Από τις αρχές του 2017, τα ενοικιαζόμενα μέσω του Airbnb σπίτια στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 500%. Κάποιοι λένε ότι αυτό θα καταστρέψει την πόλη.

Αποτέλεσμα εικόνας για αθηνα γειτονιες

Πέρυσι το καλοκαίρι, ο 25χρονος Νίκος Τσοπανάκης εργαζόταν σε μία εταιρεία για 500 ευρώ τον μήνα. Έβγαζε τα έξοδα του μήνα με δυσκολία. Προσπαθώντας να αυξήσει το εισόδημά του, σκέφτηκε να ανεβάσει στο airbnb ένα ανεκμετάλλευτο νεοκλασικό που διατηρούσε η οικογένειά του στην Πλάκα. Μετά από λίγες ημέρες, οι πρώτοι τουρίστες πέρασαν το κατώφλι του νεοκλασικού με θέα την Ακρόπολη. «Μέσα σε μόλις δύο μέρες έβγαλα πάνω από ένα μηνιάτικό μου», λέει ο Νίκος. Δεν το πολυσκέφτηκα. Παραιτήθηκα αμέσως από τη δουλειά μου και αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με το Airbnb».

9 άγνωστοι παράδεισοι στην Ελλάδα, για λίγους και καλούς! (Photos)

Το Airbnb άλλαξε ριζικά τη ζωή του Νίκου. Χάρη στα χρήματα που αποταμίευσε από την ενοικίαση του νεοκλασικού, κατάφερε να αγοράσει ένα δεύτερο σπίτι στο ιστορικό κέντρο, το οποίο αμέσως έβαλε στην πλατφόρμα. Σήμερα διαχειρίζεται συνολικά πέντε ακίνητα. «Άνθρωποι που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό, μου ζήτησαν να βάλω τα σπίτια τους στο Airbnb, ώστε να τα εκμεταλλευτούν οικονομικά και να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα». Σήμερα, ο Νίκος Τσοπανάκης είναι επικεφαλής της εταιρείας House of Athens , η δραστηριότητα της οποίας αφορά αποκλειστικά σε διαχείριση ακινήτων μέσω Airbnb και άλλων ιστοσελίδων του house travelling.

Σαν τα… beach bar της Χαλκιδικής, δεν έχει! Δείτε τα 6 κορυφαία! (photos)

Εκτός από τη ζωή απλών ανθρώπων, το Airbnb  φαίνεται ότι είναι έτοιμο να μεταμορφώσει την Αθήνα. «Από τις αρχές του 2017 τα ενοικιαζόμενα μέσω του Airbnb σπίτια στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 500%», ο Νιαβής Στέφανος,μεσίτης που συνεργάζεται με το airbnb. Σήμερα, 558 άτομα στην Αθήνα διαχειρίζονται πάνω από ένα ακίνητο στο Airbnb, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μόνο την περίοδο 2013-2014 το Airbnb δημιούργησε στην πρωτεύουσα πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι περιοχές όπου σημειώνεται εκρηκτική αύξηση του Airbnb είναι η Πλάκα, το Θησείο, τα Άνω Πετράλωνα, τα Σπάτα (λόγω αεροδρομίου), το Μαρούσι (λόγω εταιρειών και πρεσβειών) και, περισσότερο από κάθε άλλη συνοικία, το Κουκάκι. Το 2015, το Κουκάκι κατείχε παγκοσμίως την πέμπτη θέση στις γειτονιές που σημειώνουν αύξηση τουριστικής κίνησης, αφού η τουριστική κίνηση σε αυτή τη συνοικία αυξήθηκε κατά 800%.

Αποτέλεσμα εικόνας για αθηνα γειτονιες

Το Airbnb φαίνεται ότι αποτέλεσε μία λύση στην κρίση που περνά η αγορά ακίνητης περιουσίας στην Αθήνα. «Πρώτα από όλα, το Airbnb είναι ένα ζήτημα ανάγκης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων», λέει ο Νίκος Τσοπανάκης. «Παραδοσιακά οι περισσότεροι Έλληνες έχουν τουλάχιστον ένα ιδιόκτητο σπίτι. Με την κρίση και την αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία, αρχίσαμε σταδιακά να καταλαβαίνουμε ότι κανένα ακίνητο δεν μπορεί να παραμένει ανεκμετάλλευτο. Σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, το Airbnb προσέφερε μία εξαιρετική ευκαιρία εκμετάλλευσης ακινήτων που διαφορετικά θα παρέμεναν ακατοίκητα, θα σάπιζαν και θα ήταν ένα φορολογικό βάρος για τους ιδιοκτήτες».

Επιστροφή στη φύση! Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα! (Photos)

Σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 68% από τους οικοδεσπότες δηλώνουν ότι βασίζονται στα έσοδα που έχουν από το Airbnb για να συνεχίσουν να διαμένουν στο σπίτι τους, ενώ ένας στους τέσσερις τουρίστες λέει ότι δεν θα επισκεπτόταν την Αθήνα χωρίς την πλατφόρμα. Η αύξηση του τουρισμού στην Αθήνα χάρη στο Airbnb «έχει φέρει νέα ζωή σε συνοικίες της Αθήνας που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν πεθαμένες», λέει στο ο Σταύρος Μ., ο οποίος διαχειρίζεται τέσσερα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. «Έχω ζήσει από μικρός το Κουκάκι και για πρώτη φορά βλέπω παντού να ανοίγουν επιχειρήσεις, απλώς και μόνο επειδή εκεί έχει αυξηθεί πολύ το Airbnb».

Αποτέλεσμα εικόνας για αθηνα γειτονιεςΜε 20 ευρώ, έχεις θέα την Ακρόπολη

Εκτός από τα έσοδα, οι υποστηρικτές της οικονομίας διαμοιρασμού βλέπουν στο Airbnb και έναν ποιοτικότερο τουρισμό. «Αντί για τον “κρύο” χώρο των ξενοδοχείων, οι επισκέπτες της Αθήνας μπορούν μέσω του house travelling να βρουν ένα πιο ήσυχο και οικογενειακό περιβάλλον. Ζουν αυθεντικότερα και βλέπουν την πόλη “από μέσα”, ως πραγματικοί locals. Το Airbnb γίνεται έτσι ένα μέσο ανταλλαγής πολιτισμών, μία ευκαιρία να επικοινωνήσουν άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες. Άσε το value for money, που με 20 ευρώ μπορείς να βρεις δωμάτιο με θέα την Ακρόπολη, κάτι αδύνατο με τα ξενοδοχεία», λέει ο Νίκος Τσοπανάκης, ενώ ο Σταύρος Μ. προσθέτει: «Το Αirbnb ταιριάζει στην αντίληψη του Έλληνα. Πάντα μας αρέσει να φροντίζουμε τα σπίτια μας και είναι σίγουρα ο καλύτερος χώρος για να φιλοξενήσουμε τους τουρίστες και να τους δείξουμε την πραγματική ελληνική φιλοξενία».

Πηγή :.vice.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ