Εµείς οι Έλληνες έχουµε µια κακή συνήθεια,όταν αποφασίζουµε να ταξιδέψουµε ταυτόχρονα µεταφέρουµε και όλα µας τα κουσούρια και τις συµπεριφορές στο ταξίδι µας. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές τρελαινόµαστε, όταν οι άλλοι δεν µπορούν να µας καταλάβουν και µας συµπεριφέρονται µε αναίδεια, αδιαφορία και σε πολλές περιπτώσεις ακόµη και µε θυµό.
Για να µην είσαστε, λοιπόν, Ελληνάρες εκεί που πηγαίνετε, διαβάστε µερικές χρήσιµες συµβουλές του savoir vivre για να αποκτήσετε τη συµπεριφορά ενός καλού ταξιδιώτη. Προσοχή: τις συγκεκριµένες πληροφορίες δεν θα τις διαβάσετε σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό και σε κανένα site. Προέρχονται από την προσωπική µου εµπειρία, που επιθυµώ να µοιραστώ µε τους συνταξιδιώτες µου στο travelstyle.gr.

Διαβάστε ακόμα: Ο Τάσος Δούσης μάς συμβουλεύει για τις 5 κορυφαίες low cost αεροπορικές εταιρείες
• Αίγυπτος-Ιορδανία.

Γενικά στις µουσουλµανικές χώρες απαγορεύεται να έλθετε σε επαφή µε το γυναικείο φύλο και, ιδιαίτερα, µε εκείνες τις γυναίκες που έχουν καλυµµένο σώµα και κεφάλι µε την περίφηµη µπούρκα! Όχι µόνο απαγορεύεται να τους απλώσετε το χέρι για χειραψία, αλλά θεωρείται και τεράστια προσβολή αν τις κοιτάξετε για πάρα πολλή ώρα. Μάλιστα, αν το βλέµµα σας γίνει επίµονο, εκτός από τα µπινελίκια του Μουσουλµάνου, θα νιώσετε και τη δύναµη του µαχαιριού ή, εάν είστε τυχεροί, απλά του µπαστουνιού. Άρα, όταν βλέπετε κυρίες µε µπούρκα το βλέµµα χαµηλά και παρατηρήστε µε σεβασµό και προσοχή.
• Μουσουλµανικές χώρες γενικά. Προσπαθήστε όταν κάνετε χειραψία µε τους άντρες, να µην πιάνετε ποτέ το αριστερό τους χέρι… Το συγκεκριµένο χέρι στο µουσουλµανικό κόσµο το χρησιµοποιούν για την… τουαλέτα. Για όσους δεν καταλάβανε, δεν χρησιµοποιούν απλά χαρτί, αλλά ξεπλένονται µε νερό και µε το χέρι τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν χρησιµοποιούν ποτέ το συγκεκριµένο χέρι στο φαγητό.

•Βραζιλία.

Σε όλο τον κόσµο όταν θέλουµε να πούµε ΟΚ αντίχειρας και δείκτης σχηµατίζουν κύκλο, στη Βραζιλία όµως το συγκεκριµένο µήνυµα σηµαίνει, πολύ απλά, συνουσία. Όταν δηλαδή από µακριά θέλεις να ζητήσεις από µια µουλάτα να συνευρεθείτε, κάνεις το συγκεκριµένο σχήµα. Μην δοκιµάσετε να το κάνετε σε έναν άντρα ή σε ένα παιδάκι. Θα σας πάρει για µισότρελο και θα φωνάξει την αστυνοµία.

 

• Ιαπωνία.

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το γέλιο, και ιδιαίτερα το γέλιο που ακούγεται σε απόσταση 5 µέτρων, δεν θεωρείται απλά αγένεια αλλά κυρίως βλακεία. Στην Ιαπωνία όταν σε βλέπουν να χασκογελάς, γυρίζουν το πρόσωπό τους µε απέχθεια. Οι Ιάπωνες ξεσκίζονται στο γέλιο όταν πιούνε κανένα δύο ποτηράκια, εκεί δεν τους κρατάει κανένας.
• Ταϊλάνδη.

Αυτό που θα σας πω τώρα µπορεί να σας φανεί απίστευτο, είναι όµως αληθινό. Στη συγκεκριµένη χώρα το να ανακαλύψει κάποιος «θησαυρό» στη µύτη του και να αρχίζει να σκαλίζει, θεωρείται συνήθεια υγιεινής. Δεν παρεξηγείται, δεν σχολιάζεται, δεν το βρίσκουν καν αποκρουστικό.
• Γερµανία.

Στη χώρα της Μέρκελ, και ιδιαιτέρως στο βορρά, το ρέψιµο θεωρείται δείγµα ευχαρίστησης του γεύµατος που έχει προσφερθεί στον επισκέπτη. Συγκεκριµένα, εάν σε καλέσουν σε κάποιο χωριό της Βαυαρίας, σε κεράσουν λουκάνικα, κότσι, µπύρα και εσύ δεν ρευτείς θα το θεωρήσουν µεγάλη προσβολή. Εντάξει, µην το παρακάνετε όµως κιόλας, να είστε λίγο διακριτικοί.
• Τυνησία.

Αν έχετε συνηθίσει να απλώνετε τα πόδια σας και να κάθεστε σταυροπόδι, στην Τυνησία να αλλάξετε συνήθειες. Το άπλωµα των ποδιών προς τα εµπρός, έτσι ώστε να φαίνεται η σόλα των παπουτσιών στους απέναντι, απαγορεύεται διά ροπάλου. Οι Τυνήσιοι το θεωρούν πολύ µεγάλη αγένεια και προσβολή στο πρόσωπό τους.
• Ρώµη.

Οι Ιταλοί είναι καλοί άνθρωποι και µας µοιάζουν σε πάρα πολλά πράγµατα. Τους εκνευρίζει όµως αφάνταστα να αγγίζετε τα ρούχα στις µπουτίκ και, επίσης, να παραγγέλνετε εσπρέσο ή καπουτσίνο µετά τις 12 το µεσηµέρι. Κατεβάζουν κάτι µούτρα µέχρι το Πάνθεον.
• Κίνα.

Έχουν πολλές παραξενιές, όµως µην κάνετε αστειάκια µε το θάνατο. Μην πάτε δηλαδή καµιά επίσκεψη και κρατάτε λευκά τριαντάφυλλα. Τα συγκεκριµένα λουλούδια συµβολίζουν το θάνατο. Επίσης, φροντίζετε στα εστιατόρια που πηγαίνετε στην Κίνα να µην αδειάζετε εντελώς τα πιάτα σας. Οι άνθρωποι νοµίζουν ότι δεν χορτάσατε και σερβίρουν φαγητό µέχρι να σκάσετε. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να πάτε σε εστιατόριο, να παραγγείλετε, να έρθουν τα πιάτα, να τα «καθαρίσετε» και εκεί που περιµένετε το επιδόρπιό σας να σας ξαναφέρουν µία από τα ίδια, επειδή πιστεύουν ότι δεν χορτάσατε.

Διαβάστε ακόμα: Ο Τάσος Δούσης μάς αποκαλύπτει 10 διαμάντια στην Ευρώπη
Αντιλαµβάνεστε ότι θα µπορούσα να σας γράψω βιβλίο ολόκληρο µε το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε δεκάδες χώρες του κόσµου. Πιστεύω αυτά τα λίγα που σας έδωσα να σας κάνουν να καταλάβετε ότι ο κάθε λαός που µας δέχεται ως επισκέπτες έχει τις δικές του συνήθειες, τις οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να σεβόµαστε. Έτσι θα περάσουµε και όµορφα στο ταξίδι µας και δεν θα κινδυνέψουµε να µας παρεξηγήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ