Σε όποιον κατηφορίσει την Πέτρου Ράλλη και μπει δεξιά στο στενό, απέναντι από το Σχολείον της Ειρήνης Παππά, μοιάζει να ανοίγει ένας άλλος κόσμος. Εργοστάσια, μάντρες υλικών, μεταφορικές εταιρίες. Βοτανικός.

Διαβάστε ακόμα: Οι καλύτεροι προορισμοί δίπλα στην Αθήνα για μονοήμερες αποδράσεις

Στο άνοιγμα της πόρτας εμφανίζεται στα μάτια του πρωτάρη, ένας άλλος τόπος, μια άλλη εποχή. Εδώ ακριβώς,  με την Αθήνα να εξαπλώνεται και τον κόσμο του μόχθου να θέλει να πιεί ένα κρασί και να φάει ένα πιάτο ζεστό και φρέσκο φαγητό, το 1928 άνοιξε η ταβέρνα του Λελούδα.Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)

Οι δεκαετίες πέρασαν, τα αμπέλια και τα χωράφια της περιοχής αφανίστηκαν, το ταβερνείο του Λελούδα, εκεί, μένει όρθιο, γεμάτο. Κάθε μεσημέρι. Από ανθρώπους της περιοχής και εργαζόμενους, αντροπαρέες που κάνουν διάλειμμα ή άλλους που μόλις η δουλειά τους τέλειωσε. Το «δικό τους κρασί», είναι το μεγάλο ατού του Λελούδα. Κάτω από τα βαρέλια υπάρχει ακόμα η επιγραφή: «Τα αγνά κρασιά μας, σκορπούν κέφι και χαρά». Στα χιλιάρια βαρέλια του ο Λελούδας φτιάχνει τη δική του ρετσίνα, μην παραλείψετε να τη δοκιμάσετε.Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)

Ο κόσμος στον Λελούδα είναι χαμογελαστός. Άνθρωποι της βιοπάλης δίπλα σε φιλοπερίεργους εξερευνητές της πόλης, νεαρές παρέες και παππούδες με τα εγγόνια τους. Στα λίγα τετραγωνικά όλοι χωράνε, όλοι εξυπηρετούνται από τον Δημήτρη, τον εγγονό Λελούδα που κρατά την επιχείρηση με τη γυναίκα του, διατηρώντας κάτι από την παλιά ψυχή των μαγαζιών, που είναι φιλικά και οικογενειακά και άνετα.Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)

Το κουτούκι της οδού οδό Σαλαμινίας 12, στον Βοτανικό, είναι το μέρος που γεννήθηκε ο πατέρας του κυρίου Δημήτρη Βασίλης Λελούδας.

«Εγώ γεννήθηκα εδώ μέσα, το 1938, δίπλα στα βαρέλια και η ζωή μου, από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου είναι «ζυμωμένη» με τη ρετσίνα. Προτού πάω φαντάρος – εξηγεί ο Βασίλης Λελούδας – είχα μάθει από τον πατέρα μου την τέχνη να φτιάχνω ρετσίνα, με τη συνταγή του αλλά και με τη βοήθεια ενός βαρελά, του αείμνηστου Γιάννη Βλάχου (από το Ακρωτήρι Σαντορίνης), ο οποίος ετοίμαζε τα βαρέλια σ’ αυτό το μαγαζί, κάθε χρόνο. Ήταν συνεργάτης μας από τα 14 του χρόνια». Μετά τα πρώτα λόγια που μας είπε ο Λελούδας, ανοίγει μία πόρτα που οδηγεί στις δύο αποθήκες και λέει: «Εδώ κρύβονται τα μυστικά και τα ντοκουμέντα της αγνής ρετσίνας», έλεγε στον Πάνο Γεραμάνη.Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)

Ο κόσμος έρχεται νωρίς για φαγητό, από τις 12 άνθρωποι που έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν ξημερώματα. Όταν ο καιρός είναι καλός κάθεσαι απέξω στον ήλιο, όταν έχει κρύο όλοι σαν να γίνονται μέσα μια παρέα.

Η φωνή της Άννας ακούγεται από την κουζίνα, ο Δημήτρης χαμογελαστός εξυπηρετεί τις παρέες, τα πιάτα έρχονται και φεύγουν, μπακαλιάρος σκορδαλιά, κεφτεδάκια, σαρδέλα ή μαριδάκι, γαρίδες καλαμαράκια, τα τηγάνια έχουν πάρει φωτιά και οι κατσαρόλες αχνίζουν με τα φρεσκομαγειρευτά, γλώσσα, μοσχαράκι κοκκινιστό, ομελέτες, φάβα, μαυρομάτικα, χόρτα, πατατοσαλάτα, γίγαντες, ωραίο τυρί.Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)Το δημοφιλές οινομαγειρείο με 85 χρόνια ιστορία! (Photos)

Έχει μια χάρη το να τρως στο Λελούδα. Οι σταθεροί θαμώνες συναντιούνται συχνά και χαιρετιούνται, τα τραπέζια αδειάζουν και γεμίζουν συνέχεια. Τώρα ανοίγει και τις Κυριακές τα μεσημέρια, αξίζει να πάτε μια βόλτα σαν εξερεύνηση, να φάτε το καλό φρέσκο φαγητό, πολύ απλά, πολύ σωστά και με την παρέα σας, άνετα, αυτό που θέλουμε όταν βγαίνουμε πια έξω.

Αφήστε στους άλλους τα comfort και τα wise και τα πιάτα που βαφτίζουν το ψάρι κρέας.

Ο Λελούδας είναι σαν το σπίτι σας, πολύ θα τον αγαπήσετε.

Πηγή: thetoc.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ