Θεµατικός τουρισµός, ιατρικός, εναλλακτικός, vintage, περιπετειώδης, κοινωφελής… Το ταξίδι ορίζει νέες τάσεις και ξεπερνά κατά πολύ τα συµβατικά πλαίσια…!

ΕΡΕΥΝΑ-KEIMΕNO: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ ([email protected])

Κρουαζιέρα σε ποτάµι

Είτε προτιµάτε ένα σύγχρονο σκάφος σε µια κρουαζιέρα στον Ρήνο είτε κάτι λίγο πιο εκκεντρικό, όπως κρουαζιέρα στον Βόλγα µε σοβιετικής εποχής… προλεταριακό πλοίο, το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριµένη δραστηριότητα έχει γίνει από τα πιο hot ταξιδιωτικά trends και οι επιλογές είναι πολλές! Για παράδειγµα, στο Λάος, η εταιρεία Mekong Sun πραγµατοποιεί µια διαδροµή (µε maximum 28 επιβάτες) κατά µήκος του -κάποτε απροσπέλαστου- τµήµατος του ποταµού Mekong από το Luang Prabang (Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO) στο Golden Triangle («Χρυσό Τρίγωνο»), όπου ενώνονται η Ταϊλάνδη, το Λάος και η Μιανµάρ, ανάµεσα σε βουνά και ζούγκλες.

Θεραπευτικές διακοπές

Η έννοια της «ευεξίας» έχει γίνει ένα από τα πιο σηµαντικά κίνητρα στα ταξίδια. Ολόκληρα τµήµατα και εγκαταστάσεις εκατοντάδων τετραγωνικών µέτρων µέσα σε πολυτελή ξενοδοχεία (ή και αυτόνοµα) προσφέρουν πληθώρα θεραπειών και περιποίησης στους ταξιδιώτες που επιλέγουν να συνδυάσουν διακοπές µε εναλλακτικές ή µη θεραπείες, οι οποίες συµβάλλουν ενεργά στη βελτίωση της υγείας. Η γιατρός Elisabeth Ixmeier είναι πρωτοπόρος στον συγκεκριµένο χώρο, ως ιδρυτής του concept θεραπευτικού τουρισµού «Healing Hotels of the World» – που περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, το Kamalaya στο νησί Koh Samui στην Ταϊλάνδη και το Rancho La Puerta στο Μεξικό, φηµισµένα για τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Όποιες κι αν είναι οι προτιµήσεις σας, επιλογές υπάρχουν… Από το να χάσετε βάρος «κλεισµένοι» στο Lanserhof της Αυστρίας κάτω από αυστηρή πειθαρχία και ιατρική επίβλεψη µέχρι το -λιγότερο σκληροπυρηνικό- Ananda, ένα ήσυχο spa στα Ιµαλάια, κοντά στο Rishikesh της Ινδίας, οι θεραπευτικές… διακοπές ήρθαν για να µείνουν!

Vintage ταξίδια µε τρένο

Ή, διαφορετικά,… slow travel! Η γερµανική σιδηροδροµική εταιρεία Deutsche Bahn πιστεύει στη γοητεία των vintage τρένων και το Trans Europe Express Train Rheingold, από τη δεκαετία του 1960, είναι το στολίδι της. Το κοµψό τρένο, µε την πολυτελή τραπεζαρία και τον γυάλινο θόλο, ταξιδεύει ανά την Ευρώπη, περνάει από χωριά και εξοχές, ενώ κάνει στάσεις σε κοσµοπολίτικες πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου οι επιβάτες συνήθως διανυκτερεύουν σε deluxe ξενοδοχεία µέχρι το επόµενο πρωί. Το ταξίδι µε το σιδηρόδροµο έγινε, επίσης, ξανά trend στην Αµερική. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συµπεριέλαβε στον κρατικό προϋπολογισµό 8 δις δολάρια για το σιδηροδροµικό σύστηµα, ώστε να ενισχυθεί τα επόµενα χρόνια ο συγκεκριµένος τρόπος ταξιδιού.

Κοινωφελής τουρισµός

shutterstock_249626860Ο τουρισµός «κοινωνικής ευθύνης» σε όλες του τις εκφάνσεις, από τον οικοτουρισµό και τα eco hotels µέχρι τον εθελοντισµό, συνεχίζει να κερδίζει σε δηµοτικότητα. Μια ταξιδιωτική εταιρεία στη Νέα Υόρκη προτείνει στους πελάτες της τον… αλτρουισµό, µε tailor-made ταξίδια σε δηµοφιλείς διεθνείς προορισµούς. Με βασική αρχή ότι «δεν µπορούµε να κάνουµε ταξίδια και να µένουµε σε ξενοδοχεία 5* και την ίδια στιγµή να µην αναγνωρίζουµε τη φτώχεια έξω από το παράθυρό µας», ο ιδρυτής της εταιρείας, John Dean, υποστηρίζει ότι, αντί να µοιράζουµε χρήµατα µε τη λανθασµένη λογική του «δώρου», µπορούµε να στηρίξουµε τις προσπάθειες τοπικών µη κερδοσκοπικών οργανισµών. Πολλοί ταξιδιώτες έχουν πάει σε µέρη όπως το Βιετνάµ και η Καµπότζη και έχουν συνδυάσει την εµπειρία µε την ουσιαστική, ανιδιοτελή προσφορά. Στην πραγµατικότητα, αυτό δεν είναι εθελοντισµός. Η πραγµατική επαφή µε τους ντόπιους και τις ανάγκες τους και η συµβολή σε λύσεις για τα προβλήµατά τους µπορεί να είναι απλώς τρόπος σκέψης και στάση ζωής, µέρος του ταξιδιού µας.

Ιατρικός τουρισµός

Διακοπές… για εγχείρηση; Κι όµως, µπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιµούν να συνδυάσουν ένα ταξίδι µε ιατρικούς σκοπούς, όπως µια χειρουργική επέµβαση (για αισθητικούς ή µη λόγους). Σκεφτείτε ότι στην Ταϊλάνδη ο µεγαλύτερος πάροχος υγειονοµικής περίθαλψης, το Bangkok Dusit Medical Services, διαθέτει 12 (!) νοσοκοµεία -από την Μπανγκόκ µέχρι τα τροπικά νησιά Phuket και Koh Samui- µε τιµές σχετικά προσιτές (π.χ. βλεφαροπλαστική $1.500, λιποαναρρόφηση $2.500) αλλά και δωµάτια υπερπολυτελή, εξυπηρετώντας άψογα αυτού του είδους τον τουρισµό. Μερικές από τις σουίτες των ασθενών διαθέτουν ανέσεις luxury ξενοδοχείου, αν και υπάρχει πρόσθετη αµοιβή (έως και $400 την ηµέρα) για διαµονή σε αυτές, αµοιβή που περιλαµβάνει νοσηλευτική φροντίδα και γεύµατα.

Γαστρονοµικός τουρισµός

Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες ανάµεσα στα κίνητρα επιλογής του προορισµού τους µπορεί να έχουν και εκείνο της γαστρονοµίας. Και επειδή αυτού του είδους ο τουρισµός υπάρχει εδώ και χρόνια, η τελευταία εξέλιξη αφορά σε γεύσεις δηµιουργηµένες από διάσηµους chefs, οι οποίοι ετοιµάζουν τα βραβευµένα πιάτα τους και «προσαρµόζουν» το ταλέντο τους σε πιο casual και «προσιτά» εστιατόρια, απευθυνόµενοι σε πολύ µεγαλύτερη µερίδα κόσµου, µέσω της ανάπτυξης των συγκεκριµένων γαστρονοµικών concepts σε µια σειρά χώρες. Τώρα πια µπορείτε να απολαµβάνετε gourmet προτάσεις χωρίς αυτό να συνεπάγεται µια τεράστια χρέωση! Ένας από τους πρωτοπόρους είναι ο βραβευµένος σεφ José Andrés, µε το νέο fast-casual restaurant Beefsteak στην Ουάσιγκτον. Και ενώ είναι γνωστός για τη healthy βάση των γευστικών ιδεών του, το concept δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε χορτοφάγους αλλά έχει σκοπό να συστήσει ένα πιο υγιεινό µενού σε ευρύτερο κοινό. Ενώ και ο διάσηµος σεφ Joshua Skenes, από το Σαν Φρανσίσκο, µε 3 αστέρια Michelin, έχει επίσης υιοθετήσει αυτή την ιδέα.

Διαβάστε ακόμα:  Ταξίδι στα «μαγικά» Κύθηρα - Στο νησί της Αφροδίτης και του Έρωτα

Local εµπειρίες

shutterstock_153229532Και εννοούµε ουσιαστικές! Σίγουρα, ταξιδεύοντας σε µια άλλη χώρα, ερχόµαστε σε επαφή µε τις τοπικές συνήθειες, αλλά αυτό δεν σηµαίνει απαραίτητα ότι τις γνωρίζουµε ή τις βιώνουµε. Η πραγµατική επικοινωνία µε την τοπική παράδοση είναι ένα από τα µεγαλύτερα trends των τελευταίων χρόνων. Πολλές είναι πλέον οι adventure ταξιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν πακέτα και tailor-made trips ώστε οι ταξιδιώτες να µπορέσουν να δουν τον τόπο που επισκέπτονται µέσα από τα µάτια των ντόπιων, βιώνοντας καθηλωτικές εµπειρίες και την επαφή µε τους ανθρώπους. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αυτού του τοµέα είναι προσαρµοσµένες στις αντίστοιχες απαιτήσεις για local εµπειρίες, όπως είναι, µεταξύ άλλων, µια «γεύση» από την τοπική κουζίνα, µε ντόπιους οικοδεσπότες που αγαπούν να µαγειρεύουν, ή η διαµονή σε ένα τοπικό σπίτι, για όσους επιθυµούν να ζήσουν πραγµατικά σαν ντόπιοι ενώ κάνουν διακοπές.

Adventure travel

shutterstock_198556997Ο εναλλακτικός τουρισµός που περιλαµβάνει περιπέτεια και πρωτόγνωρες εµπειρίες σε µέρη άγνωστα, που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, είναι ίσως στην κορυφή της λίστας µε τα νέα trends. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιδιώκουν να συνδυάσουν τις διακοπές µε εµπειρίες ζωής σε ένα ταξίδι που θα θυµούνται για πάντα. Πολλές εταιρείες διοργανώνουν αποδράσεις όπως αναρρίχηση στο Κιλιµάντζαρο ή rafting ή καταδύσεις και τόσα ακόµα, αντιλαµβανόµενες την ανάγκη και την απαίτηση για περιπέτεια! Αυτού του είδους ο τουρισµός συνδυάζεται πλέον και µε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για παράδειγµα, η αναρρίχηση στη «στέγη της Αφρικής» την Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) έχει σκοπό τη συγκέντρωση χρηµάτων (περίπου $10.000) για την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραµµάτων για γυναίκες στην Κένυα και την Τανζανία!

Οικογενειακά ταξίδια για όλες τις ηλικίες

Ξεχάστε τα µοναχικά ταξίδια! Η ισχυρή τάση τώρα θέλει όλη την οικογένεια µαζί. Μέχρι πρόσφατα, οι οικογένειες συνήθιζαν να ξοδεύουν τον κοινό χρόνο τους ίσως στην παραλία -στην καλύτερη περίπτωση-, αλλά τώρα πια φαίνεται η τάση των οικογενειών για αποδράσεις να ενισχύεται, µε έµφαση στις εκπαιδευτικές ταξιδιωτικές εµπειρίες. Μια τέτοια εµπειρία µπορεί να φέρει αδέλφια, γονείς και παππούδες µαζί, για να ζήσουν µοναδικά κοινά βιώµατα, όπως π.χ. ένα σαφάρι στην Αφρική, ή, την ίδια στιγµή που κάποιος απολαµβάνει κάποια extreme δραστηριότητα, τα υπόλοιπα µέλη της οικογένειας να έχουν όλες τις ανέσεις σε ένα πολυτελές θέρετρο.

Hi-tech hotels

Ότι η τεχνολογία είναι µέρος της ζωής µας είναι αναµφισβήτητο. Το ότι εξελίσσεται καθηµερινά επίσης. Το ότι έχει θέση σε όλες τις δραστηριότητές µας -άρα και στο ταξίδι- δεν θα µπορούσε να παραβλεφθεί. Πολλά ξενοδοχεία, λοιπόν, σε προσφιλείς προορισµούς υιοθετούν µια άκρως hi-tech εξυπηρέτηση. Το απλό κλειδί δωµατίου ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν… Το check in, το check out, η πρόσβαση σε χώρους, οι παραγγελίες φαγητού και ποτού γίνονται -και πληρώνονται- µέσω smartphone! Υπάρχουν ξενοδοχεία που δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να κάνουν check in και να έχουν πρόσβαση στα δωµάτιά τους µέσω του τηλεφώνου τους και µάλιστα αυτό θεωρείται πλέον συνηθισµένο. Το περασµένο καλοκαίρι, η Hilton Worldwide εισήγαγε µια παρόµοια keyless υπηρεσία. Επίσης, τα καταλύµατα, υποστηρίζοντας τη χρησιµότητα των social media και της online επικοινωνίας, διαθέτουν στους ενοίκους τους παντός τύπου gadgets και παροχές υψηλής τεχνολογίας, συµβαδίζοντας απόλυτα µε τις τάσεις της εποχής.

Pop culture τουρισµός

H τάση συνάντησης του τουρισµού µε την ποπ κουλτούρα είναι περισσότερο από εµφανής τα τελευταία χρόνια. Οι ταινίες και η τηλεόραση παίζoυν µεγάλο ρόλο στην επιλογή του επόµενου προορισµού πολλών ταξιδιωτών. Είτε πρόκειται για το «Frozen», το blockbuster της Disney, που εµπνέει τους fans του να συρρέουν στη Νορβηγία σε αναζήτηση χιονισµένων φιορδ και κάστρων από πάγο, είτε για το «Game of Thrones», του οποίου οι fans επιδιώκουν να δουν τους πρωταγωνιστές από κοντά, η ποπ κουλτούρα έχει γίνει ένα ακόµα τουριστικό trend το 2015!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ