τα πλακόστρωτα στενάκια µε τα επιβλητικά κτήρια αποτελούν ένα παραµυθένιο σκηνικό για ροµαντικές περαντζάδες µε αύρα µιας άλλης εποχής. Η ιδιαίτερη αυτή ατµόσφαιρα συµπληρώνεται από µικρά µαγαζιά µε αναµνηστικά, ιστορικά ξενοδοχεία και παραδοσιακά cafés, δηµιουργώντας έναν µυστηριακό λαβύρινθο που µας προ(σ)καλεί να χαθούµε στα δαιδαλώδη δροµάκια του.

Πηγή: Best in travel Chania 2016

Cover Chania mag 2016_4,90€_low

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ