Η “Rose City” είναι μια κυψέλη από χτισμένες σπηλιές, ναούς και τάφους που έχουν λαξευτεί από κόκκινο ψαμμίτη στην υψηλή έρημο της Ιορδανίας πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Κρυμμένη από το χρόνο και την αλλαγή της άμμου, η Πέτρα μιλά για έναν χαμένο πολιτισμό.

Λίγα είναι γνωστά για τους Ναβαταίους, νομαδικό λαό, του οποίου  το βασίλειο σηκώθηκε από αυτούς τους βράχους και τις κορυφές,  των οποίων ο απίστευτος πλούτος μεγάλωσε από το κερδοφόρο εμπόριο θυμιάματος. Το Raqmu ή  Πέτρα (όπως το έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες), δημιουργήθηκε ως η σημαντικότερη πόλη των Ναβαταίων, συνδέοντας καραβάνια καμήλας μεταξύ της Μεσογείου και της Αραβικής Θάλασσας, από την Αίγυπτο στη Συρία και πέρα ​​από την Ελλάδα. Ο έλεγχος της ύδρευσης  και η σχεδόν μαγική ικανότητα να εξαφανιστούν στους βράχους εξασφάλιζαν ότι οι Nαβαταίοι δεν είχαν κατακτηθεί  για αιώνες.

Ιπτάμενα ταξί σύντομα στους ουρανούς

Οι Ρωμαίοι έφθασαν στο 63 π.Χ., σηματοδοτώντας μια νέα εποχή μαζικής επέκτασης και μεγαλοπρεπούς κατασκευής, όπως το θέατρο που φιλοξένησε περισσότερους από 6.000 θεατές, καθώς και μερικές από τις πιο εντυπωσιακές προσόψεις της πόλης. Χτίστηκαν στην επιφάνεια του βράχου, το Θησαυροφυλάκιο και το Μοναστήρι, που  έχουν αναμφίβολα ελληνιστικά χαρακτηριστικά, με περίτεχνα Κορινθιακά κιονόκρανα, ανάγλυφα σχέδια αμαζόνων και φανταστικά αετώματα. Γνωρίζοντας ότι τέτοιες αρχιτεκτονικές επιτυχίες επιτεύχθηκαν με σκάλισμα από την κορυφή προς τα κάτω στα βράχια το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Αποτέλεσμα εικόνας για petra jordan

Τα μηχανικά φαινόμενα της Petra είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένου του περίπλοκου συστήματος ύδρευσης που υποστήριζε περίπου 30.000 κατοίκους. Το κανάλι άρδευσης πέφτει μόλις 12 πόδια σε μια απόσταση ενός μιλίου, ενώ οι υπόγειες δεξαμενές αποθήκευαν νερό για χρήση σε πιο ξηρές περιόδους του έτους.

Και όμως είναι η άγρια ομορφιά της Πέτρας, αυτό  που τραβάει τόσους πολλούς εκατομμύρια επισκέπτες – όλη η πόλη των ερειπίων είναι έργο τέχνης, ζωγραφισμένο σε φυσικό πέτρινο σκηνικό που αλλάζει χρώμα κάθε ώρα. Οι αποχρώσεις του κόκκινου, του μπλε και της ώχρας καλύπτουν το Silk Tomb, καθώς και τα μωασαϊκά πατώματα μιας Βυζαντινής εκκλησίας.

Τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια του κόσμου

Ο Χριστιανισμός ήρθε στην Πέτρα τον 3ο και 4ο αιώνα και άκμασε, αλλά η πόλη εξαφανίστηκε μετά από σεισμό το 366 μΧ και κάτω από τις πρώιμες Ισλαμικές δυναστείες του έβδομου αιώνα. Η Petra ανακαλύφθηκε  από τον Ελβετό εξερευνητή Johann Burckhardt το 1812 και συνεχίζει να κρατάει ακόμα τα μυστικά της. Τώρα, οι αρχαιολόγοι έχουν διερευνήσει λιγότερο από το μισό του χώρου, και το 2016, με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων, βρέθηκε μνημειώδης δομή, ακόμα θαμμένη στην άμμο. Δεν είναι περίεργο ότι η Petra παραμένει το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας και ένας από τους πιο αγαπημένους χώρους της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αποτέλεσμα εικόνας για petra jordan

Η Πέτρα απέχει 3 ώρες με το αυτοκίνητο από το Αμμάν και δύο ώρες από το λιμάνι της Άκαμπα της Ερυθράς Θάλασσας. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά, μαζί με οργανωμένες εκδρομές και ιδιωτικά ταξί. Ο συρμός της Ιορδανίας περνάει από την Πέτρα, επιτρέποντας στους πεζοπόρους να συνδεθούν με την Dana ή το Wadi Rum.

Η Πέτρα είναι ανοιχτή όλο το χρόνο, οπότε επιλέξτε τη δική σας περιπέτεια: Η άνοιξη και το φθινόπωρο προσφέρουν τον πιο εύκρατο καιρό, με φανταστικό φως. Το καλοκαίρι είναι όμορφο, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε αφόρητα ζεστό. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι πιο ωραίοι μήνες, με την περιστασιακή καταιγίδα. Θυμηθείτε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, υποδηλώνουν μια κρύα νύχτα. Η ανατολή και το ηλιοβασίλεμα είναι υπέροχα όταν η Πέτρα λάμπει πραγματικά με το μεταβαλλόμενο χρώμα, οπότε να έρχεστε νωρίς και μείνετε μέχρι αργά.

Πηγή: nationalgeographic.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ