Τιμισοάρα: Το
Ενημερώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2020, 16:17

Είναι κυρίως γνωστή, ως η πρώτη πόλη της Ρουμανίας που επαναστάτησε -το 1989- κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος του Νίκολαε Τσαουσέσκου, όπως και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε μία εβδομάδα αργότερα και ανακηρύχθηκε η πρώτη Ελεύθερη Πόλη στις 20 Δεκεμβρίου 1989.

- Advertisement -

Η Τιμισοάρα, όμως, πρωτεύουσα της επαρχίας Τίμις, καθώς και το βασικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στη Δυτική Ρουμανία, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το “στολίδι” της Δυτικής Ρουμανίας.

Τιμισοάρα: Το "στολίδι" της Δυτικής Ρουμανίας θα σας κατακτήσει!

Το κέντρο της πόλης αποτελείται κυρίως από κτίρια της εποχής της Αυστριακής Αυτοκρατορίας -εξάλλου, η Τιμισοάρα υπήρξε στο παρελθόν (το 1718) πρωτεύουσα του Βανάτου του Τέμεσβαρ, μιας ξεχωριστής επαρχίας του οίκου των Αψβούργων. Η πόλη είναι γεμάτη με μπαρόκ κτίρια, εντυπωσιακά κάστρα και μοναδικούς χώρους πρασίνου, τα οποία “κλέβουν” κατευθείαν την προσοχή του επισκέπτη.

Διαβάστε ακόμα: Κραϊόβα, η αρχόντισσα της Ρουμανίας!

Το ψηλότερο κτίριο είναι ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός με 96 μέτρα και το ψηλότερο κτίριο γραφείων είναι το Fructus Tower με 65 μέτρα. Άλλα εντυπωσιακά κτίρια είναι το Οικονομικό Κέντρο Asirom, το Κέντρο Bosch και το Ξενοδοχείο Continental.

Η παλιά πόλη αποτελείται από αρκετές ιστορικές ζώνες: Τσετάτε, Ιοσεφίν, Ελισάμπετιν, Φάμπρικ, καθώς και από πολλά bars, clubs και εστιατόρια, πού έχουν ανοίξει στην παλιά Μπαρόκ πλατεία Ουνιρίλ.

Αξιοθέατα

Η Τιμισοάρα είναι μία καθ΄ όλα φιλόξενη και πλούσια σε εμπειρίες πόλη. Εάν βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε να δείτε τον ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, τον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου, την Πλατεία Βικτοριέϊ, την Συναγωγή του Φρουρίου, την Πλατεία Ελευθερίας, το Μέγαρο Ντεσάν και το Μπαρόκ Μέγαρο.

Κάνετε μία ρομαντική βόλτα στο πάρκο Roses και τον Βοτανικό Κήπο, καθώς και στο Κανάλι του ποταμού Bega.

Ως πολιτισμικό κέντρο της Δυτικής Ρουμανίας, η Τιμισοάρα επιφυλλάσσει εκπλήξεις και για τους λάτρεις της τέχνης. Επισκεφθείτε την Φιλαρμονική Βανάτου της Τιμισοάρα, την Ρουμανική Οπερα, το Εθνικό Θέατρο, το Κουκλοθέατρο, αλλά και το Γερμανικό και Ουγγρικό Θέατρο.

Από την άλλη δεν της λείπουν τα Μουσεία και οι χώροι πολιτισμού. Μπορείτε περιηγηθείτε στα Μουσεία της Τέχνης, του Χωριού Βανάτου, της Επανάστασης Δεκεμβρίου 1989, καθώς και του Ορθόδοξου Μητροπολιτικού Καθεδρικού. Σημειώστε στην agenda σας μία επίσκεψη στην Συλλογή Τέχνης της Σερβικής Επισκοπής και στον Zωολογικό Κήπο.

Η πόλη θα είναι Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Διαβάστε ακόμα5+1 υπέροχα αξιοθέατα για να γνωρίσετε την Ρουμανία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ