ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Λευκά Όρη
Πρόκειται για τις πολυτραγουδισµένες Μαδάρες, όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι (σηµαίνει «γυµνές», εξαιτίας του απόκρηµνου, άνυδρου εδάφους τους), οι οποίες σχηµατίζουν µια επιβλητική οροσειρά µήκους 60 χλµ. Διαθέτουν περισσότερες από πενήντα συνολικά κορφές, από τις οποίες ψηλότερη είναι οι Πάχνες (2.454 µ.). Εδώ συναντάµε τοπία ιδιαίτερης οµορφιάς, µεταξύ των οποίων και εκπληκτικά φαράγγια, όπως το ξακουστό Φαράγγι της Σαµαριάς.

myth046

Μονή Αγίας Τριάδος
Η Αγία Τριάδα Τζαγκαρόλων (ή Μουρτάρων) είναι το πιο γνωστό µοναστήρι της Κρήτης. Το συναντάµε 16 χλµ. ΒΑ των Χανίων. Η ονοµασία του οφείλεται στους Βενετούς µοναχούς Ιερεµία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλο, οι οποίοι ασπάστηκαν την Ορθοδοξία και φρόντισαν για την ανοικοδόµησή του. Η αρχιτεκτονική του ξεχωρίζει µε τους δωρικούς κίονες στην πρόσοψη, ενώ έχει γίνει γνωστό επίσης για την παραγωγή λαδιού και κρασιού (Μοναστηριακός Οίκος Αγίας Τριάδας). Είναι επισκέψιµο από τις 08:00 έως τη δύση του ηλίου.

myth042

Δηµοτική Αγορά
Πλατεία Αγοράς (Χατζηµιχάλη Γιάνναρη –η κύρια είσοδος από την πλευρά της Πλατείας– & Τσουδερών η δεύτερη) / Agora Sq. (Chatzimichali Giannari Str. – the main entrance faces the Square – the second entrance is on Tsouderon Str.)
Κατασκευάστηκε εν µέσω των τειχών της Ενετικής Περιόδου έχοντας ως πρότυπο τη σκεπαστή αγορά της Μασσαλίας και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο εν έτει 1913! Το κτίσµα της διαθέτει σταυροειδές σχήµα, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο και περιλαµβάνει ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία και οπωρολαχανοπωλεία, παντοπωλεία, συνολικά 76 καταστήµατα σε 4.000 τ.µ. Εκτός του ότι εδώ µπορεί κανείς να προµηθευτεί µε τα πιο φρέσκα και ποιοτικά ντόπια προϊόντα, έχει τη δυνατότητα να συναντήσει επίσης παραδοσιακά καφενεία, µαγειρεία και πατσατζίδικα. Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σάβ. 08:00-17:00, Τρ., Πέµ., Παρ. 08:00-21:00.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

myth028

Μονή Γουβερνέτου
Χτισµένη από το 1537, είναι από τις παλαιότερες µονές του νησιού. Βρίσκεται πολύ κοντά (περίπου 5 χλµ.) στη Μονή Αγίας Τριάδος, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου. Εξωτερικά µοιάζει µε ενετικό κάστρο µε τους πύργους, που χρησίµευαν για την άµυνα απέναντι στους επιδροµείς, ενώ είναι αφιερωµένη στην Κυρία των Αγγέλων. Η πρόσοψη προκαλεί εντύπωση µε τα τερατόµορφα ανάγλυφα από την περίοδο του Μπαρόκ και της Αναγέννησης. Η µονή έχει δύο παρεκκλήσια και µουσείο, ενώ πολλοί επισκέπτονται από εδώ τη διάσηµη Αρκουδοσπηλιά, µε εκκλησάκι που είναι αφιερωµένο στην Παναγία. Επισκέψιµη 09:00-12:00 & 17:00-19:00 (εκτός από Τετ. & Παρ.).

myth060

myth059

Ασή Γωνιά
Η ονοµασία του ιστορικού αυτού ορεινού χωριού είναι τουρκικής προέλευσης και σηµαίνει «Γωνιά των αποστατών ή των παλικαράδων». Βρίσκεται στα σύνορα του νοµού Χανίων µε το νοµό Ρεθύµνου, στο Δήµο Αποκορώνου. Εδώ, σε ετήσια βάση, ανήµερα του Αϊ-Γιώργη διεξάγεται πανηγύρι, όπου λαµβάνει χώρα ένα ξεχωριστό έθιµο: Oι βοσκοί της περιοχής συγκεντρώνουν τα κοπάδια τους στο εκκλησάκι του αγίου, για να ευλογηθούν από τους ιερείς! Αρµέγουν τα ζώα τους και το γάλα µοιράζεται επιτόπου σε ντόπιους και επισκέπτες, ενώ έπεται γνήσιο κρητικό γλέντι!

myth047

Εκκλησία Αγίου Ιωάννου Προδρόµου
Καθ’ οδόν για την περίφηµη παραλία της Φαλάσαρνας, πολύ κοντά στoν Κίσσαµο, ερχόµαστε αντιµέτωποι µε ένα… θέαµα που εντυπωσιάζει: ένα πανέµορφο, µικρό εκκλησάκι σφηνωµένο, στην κυριολεξία, κάτω από έναν υπερµεγέθη βράχο, το οποίο είναι αφιερωµένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδροµο. Από µια επιγραφή µαθαίνουµε ότι στο ίδιο σηµείο υπήρχε κάποιος ναός του 10ου αιώνα, ο οποίος καταστράφηκε από τους Τούρκους.

myth037

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ