Νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η μακρόχρονη έκθεση των ανθρώπων στον θόρυβο των αεροπλάνων και κυρίως τις βραδινές ώρες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακής αρρυθμίας και το εγκεφαλικό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για 420 ανθρώπους με μέση ηλικία 67 ετών, που το 2013 ζούσαν κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου κάθε μέρα απογειώνονται και προσγειώνονται έως 600 αεροπλάνα.

Τα επίπεδα θορύβου εκτιμήθηκαν με βάση τους ταχυδρομικούς κωδικούς των οικιών των συμμετεχόντων, οι οποίοι ζούσαν σε απόσταση έως τεσσάρων χιλιομέτρων περίπου από το αεροδρόμιο.

Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (49%) ήταν εκτεθειμένοι σε περισσότερα από 55 ντεσιμπέλθορύβου τη μέρα (7 το πρωί έως 11 το βράδυ), ενώ περίπου ένας στους τέσσερις (το 27%) σε πάνω από 45 ντεσιμπέλ τα βράδια. Εκτός από τα αεροπλάνα, περίπου ένας στους δέκα (11%) ήταν εκτεθειμένος επίσης σε σημαντικό θόρυβο άνω των 55 ντεσιμπέλ από την κίνηση στο δρόμο.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι για κάθε δέκα παραπάνω ντεσιμπέλ θορύβου από τα αεροπλάνα τα βράδια, αυξάνεται κατά 69% ο κίνδυνος υπέρτασης ενός ανθρώπου. Επίσης, ο βραδινός θόρυβος από τα αεροπλάνα σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή αρρυθμία.

Παράλληλα, αυξημένος εμφανίστηκε, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, χωρίς ωστόσο να είναι στατιστικά σημαντικός. Από την άλλη, η συσχέτιση ανάμεσα στον θόρυβο από την κίνηση των οχημάτων και την υγεία ήταν πολύ πιο αδύναμη, σύμφωνα με την μελέτη. Ακόμη, δεν διαπιστώθηκε κάποια σχέση ανάμεσα στον θόρυβο των αεροπλάνων και στο έμφραγμα ή στο διαβήτη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έρευνά τους αναδεικνύει μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ θορύβου και καρδιαγγειακής υγείας, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο και μέχρι να γίνουν νέες μελέτες.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο βρετανικό περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine». Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από την Ελλάδα, τη Βρετανία και την Ολλανδία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας Κλέα Κατσουγιάννη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του King’s College του Λονδίνου.

πηγή:airnews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ