Το πιο πιθανό είναι πως πολλοί ίσως να μην γνωρίζετε καν την ύπαρξη του Krugerrand (Κρούγκεραντ), αλλά αποτελεί το χρυσό νόμισμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Πρόκειται για το χρυσό Νόμισμα της Νοτίου Αφρικής που μέχρι το 1980 αντιπροσώπευε το 90% της παγκόσμιας αγοράς χρυσών νομισμάτων.

perierga.gr - Το νόμισμα που δεν εκδίδεται από τράπεζα αλλά το αγοράζουν όλοι!

Κόπηκε για πρώτη φορά το 1967 και στην μία όψη του φέρει χαραγμένο το πρόσωπο του Paul Kruger, πρώτου προέδρου της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής (σχεδιασμένο από τον Otto Schultz) ενώ στην άλλη πλευρά αποτυπώνεται το springrock (εθνικό ζώο και σύμβολο της Νοτίου Αφρικής) (σχεδιάστηκε από το Coert Steynberg). Παράγεται στο Rand Refinery, ένα από τα μεγαλύτερα χυτήρια χρυσού παγκοσμίως έξω από Γιοχάνεσμπουργκ, και είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο ενώ ρευστοποιείται άμεσα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Κουνουπελάκι: Η «άγνωστη» παραλία της Αχαΐας

Τη δεκαετία του 1970, για τους επενδυτές χρυσού ανά την υφήλιο, το χρυσό Krugerrand ήταν η πρώτη επιλογή ενώ μόνο την περίοδο 1974-1985 εκτιμάται πως μόνο στις ΗΠΑ. εισήχθηκαν 22 εκατομμύρια χρυσά νομίσματα. Ωστόσο, οι Γερμανοί είναι αυτοί που επιμένουν στην αγορά του, αφού στη χώρα μόνο πέρσι πουλήθηκε περίπου το 30% της παραγωγής του Rand Refinery. Η τιμή του στη γερμανική αφορά είναι περίπου 1.136 ευρώ, 20€ παραπάνω απ’ ό,τι μια αντίστοιχη ράβδος χρυσού.

perierga.gr - Το νόμισμα που δεν εκδίδεται από τράπεζα αλλά το αγοράζουν όλοι!

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νόμισμα αφού δεν εκδίδεται από κάποιο αναγνωρισμένο φορέα, δεν υπόκειται σε περιορισμούς και κανόνες και φυσικά δεν διαπραγματεύεται στις αγορές. Η πρακτική αξία του «νομίσματος» είναι η αξία της ποσότητας χρυσού που το αποτελεί.

perierga.gr - Το νόμισμα που δεν εκδίδεται από τράπεζα αλλά το αγοράζουν όλοι!

Ο χρυσός αποτελεί ασφαλές καταφύγιο ειδικά σε περιόδους κρίσης. «Υπάρχει ιστορικά μια δυσπιστία απέναντι στα χαρτονομίσματα», εκτιμά ο διευθυντής μάρκετινγκ της Rand Refinery. Η οικονομική και ευρωπαϊκή κρίση μάλλον ενέτειναν αυτή τη δυσπιστία. Όπως τονίζει και εκείνος: «Τον χρυσό μπορείς να το αγγίξεις. Είναι ανεξάρτητος από κεντρικές τράπεζες και υπολογιστές».

Πηγή: perierga.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ